CCR dezbate sesizarea privind trecerea terenului de la Romexpo la Camera de Comerţ

G.U.
Miscellanea / 25 noiembrie 2020

CCR dezbate sesizarea privind trecerea terenului de la Romexpo la Camera de Comerţ

Curtea Constituţională dezbate, astăzi, sesizarea USR şi UDMR asupra legii prin care o suprafaţă de teren de 46 hectare de la Romexpo trece din proprietatea statului în cea a Camerei de Comerţ şi Industrie a României, pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar, conform Agerpres.

USR a anunţat, în septembrie, că, alături de UDMR, a depus o sesizare de neconstituţionalitate în cazul acestei propuneri legislative, prin care o suprafaţă de teren de 46 hectare, din nordul Capitalei, trece din proprietatea statului în proprietatea Camerei de Comerţ.

"Nu este corect să legiferăm politici publice prin intermediul cărora să poată fi date noi 'tunuri imobiliare'. Unul dintre terenurile care va intra sub incidenţa noii legi este localizat chiar pe bulevardul Expoziţiei. Dacă se doreşte valorificarea şi dezvoltarea, aici, a unor proiecte imobiliare, ar fi putut fi organizată o procedură transparentă de licitaţie. Susţinem dezvoltarea şi investiţiile, dar nu acordarea cu dedicaţie de terenuri în plină campanie electorală", declara deputatul Cristina Prună, membră în Comisia pentru industrii şi servicii.

Potrivit USR, legea încalcă principiul bicameralismului. "În Camera decizională, Camera Deputaţilor, propunerea legislativă a fost modificată substanţial, ceea ce a condus la o configuraţie diferită faţă de textul adoptat de Senat şi de finalitatea urmărită de iniţiator", explica sursa citată.

USR semnalează, totodată, încălcarea art. 1 alin (5) din Constituţie prin lipsa studiului de impact asupra efectelor scoaterii din patrimoniul statului a imobilelor care fac obiectul legii, notează sursa citată.

"Textul PLX nr. 452/2020 face referire la o serie de imobile care, deşi neidentificate exact de lege, sunt de notorietate a fi într-o zonă centrală a Capitalei. Or, valoarea unor asemenea imobile poate genera un impact sever asupra bugetului de stat, patrimoniului statului, dar şi economiei, fiind introduse în circuitul economic prin efectul legii în discuţie", mai menţionează semnatarii sesizării.

Potrivit acestora, se încalcă şi art. 44 alin. (1) şi (2) şi art. 136 alin. (5) din Constituţie ca urmare a încălcării drepturilor de proprietate ale statului - înstrăinarea prin lege şi fără contraprestaţie, afectarea nelegală a patrimoniului statului.

În opinia USR, nu se respectă nici art. 1 alin. (3) şi (5) din Constituţie ca urmare a lipsei de claritate a legii. Redactarea propunerii legislative, în forma adoptată de Parlament, configurează un regim juridic "confuz" al naturii juridice/regimului juridic al transmiterii proprietăţii gratuite asupra imobilelor vizate, mai susţin semnatarii sesizării la CCR, informează Agerpres.

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 2 septembrie, un proiect de lege care prevede transmiterea cu titlu gratuit Camerei de Comerţ şi Industrie a României a terenurilor proprietate privată a statului aflate în folosinţa gratuită a acestei instituţii, incluzând terenul de 46 hectare de la Romexpo.

Conform acestuia, Camera de Comerţ beneficiază, pentru o perioadă de 49 de ani, până în 2053, de un drept de folosinţă gratuită a terenurilor corespunzătoare Complexului expoziţional Romexpo.

Pe terenul respectiv urmează să se construiască cel mai mare proiect imobiliar din România, dezvoltat de omul de afaceri Iulian Dascălu şi Camera de Comerţ. Investiţia ar include un centru de conferinţe şi congrese, 14 turnuri de birouri, Muzeul de Istorie Monetară, cel mai mare oceanariu din ţară şi un hotel de cinci stele.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Este cel mai mare jaf!

    Si eu sunt investitor imobiliar; detin mai multe apartamente, terenuri si case in tara. 

    Stiu ce inseamna sa faci banii si proiecte imobiliare pe aprecierea terenurilor si reinvestirea in imobile pe terenuri. 

    Ce se face cu terenurile alea in acest moment este un jaf la drumul mare; in timp ce investitorii corecti nu au parte de o asemenea favoare pe piata. Ei trebuie sa particile la licitatii sau executari in timp ce altii primesc moca o avere ce nu este al lor de drept ci a natiei; unde gardianul averii respective se pare ca a fost cumparat in tacere. 

    Rusine! Rusine! Rusine! 

    Asta este Romania in care traim; unii devin milionari - miliardari prin forte proprii iar altii prin hotie! 

    Acel teren dat gratis incalca toate principiile corecte de recuperari investitii; caci dat gratis la cota de piata inseamna recuperarei si multiplicare profituri infinite. 

    Cu acel teren se creeaza bani din nimic, doar pe forma colaterala a valorii terenului se pot genera credite exponentiale odata cu dezvoltarea imobiliara a zonei respective. 

    Cred ca domnul Tiriac moare tare de ciuda! (sau daca nu este o firma interpusa pe un lant mai lung final tot a lui). 

    O sa ajungem ca in Japonia, China si Turcia unde coruptia a gasit mereu loc pentru profituri si spagi doar pentru ca bancile inlesnesc formele de creditare si varsari de nominale circulate in piata. 

    Much has been written about panics and manias, much more than with the most outstreched intellect we are able to follow or conceive; but one thing is certain, that at particular times a great deal of stupid people have a great deal of stupid money... At intervals, fr om causes which are not to the present purpose, the money of these people - the blind capital, as we call it, of the country - is particularly large and carving; it seeks for someone to devour it, and there is a "plethora"; it finds someone, and there is "speculation"; it is devoured, and there is "panic".

    - Walter Bagehot "Essay on Edward Gibbon" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb