La orizontul anului 2010 în ţara noastră vor activa între cinci şi zece companii de software şi servicii informatice, fiecare cu mult peste 500 de angajaţi specialişti în IT, toate cu capital străin, faţă de numai două companii cu peste 500 de informaticieni în prezent, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, directorul executiv al companiei de consultanţă Pierre Audoin Consultants (PAC), Eugen Schwab Chesaru.
Conform domniei sale, capitalul străin va controla peste patru ani 80% din companiile româneşti de software şi servicii informatice, iar din peisajul IT autohton vor dispărea circa 500 de companii independente mici (sub 10 angajaţi). De asemenea, peste 40 de companii IT cu peste 100 de specialişti vor activa în România anului 2010 faţă de numai 20 în prezent.
Consultanţii apreciază, citaţi de Rompres, că Bucureştiul va rămâne încă locaţia preferată pentru investiţiile în IT pentru următorii 3-5 ani şi un adevărat "magnet" pentru specialiştii din alte oraşe.
PAC estimează că, în următorii patru ani, investiţiile în centre IT în Capitală se vor cifra la 100 de milioane de euro şi vor fi create între 3.000 şi 5.000 de noi locuri de muncă pentru informaticieni.
După Bucureşti, vor urma Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Braşov şi Craiova, cu costuri uşor inferioare pentru investi-tori, dar cu potenţial uman mai scăzut. Investiţiile în centre IT în aceste locaţii vor totaliza 20-30 de milioane de euro, oraşele menţionate fiind ţinte preferate pentru firme mici şi medii (sub 100 de salariaţi).
Firma de consultanţă recomandă investitorilor în Româ-nia activităţi de dezvoltare de software şi de tip call center. În opinia experţilor, investitorii trebuie să se focalizeze pe valoare adăugată, să renunţe la activităţile cu marje scăzute, să se concentreze pe un număr mic de produse şi/sau servicii, să investească în standarde de calitate, să încheie parteneriate cu universităţile şi să aloce bugete importante pentru training, marketing şi branding.
Unităţile de tip call center se vor dezvolta într-un ritm "ameţitor", susţin reprezentanţii PAC, iar în următorii ani centrele cu mii de angajaţi vor fi o realitate şi pe piaţa românească, însă doar 5-10 la sută din venituri vor proveni de la clienţi din România.
În opinia consultanţilor de la PAC, flexibilitatea şi comunicarea sunt atuurile principale ale companiilor româneşti de IT, comparativ cu "rigiditatea indiană" sau "stilul complicat chinez", care reprezintă concurenţa pe piaţa globală de software şi servicii informatice.