Consumul de energie din ţara noastră ar putea creşte în acest an cu 1-1,5%, iar o astfel de evoluţie ar justifica investiţiile în unităţi noi de producţie a electricităţii, a declarat Adrian Borotea, director de afaceri corporatiste şi membru al Directoratului companiei CEZ România.
Domnia sa a precizat, potrivit Mediafax: "Sperăm să crească în acest an consumul, chiar şi cu puţin. Dacă va creşte, fac sens investiţiile noi, iar statul va trebui să stabilească un mix favorabil de resurse sau de capacităţi de producţie pe tipuri de combustibil, iar asta să se transpună într-un instrument de susţinere".
Anul trecut, consumul de energie a scăzut cu 4,5% faţă de 2012. Potrivit lui Borotea, strategia energetică a României trebuie revizuită cât mai rapid.
Oficialul CEZ a subliniat că investiţiile sunt exclusiv dictate de piaţă şi că preţul de producţie a energiei a scăzut an de an. Domnia sa a subliniat că la consumatorul final, România are printre cele mai mici preţuri la energie.
Resursele de energie primară s-au diminuat nesemnificativ, în ianuarie 2014, cu 0,1% faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior, a anunţat, ieri, Institutul Naţional de Statistică (INS). Consumul final de energie electrică a fost mai mare cu 3,1% în intervalele comparative amintite, arată comunicatul INS.
Creşterea resursei de energie electrică s-a datorat în principal creşterii producţiei, cu 6,158 miliarde KWh (+11,7%). Iluminatul public a înregistrat o scădere cu 18%, iar consumul populaţiei o diminuare cu 3,7%.
Datele INS arată că producţia din centralele electrice eoliene, în perioada 1-31 ianuarie 2014, a fost de 4,869 miliarde KWh, în creştere cu 383 milioane KWh, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Energia solară produsă în instalaţii fotovoltaice în acelaşi interval a fost de 111 milioane KWh, în creştere cu 87 milioane KWh, faţă de perioada corespunzătoare a anului 2013. Exportul de energie electrică a fost, în prima lună a acestui an, de 5,607 miliarde KWh, în creştere cu 591,5%.