Catastrofe şi scenarii

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 1 februarie 2021

Cristian Pîrvulescu

Catastrofe cu repetiţie: la nici trei luni de la incendiul de la secţia ATI Covid de la spitalul judeţean din Piatra Neamţ din 14 noiembrie anul trecut a survenit o nouă catastrofă: incendiul de la secţia de covid de la Institutul "Matei Balş" din Bucureşti. Oare ce se întâmplă? O catastrofă, adică, dacă ne luăm după etimologia termenului (vine din grecescul katastophi) o bulversare sau un deznodământ. De scenariu de interpretare depinde dacă faptul în sine - incendiul în cazul nostru - este privit ca o bulversare, o răsturnare de situaţie care dă ocazia unei schimbări, a unei reînnoiri sau ca un deznodământ, un sfârşit sau un conflict.

Iar în cazul incendiului de la Institutul Matei Balş, ca şi a celui de la spitalul judeţean din Piatra Neamţ, o catastrofă încadrează o alta: pandemia se suprapune incendiului şi îi dă fie o semnificaţie escatologică, fie una concretă. Aceasta este de altfel şi diferenţa de esenţă dintre tragedia de la Colectiv din 30 octombrie 2015 şi cele două incendii din secţiile de Covid de la spitale, din 14 noiembrie 2020 şi 29 ianuarie 2021: în 2015 incendiul izbucnea într-un club, un loc în care oamenii merg să se simtă bine, pe când în 2020/2021 în secţia Covid, într-un loc care este asociat involuntar sfârşitului. În 2015 corupţia politică părea evidentă (doar astfel se puteau ocoli reglementările anti-incendiu), pe când în 2020/2021, mai ales repetarea incendiului, indică o problemă de incapacitate administrativă, poate dublată de corupţie dar şi de enorm de multă infatuare.

Lista catastrofelor pare fără sfârşit: epidemii, dezastre meteorologice, cutremure, erupţii vulcanice, inundaţii, avalanşe, alunecări de teren, tsunami, războaie, incendii ... Dar dincolo de mulţimea şi repetiţia lor, catastrofele pot deveni obiecte de cercetare socială, cu atât mai mult cu cât fenomenele enumerate mai sus se încadrează în majoritatea domeniilor cercetării sociale, de la demografie, la economie, sociologie, psihologie socială, istorie sau politică (în sensul de ştiinţă sau teorie despre politică). În vremurile noastre, catastrofele, mai ales cele naturale, dar şi cele produse de acţiunea umană (catastrofele ecologice, de exemplu) au fost observate în raport cu concepţiile occidentale despre destinul istoric al societăţii ca rezultat al evoluţiei datorate progresului (au regresului, după gust) în lupta împotriva naturii. O primă consecinţă a unei asemenea concepţii privind sensul istoriei dă catastrofei o dimensiune ireductibilă sau accidentală. A doua consecinţă permite utilizarea catastrofei ca un criteriu pentru definirea stării de dezvoltare sau de "civilizaţie" a epocii.

În acest al doilea sens, civilizaţional, catastrofele generale - cum este epidemia de Covid - par să anticipeze instalarea precarităţii sociale şi a instabilităţii politice, deci un teren propice catastrofelor localizate. Iar catastrofa este un eveniment care pune sub semnul întrebării capacitatea de control şi organizare a celor ce sunt la putere. Capacitatea tehnică, economică, culturală sau mentală a societăţii organizată de deţinătorii puterii este dez-vrăjită de catastrofe care pun în evidenţă opoziţii dintre ceea ce era înainte şi ceea ce este după. Astfel, vulnerabilitatea umană devine mai importantă decât evenimentul în sine. Iar în jurul acestei vulnerabilităţii se vor ţese scenarii explicative care vor lua forma mediului în care se vor fi utilizate. Şi, cu cât emotivitatea va prevala, cu atât catastrofa va apare ca o ameninţare radicală pentru ordinea culturală şi socială.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. ... o metoda simpla in rezolvarea orcarui mister este: ... urmareste banii!!! ... incendii in cluburi?! ... frustrarea populara va fi satisfacuta ... cateva demisii si noi sisteme mai sofisticate de preventie si siguranta ... interesant in acest context este interzicerea fumatului ... desigur, sanatatea este prioritara si nicidecum buna functionare a senzorilor de fum ... si daca tot vorbim de sanatatea omului ... e simplu: ati obesrvat cum bulevardele s-au umplut de farmacii, sali de pariuri / jocuri de noroc si agentii bancare?! ... apoi frica si speranta au fost si sunt cele mai exploatate emotivitati umane ... dar sa nu uitam noua indrustrie: clinica privata ... cat despre dezastre naturale ... hmmm?! raspunsul meu ar fi ceva mai esoteric si ar depasi cadrul acestui forum ... dar ar fi tot in legatura cu emotivitatea ... vedeti dumneavoastra, domnule pirvulescu ... specificul acestor vremuri este: paradoxul ... vorbim despre liberalisme, egalitate (presupun, de sansa), "care" si alte dulcegarii lingvistice ... dar viata imi arata cum interesul pecuniar domina ... si ma intreb: dar ce s-o fi 'ntamplat cu ordinea? ... chiar mi-as dori o conspiratie a ordinii ... paradoxal, nu o gasesc ...

    oare ce se intampla ? secretul lui Polichinelle ! vor sa demonstreze ca la stat e rau si ia foc si trebuie privatizate , mare smecherie ! de cand asteapta voiculescu sa puna mana total pe sanatate , noua vaca de muls !

    1. Domnul ziarist, iarăși se vede ca sunt nevoit sa va corectez. Eu zic ca este eroare deși se poate că nu. Totuși de ce nu se da atenție problemei va faceți că nu o observați. O dați ca arde și că au mai ars. Dar noi am fost arși la buzunar adică eu. Cum vine asta fără majorare de pensii. adică eu sa muncesc la 58 de ani după ce am ieșit deja la pensie și mă rog pentru ce. Subofițerii și statul îmi da doar cincii mii de lei noi. Dar doar ziaristul se face ca nu pricepe.

    Dragnea este vinovat pentru aceste drame din spitale. Daca nu crestea salariile medicilor la nivelul anului 2022 inca din anul 2018-2019, spitalele ar fi fost goale din lispa de personal si asfel erau evtate aceste tragedii. Singura solutei de rezolvare a acestei situati,i care se poate repeta in orice moment, este reducerea salariilor personalului medical la un nivel de 3000 maxim 4000 lei pe luna.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb