CAZUL FETEI VIOLATE DE LA VASLUI Ponta, lui Cazanciuc: "Dacă CSM nu ia nicio măsură, mai bine vă daţi demisia"

A.C.
Miscellanea / 22 iulie 2015

Ponta, lui Cazanciuc: "Dacă CSM nu ia nicio măsură, mai bine vă daţi demisia"

Premierul, după ce Cazanciuc a spus că a sesizat IJ: "Poveşti! Poate de data asta îi apără şi pe oameni"

Premierul, după ce Cazanciuc a spus că a sesizat IJ: "Poveşti! Poate de data asta îi apără şi pe oameni"

-------------

Actualizare 17:55 Comisia de cultură din Senat cere CNA să dea Pro TV o sancţiune exemplară în cazul victimei violului

Comisia pentru cultură şi media din Senat protestează faţă de modul în care a fost prezentat în emisiunea "La Măruţă" subiectul victimei violului din Vaslui, cerând CNA să analizeze urgent acest caz, precizând că o "sancţiune exemplară" va contribui la însănătoşirea audiovizualului din România.

"În seara zilei de marţi, 21 iulie 2015, am asistat la un fapt de o gravitate excepţională: În cadrul emisiunii «La Măruţă», difuzată de postul de televiziune Pro TV, a fost difuzat, în direct, un interviu cu eleva dintr-un sat din judeţul Vaslui victimă a unui viol în grup. Acest caz, care a revoltat opinia publică la nivel naţional, atât prin gravitatea infracţiunii comise, cât şi prin atitudinea sfidătoare a acuzaţilor, la care s-a adăugat şi impresia de clemenţă nejustificată a justiţiei, a avut drept consecinţă, pe lângă traumele fizice şi psihice inerente, expunerea victimei unui nemeritat oprobriu al comunităţii locale. Goana după senzaţional şi audienţă a realizatorului de emisiuni TV Cătălin Măruţă, precum şi a postului care a găzduit emisiunea a făcut ca expunerea victimei să se extindă la nivel naţional prin dezvăluirea identităţii ei", se spune într-un comunicat remis MEDIAFAX de Comisia pentru cultură şi media a Senatului, care este semnat de preşedintele Comisiei, senatorul Georgică Severin.

Comisia pentru cultură şi media a Senatului consideră că gestul săvârşit de Pro TV, "pe lângă faptul că se situează în afara oricăror norme morale, constituie şi o încălcare flagrantă a prevederilor legale, inclusiv a Codului de reglementare a conţinutului audiovizual, care interzice în mod expres difuzarea de imagini ale persoanelor aflate în situaţia de victimă, fără acordul acestora".

"Or, potrivit tuturor informaţiilor care ne-au parvenit, inclusiv celor furnizate presei de avocata victimei, acest acord nu numai că nu a existat, ci, dimpotrivă, a existat o promisiune fermă a realizatorilor TV conform căreia identitatea elevei nu va fi dezvăluită", se spune în comunicat.

Totodată, Comisia pentru cultură şi media din Senat cere Consiliului Naţional al Audiovizualului să analizeze urgent acest caz.

"Protestând în mod vehement împotriva unor astfel de practici care dezonorează statutul profesiunii de jurnalist, cerem Consiliului Naţional al Audiovizualului investigarea urgentă a eventualei încălcări a normelor legale şi sancţionarea cu maximă asprime a vinovaţilor. Este evident că răul comis nu mai poate fi reparat, dar o sancţiune exemplară va contribui, sperăm, la însănătoşirea mediului audiovizual din ţara noastră", mai spune Comisia pentru cultură şi media din Senat.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) s-a autosesizat în cazul emisiunii "La Măruţă" difuzată marţi, la Pro TV, în care a intrat în direct o fată din judeţul Vaslui, care a fost violată de şapte tineri, membrii Consiliului urmând să discute acest caz în şedinţa de joi.

În urma difuzării programului, CNA a primit şi nouă sesizări de la telespectatori nemulţumiţi de faptul că în emisiune imaginea fetei nu a fost protejată, după cum au declarat reprezentanţi ai Consiliului.

Acest subiect figurează pe ordinea de zi a şedinţei CNA de joi.

Tânăra şi mama acesteia au intrat în direct în emisiunea "La Măruţă", fata vorbind despre drama pe care o trăieşte.

De cealaltă parte, Cătălin Măruţă, prezentatorul emisiunii "La Măruţă" de la Pro TV, a spus că, în emisiunea de marţi, a avut un interviu cu mama victimei agresiunii de la Văleni, judeţul Vaslui.

"Reporterul nostru i-a cerut interviul, iar ea a fost de acord să îl dea chiar în casa ei, unde se simţea cel mai confortabil şi unde a invitat echipa de filmare. Doamna şi-a dorit să vorbească cu noi pentru că, în urmă cu o zi, dedicasem aproape toată emisiunea situaţiei în care se afla fiica ei şi ceream intervenţia autorităţilor şi solidarizarea cetăţenilor pentru ca cei şapte suspecţi (dintre care trei şi-au recunoscut fapta) să nu se mai plimbe liberi prin oraş, în timp ce victimei îi este frică şi ruşine să iasă din casă şi este condamnată de o mare parte de comunitate. Mama victimei şi-a dorit să intre în direct cu mine pentru a mulţumi pentru sprijin şi implicare şi pentru faptul că petiţia online care cerea dreptate în cazul ei îşi triplase în timp record numărul de semnături", spune Cătălin Măruţă, într-un mesaj publicat miercuri pe contul său oficial de Facebook.

Potrivit lui Cătălin Măruţă, tânăra, care este majoră, a stat în altă cameră în timpul intervenţiei în direct, dar ulterior şi-a dorit să intervină în direct. Totodată, Măruţă spune că are acorduri scrise de la tânără şi de la mama ei pentru a fi filmate şi difuzate imaginile cu acestea.

---

Actualizare 15:27 Cazanciuc afirmă că va demisiona cu siguranţă, dacă acest lucru ajută la înfăptuirea justiţiei

Ministrul Justiţie, Robert Cazanciuc, a declarat că va demisiona "cu siguranţă" dacă acest lucru va ajuta la "înfăptuirea justiţiei", după ce premierul Victor Ponta i-a transmis că ar fi mai bine să-şi dea demisia dacă nu reuşeşte să convingă CSM să ia măsuri în acest caz.

Întrebat de ziarişti, la sosirea la o şedinţa a PSD, dacă va demisiona, Cazanciuc a răspuns: "Dacă demisia mea ajută la înfăptuirea justiţiei, cu siguranţă".

"M-a dojenit puţin, aşa, premierul pentru lucruri care apar în spaţiul public", a adăugat el, după ce Victor Ponta i-a cerut ministrului justiţiei să caute măsuri pentru cazul tinerei violate din Vaslui şi s-a răstit la Robert Cazanciuc atunci când i-a răspuns că a fost sesizată Inspecţia Judiciară în acest caz.

Acesta a spus că după finalizarea procedurilor în curs de derulare se va putea discuta "dacă acest caz particular e o greşeală sau nu" din punct de vedere al reacţiei autorităţilor statului.

"E multă emoţie în jurul acestui caz, e firesc, numai tată să nu fii în situaţia victimei în momentul de faţă", a comentat el.

(E.D.)

---

Premierul Victor Ponta i-a spus ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, în debutul şedinţei de Guvern, că în cazul în care CSM nu are vreo reacţie legată de cazul de la Vaslui, ar trebui să-şi dea demisia.

Afirmaţia a fost făcută de prim-ministru la începutul şedinţei de Guvern, după ce el şi-a exprimat indignarea pentru modul în care autorităţile judecătoreşti au acţionat în cazul fetei violate de la Vaslui.

"De ani de zile spunem că Justiţia trebuie să pedepsească pe toţi în mod egal, dar mai ales pe cei ce comit crime, violuri, tâlhării. De ani de zile nu facem altceva decât să dăm la televizor bătălii politice cu Justiţia şi, în schimb, dacă nu se afla de către presă ce s-a întâmplat la Vaslui, nişte infractori periculoşi stăteau acasă bine-mersi şi noi ne bucurăm că vedem deputaţi sau senatori sau politicieni arestaţi preventiv. Cred că e un lucru foarte grav în care am ajuns cu întreaga societate, ne concentrăm doar pe ceea ce e interesant politic sau pentru media, şi nu ne concentrăm pe viaţa de zi cu zi a oamenilor şi vreau să cred că după acest lucru se va schimba ceva cu adevărat şi vreau să vă rog, domnule ministru al Justiţiei, să vă exercitaţi toată autoritatea funcţiei în cadrul CSM şi, dacă CSM-ul nu va lua nicio măsură, mai bine vă daţi dumneavoastră demisia, că cineva trebuie să tragă un semnal că nu se poate ceea ce se întâmplă zi de zi în România", le-a spus Ponta miniştrilor, dar cu referire directă la Robert Cazanciuc.

Premierul şi-a arătat din nou nemulţumirea pentru faptul că CSM cere factorilor politici, în special, să nu comenteze deciziile instanţelor şi în replică premierul a afirmat că "acum are ce să comenteze".

Premierul consideră că magistraţii din cadrul Inspecţiei Judiciare trebuie să îi apere şi "pe oameni", nu doar "pe cei dintrei ei care greşesc", şeful Executivului afirmând totodată că evaluările făcute de această instituţie sunt doar "poveşti".

"Vă rog, şi sper că nu e nicio presiune la adresa Justiţiei, să vă exercitaţi atribuţiile pe care le aveţi, ce aşteaptă oamenii de la dumneavoastră ca ministru al Justiţiei, în acest caz şi sunt convins că veţi face acest lucru", i-a spus Ponta lui Cazanciuc.

"Am sesizat Inspecţia Judiciară şi în scurt timp o să avem o evaluare", a replicat Robert Cazanciuc.

"Poveşti! Poveşti am mai auzit. Poate de data asta îi apără şi pe oameni, nu-i apără doar pe cei dintre ei care greşesc, şi cu asta am spus foarte clar ce gândesc", a spus Ponta.

Ministrul Justiţiei a afirmat, ieri, referindu-se la cazul celor şapte tineri acuzaţi de viol în Vaslui şi eliberaţi din arest printr-o decizie a judecătorilor, că "justiţia se face în sala de judecată şi doar atât" şi că trebuie aşteptate rezultatele Inspecţiei Judiciare în acest caz.

"Ce s-a întâmplat (în cazul eliberării celor şapte tineri arestaţi, iniţial, pentru viol, n.r.) o să vedem la momentul finalizării demersurilor începute la nivelul Inspecţiei Judiciare. Pe de altă parte, nu putem să uităm că justiţia se face în sala de judecată şi doar atât", a declarat, ieri, la Ploieşti, Robert Cazanciuc, întrebat despre cazul celor şapte tineri acuzaţi că au violat o elevă pe un câmp din Vaslui.

Întrebat ce părere are despre reacţia opiniei publice privitoare la acest caz, Cazanciuc a spus că este "prudent" să se aştepte concluziile Inspecţiei Judiciare.

"Cred că este decent şi prudent să aşteptăm mai întâi finalizarea rezultatelor Inspecţiei (Judiciare - n.r.) şi ulterior să vorbim de eventuale greşeli sau alte forme de vinovăţie. Evident că opinia publică este revoltată de un caz în sine, dar cred că până la finalizarea într-o primă instanţă e destul de dificil să ne putem pronunţa, neştiind exact toate detaliile unui dosar. De aceea, pentru a avea o informaţie corectă cred că trebuie să aşteptăm această verificare a Inspecţiei", a afirmat ministrul Justiţiei.

Întrebat dacă, procedural, există un termen la care Inspecţia Judiciară ar trebui să se pronunţe în acest caz, Cazanciuc a spus că astfel de proceduri "durează de la caz la caz" şi că Inspecţia Judiciară ar trebui să se pronunţe "într-un termen rezonabil".

"Cred că, dacă toţi cei care se uită cu atenţie la acest caz au încredere în actul de justiţie, mai devreme sau mai târziu cu siguranţă vor primi o soluţie despre care să spună că într-adevăr s-a făcut dreptate", a spus Ministrul Justiţiei.

Referitor la tânăra care reclamă abuzul, el a afirmat: "Putem transmite compasiune pentru situaţia în care s-a aflat, dar, vorbind de vinovăţii, cred că trebuie să aşteptăm finalizarea unui proces".

Şapte tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani, din localitatea vasluiană Văleni, sunt judecaţi, sub control judiciar, după ce ar fi sechestrat şi violat, timp de mai multe ore, în noiembrie 2014, o elevă de 18 ani, care ulterior a fost transportată la spital. Potrivit cercetărilor făcute de anchetatori, adolescenta a fost abuzată sexual în două rânduri, în aceeaşi seară, de către cei şapte tineri.

Astfel, imediat după ce a terminat cursurile, eleva s-a întâlnit în municipiul Vaslui cu doi dintre tineri, care s-au oferit să o ducă acasă cu maşina. Aceştia însă au mers pe un câmp din apropierea localităţii Văleni, unde au chemat şi alţi patru prieteni din sat. Trei dintre aceştia au sechestrat-o în maşină pe fată, apoi au violat-o, în pofida insistenţelor victimei de a fi dusă acasă. Ulterior, cei şase vasluieni s-au mutat cu maşina pe un alt câmp, din apropierea localităţii Moara Domnească, unde şi-au mai chemat un prieten, patru dintre aceştia, alţii faţă de prima dată, abuzând-o sexual pe adolescentă. La un moment dat, eleva a leşinat, fiind trezită de către violatori cu alcool, după ce a fost stropită pe faţă.

Reţinuţi iniţial de către poliţişti, cei şapte tineri au fost arestaţi preventiv de Judecătoria Vaslui la trei zile după viol. La începutul lunii aprilie, aceeaşi instanţă a decis eliberarea, pe rând, din arestul Poliţiei a celor şapte vasluieni acuzaţi de viol, fiind plasaţi în arest la domiciliu. În 19 iunie, Judecătoria Vaslui a înlocuit măsura arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar în cazul celor şapte tineri. Prin acea decizie, instanţa i-a obligat pe cei şapte să se prezinte la IPJ Vaslui în zilele stabilite prin programul de supraveghere. De asemenea, cei şapte tineri au primit interdicţia de a părăsi satul Văleni, de a merge în baruri, la adunări publice şi în locuri de agrement, de a participa la manifestări sportive, culturale sau alte adunări publice şi de a deţine, folosi sau purta arme. Aceştia sunt obligaţi, de asemenea, să nu ia legătura cu tânăra, cu părinţii acesteia şi cu martorii din dosar.

Cei şapte au fost trimişi în judecată în decembrie 2014, pentru viol şi lipsire de libertate, iar următorul termen va avea loc în 14 august la Judecătoria Vaslui.

În 23 iunie, în urma unei sesizări făcute de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID), Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară să facă verificări privind eliberarea din arest a celor şapte tineri.

Tot în 23 iunie, AID a sesizat Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în cazul deciziei de eliberare din arest a tinerilor din Văleni care ar fi violat-o pe elevă până când aceasta şi-a pierdut cunoştinţa. Parchetul instanţei supreme a făcut verificări interne, concluziile urmând să fie prezentate în perioada următoare, conform AID.

În 25 iunie, mai multe organizaţii neguvernamentale şi asociaţii care promovează prevenirea şi combaterea violenţei sexuale au solicitat Ministerului Justiţiei şi Preşedinţiei să se implice în cazul elevei din judeţul Vaslui, după ce autorii au fost puşi în libertate de către instanţă. În acest sens, reţeaua "Rupem tăcerea despre violenţa sexuală", din care fac parte 15 asociaţii, grupuri şi ONG, a transmis o scrisoare deschisă celor două instituţii ale statului intitulată "Nu uitaţi drepturile victimelor".

Cei şapte tineri din judeţul Vaslui sunt obligaţi să se prezinte zilnic la Poliţie, măsura fiind dispusă, marţi, de conducerea IPJ Vaslui, în urma mediatizării cazului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb