Cât ar trebui să câştige directorul Transelectrica

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 17 decembrie 2012

Cât ar trebui să câştige directorul Transelectrica

Acţionarii Transelectrica sunt chemaţi într-o Adunare Generală pe 27 decembrie pentru a stabili, printre altele, remuneraţia directoratului Transelectrica şi pentru a-l confirma pe Andrei Gabriel Benghea Mălăieş pe funcţia de director general executiv.

Transelectrica a comandat un studiu la "HAY Group Management Consultants", care arată că posturi comparabile la nivel european cu cele din directoratul transportatorului naţional de energie sunt remunerate cu un salariu de bază anual între 243.000 şi 374.000 euro (brut). Remuneraţia anuală totală se încadrează între 328.000 şi 617.000 euro (brut), potrivit studiului. Aceasta din urmă nu include şi bonusurile de performanţă multi-anuală (Long-term Incentives), pe care unele companii multinaţionale le oferă angajaţilor lor la acest nivel, în unele cazuri ajungându-se ca acestea să reprezinte până la 30% din pachetul oferit.

Pe plan naţional, salariul de baza anual pentru funcţii similare cu cea de Director General Executiv se încadrează între 486.000 - 730.000 lei (brut), iar pentru membrii din Comitetul Director între 375.000 - 563.000 lei (brut).

Studiul arată că remuneraţia anuală totală se încadrează pentru funcţia de Director General Executiv între 534.000 şi 890.000 lei brut (între 10.000 şi 16.500 de euro pe lună brut, iar net ar însemna undeva la jumătate din această valoare) şi pentru membrii din cadrul Directoratului între 420.000 şi 630.000 lei brut (circa 8.000 - 12.000 de euro pe lună brut). Cu toate acestea, pachetele individuale oferite de către companii angajaţilor cu funcţii la nivel executiv diferă în funcţie de politica organizaţiei, strategia acesteia şi indicatorii de performanţă agreaţi.

Comparativ cu ce se plăteşte acum în sectorul eneregtic de la noi din ţară, directorul general al Transelectrica are un salariu comparativ (vreo 4.000 de euro brut). Dar suma este infimă comparativ cu cea plătită pe plan european.

Acţionarii trebuie să decidă dacă îi vor plăti pe domnul Mălăieş şi pe ceilalţi membri ai directoratului la nivel cu practica europeană sau la nivelul practicat pe plan local. Acţionarii vor trebui să analizeze şi ce obligaţii şi ţinte contractuale îi impun domnului Benghea de banii cu care îl vor plăti şi ce mandat îi vor acorda.

La ce probleme sunt în Transelectrica (ziarul BURSA a relatat în ultimul an problemele generate de haosul din companie, condusă de manageri provizorii şi sfâşiată de interesele partidelor), domnul Mălăieş şi directorii ar trebui plătiţi regeşte să facă ordine. Dar având în vedere că domnul Mălăieş este tot un manager provizoriu, până la selectarea directorilor profesionişti, acţionarii trebuie să-i stabilească mandatul şi remuneraţia în consecinţă.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Studiul arata ce profituri si ce capitalizari au companiile similare ?

    La placinte inainte, la razboi inapoi.

    Membrii CA ce remuneratie au ? 

    Daca companiile inregistreaza pierderi, se diminueaza salariile managerilor si ale membrilor directoratului? La "privat" sunt pierderi - vii cu bani de acasa.

    La prima vijelie dinspre Scitia Minor o sa cada sistemul.Asa de paradit este dupa masterplanurile de investitii cu cheltuiele enorme si rezultate minore.Nimic nu merge la cheie.Zbenghiamalaiesincalcaie si sa-si vada de bamboo ca acum Monac e liber.

    Domnul care "ar trebui platit regeste" a mai condus ceva in viata lui ceva in afara de propria masina? Cum se poate compora cu manageri similari din alte companii care au

    cota?  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb