Această valoare reprezintă o angajare de aproximativ 48% a fondurilor totale disponibile pentru ţara noastră, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
Tinerii care au accesat, până în prezent, Măsura 112 - "Instalarea tinerilor fermieri" s-au orientat spre domeniul apiculturii, achiziţia de utilaje agricole, cultivarea de plante ornamentale, dar şi construcţia de solarii. Sunt activităţi agricole care nu necesită investiţii majore şi astfel solicitanţii au putut beneficia de prima de instalare ca şef al unei exploataţii agricole. Această sumă poate ajunge până la maxim de 25.000 de euro.
În ceea ce priveşte Măsura 121 - "Modernizarea exploataţiilor agricole" iniţiativele s-au concentrat asupra sectorului vegetal, mai precis pentru achiziţia de utilaje agricole performante. Alte proiecte vizează fermele de îngrăşare a suinelor, fermele pentru vaci de lapte, exploataţiile pomicole şi fermele mixte.
APDRP a contractat şi un proiect care va moderniza o fermă de creştere a bubalinelor.
Proiecte de anvergură şi importanţă deosebită sunt finanţate şi prin Măsura 123 - "Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere". Astfel, au primit sprijin financiar abatoarele mixte sau depozitele frigorifice. Se poate spune că sectorul procesării produselor de origine vegetală a beneficiat de un interes mai mare comparativ cu situaţia din perioada Programului SAPARD, fiind înfiinţate numeroase silozuri sau fabrici de procesare a legumelor sau fructelor.
La investiţiile din cadrul Măsurii 123 se adaugă cele aferente Schemelor de ajutor de stat din anul 2008. Pentru Schema XS13/2008 majoritatea iniţiativelor s-au concentrat în sectorul panificaţie şi laboratoarelor de cofetărie, iar pentru Schema XS28/ 2008 prioritare au fost proiectele care au propus achiziţia de utilaje forestiere.
Posibilitatea de a primi un sprijin financiar nerambursabil de până la 200.000 de euro, în condiţiile unei cofinanţări de 70%, au determinat un interes major al solicitanţilor pentru accesarea Măsurii 312 - "Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi". De asemenea, faptul că pot primi finanţare peste 200 de tipuri de activităţi a dus la o varietate foarte mare a iniţiativelor solicitanţilor. Dintre cele mai accesate putem amintii procesarea lemnului (mobilă), depozite de mărfuri, service auto sau cabinete medicale.
Deşi, din cauza crizei economice, nu au mai beneficiat de un interes major ca în cazul Programului SAPARD, investiţiile în turismul rural s-au menţinut la un nivel constant de accesare prin Măsura 313 - "Încurajarea activităţilor turistice"
Astfel, au primat proiectele de modernizare sau înfiinţare de pensiuni turistice şi agroturistice şi centrele de informare turistică. Se constată, încă, o minimalizare a importanţei investiţiilor de sine stătătoare în agrement, majoritatea beneficiarilor optând pentru anexarea acestor activităţi unei construcţii cu funcţie de cazare.
Ţinând cont de faptul că anul 2010 marchează mijlocul perioadei de implementare a PNDR situaţia absorbţiei este încadrată perfect în acest grafic de timp.
Este posibil ca aceste tendinţe în accesarea unor tipuri de investiţii să se modifice până în anul 2013, dar acest lucru depinde în mod covârşitor de situaţia economică, mai precis de evoluţia pieţei.