CCR: Legea care elimină 102 taxe nefiscale este constituţională

Mathias Klein
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 decembrie 2016

Legea care elimină 102 taxe nefiscale este constituţională

Actualizare 17:06 Dragnea: "Îmi e greu să înţeleg de ce Iohannis a retrimis la Parlament legea privind eliminarea celor 102 taxe"

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat astăzi că îi este greu să înţeleagă care este motivul real pentru care şeful statului a retrimis la Parlament legea privind eliminarea celor 102 taxe.

Dragnea a spus, într-o conferinţă de presă la Alexandria: "Vreau să îmi exprim bucuria şi satisfacţia pentru cele două legi, şi anume pentru faptul că, după analiza judecătorilor de la CCR, această instituţie a decis că cele două legi sunt constituţionale. Faptul că preşedintele României a decis să întoarcă la Parlament Legea privind eliminarea celor 102 taxe tot nu reuşeste să-mi umbrească bucuria. Se mai întârzie puţin intrarea în vigoare a acestei legi care este aşteptată de toţi românii. Îmi este greu să înţeleg care este motivul real pentru care a fost retrimisă la Parlament această lege, în condiţiile în care la CCR a fost trimisă invocându-se um alt motiv, iar la Parlament se invocă un alt motiv. Eu sper să nu fie o reacţie a unei supărări încă neasimilate generate de alegerile de duminică."

Liderul PSD s-a mai declarat "rezervat" şi a precizat că vrea să citescă fundamentarea retrimiterii în Parlament a acestei legi "cu atenţie".

Dragnea a subliniat că legea va intra în vigoare după ce va trece într-un mod accelerat prin procedurile parlamentare.

-----------

Actualizare 15:00 Legea majorărilor salariale din Educaţie şi Sănătate, promulgată de şeful statului

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat astăzi că a promulgat legea privind majorările salariale din sănătate şi educaţie.

Şeful statului a afirmat, într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni: "Legea privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 20/2016 privind creşterile salariale în special din domeniul Educaţiei şi Sănătăţii a fost declarată constituţională şi, în consecinţă, legea care permite creşterea salariilor în Educaţie şi Sănătate a fost promulgată de mine astăzi".

Legea va intra în vigoare de la începutul anului viitor, a precizat Klaus Iohannis.

------------

Actualizare 14:40 Iohannis: "Voi retrimite Parlamentului legea privind eliminarea celor 102 taxe"

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat astăzi că va retrimite Parlamentului legea privind eliminarea celor 102 taxe, care a fost declarată constituţională de către CCR.

Şeful statului a afirmat, într-o conferinţă de presă, la Palatul Cotroceni: "Voi retrimite această lege în Parlament. Nu cred că este bine să se renunţe fără o discuţie aprofundată, aşezată, calmă la taxa radio şi taxa tv. Din acest motiv trimit legea înapoi, dacă noul Parlament va discuta această chestiune şi va lua o decizie fie de renunţare la taxă, fie de păstrare a taxei, atunci sigur, când va trimite în forma care se va considera atunci, o voi promulga".

Şeful statului a subliniat că această lege trebuia să fie dezbătută de Parlament şi a mai spus că speră să existe o dezbatere şi în societatea civilă.

-----------

Actualizare 13:56 Dragnea: "Decizia CCR – o nouă dovadă că ceea ce este bun pentru oameni nu are cum să fie neconstituţional"

Liderul PSD, Liviu Dragnea, consideră că decizia de astăzi a Curţii Constituţionale privind eliminarea celor 102 taxe nefiscale este o nouă dovadă că ceea ce este bun pentru oameni nu are cum să fie neconstituţional.

Dragnea a scris, pe contul său de Facebook: "Este a doua dovadă că cei care au atacat aceste legi bune au avut doar o miză electorală. Au crezut că dacă blochează cele două legi, PSD va pierde voturi în alegeri. A fost însă un calcul greşit, iar totul s-a întors împotriva lor. Sper ca preşedintele Iohannis să accepte rezultatul şi să promulge cât mai repede cele două legi".

Liderul PSD îi asigură pe cetăţeni că PSD a prevăzut în bugetul pentru anul viitor eliminarea celor 102 taxe şi majorarea salariilor din educaţie şi sănătate.

"Mă bucur pentru români şi îi asigur din nou că am prevăzut în bugetul pentru 2017 atât eliminarea celor 102 taxe, cât şi majorările de venituri cu 15% pentru dascăli şi medici", a adăugat Dragnea.

-----------

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, astăzi, că legea votată la propunerea liderului Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, prin care au fost eliminate 102 taxe nefiscale, inclusiv cea radio-TV, este constituţională.

Anunţul a fost făcut de către preşedintele CCR, Valer Dorneanu. El a precizat că decizia a fost luată cu majoritate de voturi, relatează News.ro.

Sesizarea a fost făcută de către preşedintele Klaus Iohannis în noiembrie, iar termenul a fost stabilit de la început de judecători pentru 14 decembrie, după alegerile parlamentare, dar decizia a fost amânată pentru vineri.

Klaus Iohannis susţine în motivarea sesizării că prin lege sunt încălcate normele constituţionale referitoare la principiul separaţiei puterilor în stat şi cel al legalităţii, raporturile Parlamentului cu Guvernul, rolul Guvernului, precum şi cele care guvernează bugetul public naţional.

Preşedintele acuza încălcarea atât a normelor constituţionale, a Legii responsabilităţii fiscal-bugetare, cât şi a Legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016. Iohannis spunea că se aplică şi în acest caz prevederile prin care sunt interziste modificări majore în fiscalitate cu 6 luni înainte de alegeri, pentru că măsurile adoptate vor produce consecinţe imediate, fiind afectată execuţia în curs a bugetului de stat, şi nu doar a bugetului viitor.

Klaus Iohannis mai arăta în sesizarea de neconstituţionalitate că Parlamentul trebuia să identifice în mod concret şi sursa de finanţare necesară pentru aplicarea legii şi să găsească soluţii concrete, având în vedere faptul că eliminarea simultană a acestor taxe implică o reducere importantă a veniturilor bugetare, în condiţiile în care serviciile publice pentru care acestea se achitau trebuie prestate în continuare.

Iohannis sublinia că legea este lipsită de predictibilitate şi coerenţă, deoarece nu cuprinde soluţii legislative cu privire la ansamblul efectelor pe care le vor produce măsurile instituite.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Iohannis esti picat in cap ?

    Ciolos si Dragu la gunoi

    1. Cat mai e cursul CHF, ai idee?

      Hahahahahahaaaaa.... 

    De acord cu Dragnea !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb