Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat, marţi, la Bruxelles, înaintea deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova că "asistăm la un moment istoric", relatează Agerpres.
"În urma deciziei Consiliului European din decembrie 2023 de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, cele două ţări se angajează într-o adevărată transformare în aderarea deplină la UE - un moment de mândrie pentru ambele naţiuni şi un pas strategic pentru UE", conform sursei citate.
Potrivit preşedintelui Consiliului European, acesta este rezultatul unor eforturilor enorme de reformă ale celor două ţări. El a subliniat faptul că UE continuă să ofere rezultate în parteneriatele cu Ucraina şi R. Moldova, cu atât mai mult cu cât prima ţară se apără împotriva războiului ilegal de agresiune al Rusiei, iar R. Moldova se confruntă cu consecinţele acestui război.
Charles Michel a apreciat, de asemenea, că deschiderea negocierilor de aderare prin intermediul primelor conferinţe interguvernamentale reprezintă "o etapă cheie", o dovadă a "progresului imens pe care ambele naţiuni l-au făcut pe calea către integrarea europeană, în pofida provocărilor imense cu care s-au confruntat şi cu care încă se confruntă". În acest context dificil, a evidenţiat "curajul şi solidaritatea extraordinară" de care a dat dovadă poporul ucrainean în "apărarea suveranităţii şi a viitorului european" al ţării.
Referitor la traiectoria Chişinăului, înaltul oficial european a remarcat, de asemenea, că "R. Moldova a rămas fermă în urmărirea unor legături din ce în ce mai strânse cu UE", în pofida provocărilor semnificative cu care s-a confruntat,"inclusiv presiuni economice şi intimidare politică".
"Ambele ţări au demonstrat un angajament impresionant faţă de reformă şi alinierea la valorile europene. Paşii transformatori făcuţi în domenii precum statul de drept, guvernanţa şi sistemele judiciare oferă speranţă şi o indicaţie clară a aspiraţiei lor neclintite de a se alătura familiei europene. Sprijinul societăţilor lor a fost, de asemenea, crucial pe parcurs. Acesta este începutul unui proces lung", a mai declarat preşedintele Consiliului European.
A adăugat însă că "drumul de urmat va necesita efort susţinut, dăruire şi alte reforme substanţiale. Ucraina şi R. Moldova vor trebui să îşi continue activitatea de consolidare a instituţiilor, de continuare a combaterii corupţiei şi de sporire a stabilităţii economice pentru a îndeplini standardele riguroase ale aderării cu drepturi depline la UE".
În finalul comunicatului, Charles Michel a afirmat că Uniunea Europeană, prin instituţiile sale şi statele membre, este pregătită să sprijine Ucraina şi R. Moldova la fiecare pas al acestei călătorii. "Vom oferi resursele, expertiza şi sprijinul politic necesare", a asigurat preşedintele Consiliului European.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.06.2024, 17:09)
Planul ne este binecunoscut .Europa trebuie sa isi recapete teritoriile si sa se separe de Rusia . Timp de 5 ani nimic nu se va schimba in rau .Doar 13 fotolii sunt oferite in plus pentru extremisti cea ce ii impiedica la a avea forta necesara schimbarii . Timp de cinci ani atit cit este necesar pentru intrarea Ucrainei si Rep .Moldova in UE si NATO.Apoi mergem mai departe si ii vom integra si pe ceilalti .Pasii sunt vizibili .Imperiul renaste ca si pasarea Phoenix .
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.06.2024, 18:36)
deci fara coriptzionen in ukraina? buna gluma!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Oarecare în data de 25.06.2024, 18:47)
Corect ar fi ca Basarabia să rămână Rusiei, mai ales de când iau ivermectină.