Ce marjă de manevră au traderii din energie?

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Energie / 1 septembrie 2022

Ce marjă de manevră au traderii din energie?

Anunţarea rezultatelor Hidroelectrica după semestrul I este interesantă şi din perspectiva preţurilor practicate de producătorul de energie electrică în comparaţie cu cele raportate pe piaţa zilei următoare (PZU) unde sunt bătute frecvent noi recorduri.

Astfel, aşa cum rezultă dintr-un raport al Fondului Proprietatea publicat pe site-ul BVB (FP deţine 20% din Hidroelectrica), compania de stat a vândut energia electrică în primele 6 luni cu un preţ mediu de 577 lei, în creştere cu 103% faţă de preţul mediu de la S1 din 2021, de 283 lei.

Preţurile la producător sunt însă sensibil sub cele practicate în PZU la bursa OPCOM, care au ajuns să reprezinte grosul tranzacţiilor cu energie, iar dacă la începutul anului acestea oscilau între 200 şi 600 de lei/MWh în funcţie de cerere şi intervalul orar, la finalul primului semestru se sărise deja la 1.400-2.200 lei/MWh, pentru ca pe 31 august să avem un preţ mediu de 3.330 lei/Mwh.

Cu alte cuvinte, preţurile practicate de Hidroelectrica în primul semestru ar fi de 5 ori mai mici decât cele din aceste zile de pe PZU, iar cei care au cumpărat energie la termen de la Hidroelectrica au toate motivele să încerce să o valorifice acum, când preţurile au urcat foarte mult pe fondul scăderii producţiei locale (secetă, închiderea unui reactor de la Cernavodă pentru mentenanţă, scădere a producţiei pe eolian, creşterea preţurilor gazelor).

Rămâne de văzut cum va fi descurajată specula în viitoarea legislaţie pregătită de Guvern, un impozit pe profit mai mare pentru traderi însemnând automat doar încasări mai mari pentru stat şi nu neapărat scăderea preţurilor pe bursă.

Ovidiu Demetrescu, consultant pe probleme de energie, susţine: "Din punctul meu de vedere, soluţia la criza din energie ar fi revenirea pentru o perioadă limitată de timp la preţurile reglementate. Liberalizarea nu a făcut prea mare lucru în ceea ce priveşte investiţiile în domeniu, toţi s-au concentrat pe obţinerea profitului rapid. Cu un preţ reglementat ar exista mai multă predictibilitate, am salva afaceri autohtone care sunt la un pas de închidere şi am amâna contracţia puternică a economiei. Nu văd altă măsură care să ducă la o scădere rapidă a preţurilor, să ne uitam ca în acest moment grosul preturilor de producţie nu ar fi avut motive de creştere (pentru energia hidro, cea nucleară, eoliana cel puţin ) dar totuşi energia e foarte scumpa acum".

Hidroelectrica a terminat primul semestru al anului cu un profit net de 2,637 miliarde lei, în creştere cu 56,3% faţă de perioada similară a anului trecut. Rezultatele par spectaculoase, dar ar trebui privite şi în contextul scăderii producţiei cu 30% în semestrul I, la 7,1 TWh.

Pe parcursul perioadei de şase luni încheiată la 30 iunie 2022, compania a plătit un impozit pe venitul suplimentar de 351 milioane lei. La sfârşitul lunii iunie 2022, lichidităţile Hidroelectrica erau de 3,35 miliarde lei.

În cadrul AGA din aprilie 2022, acţionarii au aprobat distribuirea a 2,83 miliarde lei ca dividende aferente profitului net al anului 2021 şi 1 miliard de lei ca dividende speciale din rezultatul reportat.

În martie 2022, adunarea generală a acţionarilor Hidroelectrica a aprobat iniţierea listării acţiunilor societăţii la BVB în urma unei oferte publice pentru acţiunile deţinute de Fondul Proprietatea.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Si inca sinistrul virgil e ministrul energiei!!!! Politrucii care l-au cocoțat acolo,sri,dna nu mișcă nimic.omul e curat ca lacrima!!!!ne rade in nas si ne baga pe toti in faliment.

    Asta e "pretul libertatii". Cine pretinde reglementare e un "iliberal-comunist".

    Reglementarea preturilor si gata cu specula desantata din energie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb