Recesiunea economică este un termen macroeconomic care se referă la o scădere semnificativă a activităţii economice generale într-o regiune desemnată. Raportată la timp, recesiunea economică a fost recunoscută ca declin economic în două trimestre consecutive.
O recesiune economică reprezintă scăderea semnificativă a activităţii economice, care durează mai mult de câteva luni, conform National Bureau of Economic Research (NBER). Există cinci indicatori economici care se iau în considerare pentru definirea unei perioade de recesiune economică: produs intern brut real, venit, rata de ocupare a forţei de muncă, producţia şi vânzările cu amănuntul.
Ce este NBER?
Fondată în 1920, NBER este o organizaţie privată, fără scop lucrativ, non-partizan, dedicată conducerii cercetărilor economice şi diseminării rezultatelor cercetării în rândul academicienilor, factorilor de decizie publică şi profesioniştilor de afaceri. Cercetătorii afiliaţi de NBER studiază o gamă largă de subiecte şi utilizează multe metode diferite în activitatea lor.
NBER este o entitate formată din specialişti în economie, iar activitatea sa nu se limitează doar la previziuni legate de dinamica PIB.
Cauze ale unei recesiuni economice
Numeroase teorii economice încearcă să explice de ce şi cum economia s-ar putea încadra din tendinţa sa de creştere pe termen lung într-o perioadă de recesiune temporară. Aceste teorii pot fi clasificate în general ca fiind bazate pe factori economici reali, factori financiari sau factori psihologici, cu unele teorii care pun la distanţă decalajele dintre aceştia.
Unii economişti consideră că schimbările reale şi schimbările structurale ale industriilor explică cel mai bine când şi cum apar recesiunile economice.
De exemplu, un avans brusc şi susţinut al preţurilor petrolului din cauza unei crize geopolitice ar putea creşte simultan costurile în multe industrii (cum a fost la momentul crizei petrolului din anii 70), iar o nouă tehnologie revoluţionară ar putea face rapid industrii întregi învechite, în ambele cazuri declanşând o recesiune larg răspândită.
Teoria ciclului real de afaceri este cel mai bun exemplu modern al acestor teorii, explicând recesiunile drept reacţia naturală a participanţilor pe piaţă la unul sau mai multe şocuri negative reale, neanticipate ale economiei.
Unele teorii economice încearcă să explice perioadele de recesiune ca fiind dependente de factorii financiari. Acestea se concentrează, de obicei, pe supraexpansiunea creditului şi creşterea riscului financiar în perioadele economice de creştere anterioare recesiunii, sau pe contracţia banilor şi a creditului la debutul recesiunilor, ori ambele.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.01.2021, 09:20)
Recesiunea este data de din cauza Lagului de Lichiditate in piata (intarzierea varsarii de lichiditate a bancilor centrale atunci cand in piats sunt deja cucerite alte cotatii / expresii nominale in bunurile tranzactionate) - iar de aici cauzalitatile aferente.
Depresia economica este din cauza politiciilor monetare ca injecteaza lichiditati in piata defazat / in canale incorecte cu nevoile reale din piata / umfla mai rau bula activelor / genereaza ma rau (pe moment) inegalitate sociala.
Recesiunea cade mereu inaintea bulii la creditare.
Depresia economica cade mereu dupa spargerea bulii la creditare; respectiv inchiderea ciclului pe credit.
Recesiunea tehnica in Romania a fost in 2019-2020 .. acum e bula creditului ce a dat un efect de “zahar” in piata (din cauza lagului a politicilor monetare de varsare bani in piata de prin septembrie 18 2019 - vezi dobanda in repo de sarise in tavan); efectul de “zahar” o sa mai castige maxim 10 trimestre chiar daca in realitate GDPul pe trend ramane prabusit sau creste mai greu ca in trecut.
Deci:
Recesiunea (apare inainte de consumare varsare plafon de credit)
Depresia (apare cand se consuma si plafonul de credit iar creditarea se inchide in piata)
Cauzalitatea Lichiditatii in piata se transfera pe Credit; iar cauzalitatea Creditului in piata se transfera pe Lichiditate... simultan cu ciclurile de transfer a inflatiei in diferite clase de active: cand imobiiare si financiare -> cand utilitati, taxe, impozite, consum (cpi).
In functie de ciclul de transfer a inflatiei se va observa foarte clar bulele de cotatii nominale in diferite clase de active; cat si transferul de desumflare (pe moment).
semnat comenturi “cretine”
1.1. ? (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.01.2021, 12:39)
Tu ai comentarii pertinente.
De ce te auto-flagelezi cu eticheta "comenturi cretine"; ti-a pus-o cineva si nu poti / vrei sa scapi de ea ?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.01.2021, 15:41)
“cretin” are o conoratie mai veche in istorie!
Reflecta omul ce vorbeste in “dodoi din punctul de vedere a oamenilor de rand”.
Mecanica economica, sociala, ideologica, monetara.. nu este liniara; din aceasta cauza multi care vorbesc “corect” sunt etichetati de ponderea populatiei “cretini”.
Idem cu schimbarile ideologice in “teologia veche religiei” ce intra in schimbare; inventiile si oamenii de stiinta erau etichetati “cretini”, oameni ce aduceau in dezbatere “teorii si inventii” matematice, economice, monetare, etc.
semnat comenturi “cretine” pentru ca nu au in realitate, in radacina “cretinism” ci este pur si simplu reflexia perceptuala a celui ce citeste.
Abilitatea de a “transpune” in cadre contextuale, te ajuta sa vizualizezi ce perceptia (modul in care vad, aud, citesc, inteleg; si cei din jur - prin lipsurile sau plusurile intelectuale dobandite pana in momentul confruntarii cu o noua ideie / informatie.. textuala, existentiala, vizuala, etc).
Din cadranul in care scriu aceste texte stiu ca nu sunt “cretine” dar daca fac transpunerea in alt cadran economic, din care ar citi o alta persoana pot intelege ca “ceea ce vad eu si aud ei nu vor putea sa vada si sa auda pe deplin”... unde poate rezulta instinctiv (ca forma de aparare a creierului fata de informatiile cu care intra in contradictoriu) forme de perceptie “cretinism”.
Cand scriu sunt simultan constient de perceptia diferita a oamenilor in functie de cadranele sociale in care se afla.
Continui sa scru asa pentru ca interesul meu este sa provoc cititorul la: a “cerceta”, “descoperii”, “educa”, “nu accepta”, “pune in balante”, etc.... rolul textelor mele nu este de a exprima in termeni “lumesti” lucrurile ce se desfaroara in randul altor cadrane economice superioare.
Imi dorec ca cititorul sa urce treptele si nu ca eu sa cobor trepte si sa ii explic prin lipsuri textuale lucruri ce nu pot fi explicate si intelese de individul respectiv.
semnat comenturi “cretine”