CEZ se extinde în Europa Occidentală, renuntând la Balcani

Andreea Cuzub
Companii / 29 noiembrie 2017

CEZ se extinde în Europa Occidentală, renuntând la Balcani

CEZ AS, cel mai mare producător de energie din statele foste comuniste din Uniunea Europeană, îşi reduce unele operaţiuni din Balcani pentru a se extinde în Europa Occidentală, transmite Bloomberg.

După ce în ultimul deceniu a cheltuit sute de milioane de dolari în sud-estul Europei, CEZ AS îşi modifică strategia, în urma unor conflicte cu autorităţile locale şi cele de reglementare. Grupul ceh de utilităţi este în negocieri pentru vânzarea termocentralelor pe cărbune şi a reţelei de distribuţie din Bulgaria. În Europa Occidentală, firma concurează cu giganţii E.ON SE şi Engie SA în domeniul energiei regenerabile.

"Ne schimbăm strategia în privinţa noilor active, obiectivul fiind energia regenerabilă, în special în centrul şi în vestul Europei şi mai puţin în sud-est", a afirmat directorul financiar al CEZ, Martin Novak.

Potrivit sursei citate, vânzarea activelor din Bulgaria, care ar urma să se finalizeze în următoarele luni, marchează sfârşitul perioadei de expansiune rapidă pe pieţele emergente, din Albania, România şi Turcia. Grupul ceh de utilităţi, care încă generează majoritatea energiei din termocentrale pe cărbune şi reactoare nucleare, intenţionează ca până în 2020 să-şi dubleze profitul din noile surse de energie, în încercarea de a-i ajunge din urmă pe rivalii din Europa Occidentală.

Strategia CEZ în Balcani a început să se năruie în urma scăderii preţurilor en gros şi a atacurilor guvernelor naţionaliste. În Albania, autorităţile i-au naţionalizat activele, iar Bulgaria a ameninţat în mod repetat că va revoca licenţa CEZ, acuzând grupul că ar fi încărcat facturile consumatorilor. Şi România a redus în ultimii ani schema de ajutor pentru energia regenerabilă, iar de la 1 ianuarie 2017 proiectele noi nu mai primesc certificate verzi.

Ţara noastră are cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa, construit de CEZ în zona Cogealac-Fântânele, judeţul Constanţa. Parcul eolian are o capacitate totală de 600 MW şi 240 de turbine de 2,5 MW, iar valoarea investiţiei se ridică la 1,1 miliarde de euro.

Conform băncii cehe Komercni Banka AS, grupul ceh de utilităţi nu va obţine mai mult de nouă miliarde de coroane (418 milioane de dolari) pentru activele din Bulgaria, mult mai puţin decât a plătit în 2004, aproximativ 17,5 miliarde de coroane. Printre firmele interesate de activele CEZ din Bulgaria se află compania cehă Energo-Pro AS.

De asemenea, CEZ şi-ar putea vinde participaţia de 50% la firma turcă Akcez Enerji Yatirimlari AS, care furnizează energie unui număr de 3,4 milioane de persoane din nord-vestul Turciei, conform celor de la Bloomberg.

Anul acesta, compania cehă a achiziţionat încă 35 de megawaţi într-un parc eolian din Germania şi a achiziţionat nouă parcuri eoliene în Franţa, unde intenţionează să dezvolte 100 de megawaţi în următorii cinci ani.

CEZ a obţinut de asemenea contracte în oraşe din Polonia, Cehia şi Slovacia.

De asemenea, Bloomberg menţionează: "Se pare că CEZ se va concentra din ce în ce mai mult pe energie regenerabilă şi nu va mai achiziţiona active murdare (termocentrale). Este într-adevăr o schimbare de 180 de grade, compania se va extinde în special în centrul şi în vestul Europei, a apreciat analistul Miroslav Frayer, de la Komercni Banka AS. Strategia CEZ coincide cu noile tendinţe europene. Luna aceasta, Comisia Europeană a propus reducerea cu 30% a emisiilor de CO2 pentru autoturismele şi autoutilitarele noi până în 2030, comparativ cu 2021, cu un obiectiv intermediar vizând reducerea cu 15% până în 2025."

Vicepreşedintele Comisiei responsabil pentru uniunea energetică, Maros Sefcovic, a declarat: "Propunerile îi vor stimula să producă cele mai bune, mai nepoluante şi mai competitive autovehicule, recâştigând astfel încrederea consumatorilor. Acesta este un pas major în direcţia cea bună, şi anume o economie europeană modernă şi durabilă, cu un aer mai curat în oraşe şi o mai bună integrare a energiilor din surse regenerabile în sistemele energetice prezente şi viitoare".

Grupul CEZ este prezent şi pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb