CE adoptă orientări pentru aplicarea normelor de ajutor de stat în cazul reţelelor în bandă largă

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 18 septembrie 2009

Comisia Europeană (CE) a adoptat, joi, orientările privind aplicarea normelor în materie de ajutor de stat, prevăzute în tratatul de aderare, în cazul finanţării din fonduri publice a reţelelor în bandă largă, pentru ca statele membre să extindă dezvoltarea acestui domeniu.

De asemenea, orientările conţin dispoziţii specifice privind dezvoltarea reţelelor de acces de generaţia următoare, care permit acordarea de sprijin public pentru a încuraja investiţiile în acest sector strategic, fără a se denatura nejustificat concurenţa.

"Orientările oferă statelor membre şi autorităţilor publice un instrument complet şi transparent, pentru a se asigura că planurile lor de finanţare publică a benzii largi sunt conforme normelor UE privind ajutorul de stat. Prin urmare, orientările vor facilita extinderea generalizată a reţelelor în bandă largă de mare şi foarte mare viteză, sporind competitivitatea europeană şi contribuind la construirea unei societăţi bazate pe cunoaştere în Europa", a declarat comisarul pentru concurenţă, Neelie Kroes.

Orientările subliniază diferenţa între zone competitive (zone "negre") în care nu trebuie acordat ajutor de stat şi zone neprofitabile sau nedeservite (zone "albe" şi "gri") în care ajutorul de stat poate fi justificat, dacă sunt îndeplinite anumite condiţii. Acestea stabilesc mai multe garanţii esenţiale (precum cartografiere detaliată, licitaţie deschisă, obligaţie de acces sau neutralitate tehnologică şi mecanisme de recuperare) pentru a se promova concurenţa şi a se evita excluderea investiţiilor private.

Deşi investiţiile în reţele în bandă largă de mare şi foarte mare viteză trebuie să fie efectuate în primul rând de operatori privaţi, ajutorul de stat poate juca un rol esenţial în extinderea acoperirii în bandă largă în zone în care operatorii de piaţă nu intenţionează să aloce fonduri. "Obiectivul esenţial al Orientărilor privind banda largă este de a încuraja o extindere globală şi rapidă a reţelelor în bandă largă, fără a se aduce atingere dinamicii pieţei şi concurenţei într-un sector care este deplin liberalizat", se mai arată în comunicatul CE.

Totodată, orientările prevăd că ori de câte ori se acordă ajutor de stat operatorilor privaţi, acesta trebuie să stimuleze concurenţa, prin impunerea obligaţiei ca beneficiarul să demonstreze accesul liber al operatorilor terţi la reţeaua finanţată din fonduri publice.

Investiţiile în reţelele în bandă largă reprezintă o parte esenţială a Planului european de redresare economică, căruia Comisia i-a alocat 1,02 miliarde euro, prin intermediul Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală, în scopul extinderii serviciilor de internet în bandă largă în zonele rurale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb