Cea mai mare bancă privată din Rusia, preluată de Banca Centrală

Ziarul BURSA #Internaţional / 31 august 2017

Cea mai mare bancă privată din Rusia, preluată de Banca Centrală

Banca Centrală a Rusiei a lansat marţi una dintre cele mai mari operaţiuni de salvare a unei instituţii bancare din istoria sa, anunţând că va prelua banca privată Otkritie, care în ultimele luni a fost afectată de o diminuare dramatică a depozitelor ca urmare a îngrijorărilor cu privire la calitatea portofoliului său, informează Reuters.

Într-un comunicat de presă, Banca Centrală a Rusiei a informat că va deveni acţionar major la Bank Otkritie, a şaptea mare bancă din Rusia în funcţie de active, utilizând un fond dedicat curăţării bilanţurilor băncilor care au cumulat împrumuturi toxice.

"Banca Centrală a Rusiei va oferi sprijin financiar pentru banca Otkritie, garantând continuarea activităţilor sale", se arată în comunicatul băncii centrale.

Cu toate acestea, salvarea Otkritie este posibil să alimenteze îngrijorările cu privire la întregul sistem bancar din Rusia, având în vedere faptul că este vorba de cea mai mare bancă privată din Rusia, potrivit Agerpres. În plus, unii dintre acţionarii Otkritie au legături cu mari entităţi publice, ceea ce i-a determinat pe unii analişti să susţină că Bank Otkritie era prea mare şi prea influentă pentru a fi lăsată să se prăbuşească.

"Pe de o parte, anunţul Băncii Centrale aduce o uşurare pe piaţă. Pe de altă parte, situaţia generală şi măsurile adoptate de Banca Centrală dau naştere la semne de întrebare cu privire la calitatea supervizării Băncii Centrale asupra uneia dintre instituţiile de credit de importanţă sistemică din Rusia", a declarat Dmitry Polevoy, economist şef la ING Bank în Moscova.

Banca Centrală a Rusiei nu a oferit detalii cu privire la sumele cheltuite pentru salvarea Bank Otkritie, dar a precizat că intenţionează să preia o participaţie de 75% după ce va evalua poziţia oficială a băncii. Până acum, cea mai mare salvare a unei bănci din Rusia a fost în 2011, când au fost cheltuite 395 miliarde ruble (6,7 miliarde de dolari) pentru sprijinirea Bank of Moscow, care la acea dată era a cincea mare bancă rusească.

Banca Otkritie, parte a grupului mai larg Otkritie, a crescut rapid în ultimii ani, preluând mai multe bănci, fonduri şi companii de asigurări. Însă viceguvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Dmitry Tulin a subliniat că această expansiune rapidă a fost finanţată prin împrumuturi, iar banca şi-a asumat riscuri importante. Problemele de la Otkritie au devenit publice după ce, la începutul lunii iulie, agenţia rusească de rating ACRA a acordat băncii un rating "BBB minus", citând calitatea redusă a portofoliului de credite. Ulterior, investitorii au început să vândă acţiuni Otkritie, iar luna această Moody's a anunţat că pune ratingul Otkritie sub supraveghere pentru o posibilă retrogradare. Potrivit Moody's, în lunile iunie şi iulie depozitele Otkritie s-au diminuat cu 435 miliarde ruble (7,40 miliarde de dolari), echivalent cu 18% din pasivele băncii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Asta se intimpla in mediul bancar cind o firma (mare, cu rating si actionariat listat pe NASDAQ) ce lanseaza recomandari de broker de investitie catre clientii VIP, lanseaza "porcarii" la comanda "remote control", prin firmele fondatoare a Alfa-Grup (1989), firme controlate de "investitori" occidentali sau "legati politic", cu legaturi in Ucraina sau origini de acolo si cu cetatenii multiple printre care si cele "care trebuie", ca de aceea s-au dus sa-si puna "acolo" la adapost capitalul, iar oamenii si firmele de rind ce trudesc normal pot fi supuse "stresului" stirilor de la "radio sant" lansate de oameni "de baza" ai firmei. Noroc ca "statul" prin Banca Nationala ... VEGHEAZA . Sper ca si la noi BNR sa vegheze la fel de vigilent, mai ales ca vin stiri de liniste de peste ocean ....

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb