Înregistrarea de performanţe în domeniul IT&C în România are nevoie de noi facilităţi din partea Guvernului, iar pentru aceasta premierul Adrian Năstase a anunţat, ieri, că va continua să abordeze şi în viitor subiectele legate de importantul sector al tehnologiei informaţiei, cu ministrul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei, Dan Nica.
"Investiţiile în tehnologie sunt investiţii strategice şi Guvernul doreşte să le sprijine, fie că este vorba de parcuri tehnologice, fie că este vorba de zone speciale în parcurile industriale", a declarat premierul Adrian Năstase pre-zent la deschiderea celei de-a 13-a ediţii a CERF - Tîrgul pentru IT şi produse electronice de la Bucureşti.
Beneficiile ce pot apărea prin utilizarea tehnologiei IT şi de folosire a echipamentelor performante sunt demonstrate şi de sistemul de videoconferinţe de la Guvern, care este unul ce are randament foarte înalt şi unul dintre cele mai eficiente la nivel european.
Premierul Adrian Năstase a subliniat că în perioada sărbătorilor de Paşte au fost transmise 17 milioane de SMS-uri, ceea ce arată cît de importantă este dezvoltarea acestui sector, care, în urmă cu cîţiva ani, nici nu exista în România.
"Sperăm ca în acest an sectorul de IT&C să reprezinte 10% din PIB-ul României", a spus Adrian Năstase, citat de Rompres.
Primul ministru a precizat că şi Executivul are un rol important şi a făcut lucruri semnificative în acest domeniu în ceea ce priveşte taxele şi impozitele. Eliminarea impozitelor pentru cei ce lucrează în domeniul software a cunoscut un adevărat boom şi a făcut ca specialiştii din România să nu-şi mai caute de lucru în afara graniţelor ţării. "Tehnologia în secolul 21 reprezintă elementul de concurenţă între naţiuni, cel ce face diferenţa între ţări. Împărţirea statelor în lumea întîi a doua sau a treia este depăşită. Lumea întîi şi a doua sunt definite ideologic, iar lumea a treia este definită în special pe baza criteriului economic. Probabil că un element mai sofisticat bazat pe elementul tehnologic ar evidenţia o ierarhie mult mai diferită. Important pentru noi este să sărim etapele, să mergem la vîrf şi să dezvoltăm unele dintre cele mai noi tehnologii pe care le avem la dispoziţie în prezent", a spus premierul Adrian Năstase. Costurile organizării CERF 2004 se ridică la peste 400.000 euro fără TVA, spaţiile de expunere fiind închiriate la preţuri cuprinse între 99 - 189 euro (fără TVA), în funcţie de suprafaţa ocupată, de serviciile solicitate, construcţia şi amenajarea standului, dar şi de complexitatea amenajării. Potrivit organizatorilor, expoziţia din acest an se desfăşoară pe o suprafaţă de 10.000 mp, cu participarea unui număr de 120 de firme, care vor prezenta cel puţin 400 de mărci internaţionale şi naţionale de prestigiu.