Chiar s-au creat locuri de muncă în Statele Unite sau totul este doar o iluzie?

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 iunie 2020


Călin Rechea

Încă se mai aude ecoul exploziei de entuziasm provocate de publicarea datelor oficiale referitoare la piaţa muncii din SUA.

Conform raportului de la BLS (Bureau of Labor Statistics), realizat pe baza sondajului de la nivelul firmelor, în luna mai 2020 s-au creat 2,5 milioane de locuri de muncă, în condiţiile în care aşteptările de pe piaţă arătau pierderea a 7,5 milioane de locuri de muncă.

Comparativ cu luna precedentă, când s-au pierdut 20,7 milioane locuri de muncă, redresarea are forma unei litere "V" extrem de ascuţite (vezi graficul 1), dar este extrem de înşelătoare, chiar şi înainte de citirea notelor suplimentare din comunicatul de presă de la BLS.

"Surpriza are dimensiuni colosale", a scris Financial Times pornind de la dinamica lunară a locurilor de muncă. "Acesta este unul dintre cele mai mari şocuri statistice din istorie, dacă nu cel mai mare", a declarat James Knightley, economist-şef pentru pieţele internaţionale la ING, pentru Business Insider.

Datele "incredibile", unde noţiunea de "incredibil" a fost deseori definită în sensul de "lipsit de orice credibilitate", capătă o cu totul altă dimensiune când sunt puse în contextul evoluţiei numărului total al locurilor de muncă din SUA din ultimii 20 de ani (vezi graficul 2).

După cum se observă, "redresarea" din luna mai 2020 aproape că nu se observă după o cădere care a şters total numărul locurilor de muncă adăugate în ultimii 10 ani.

Publicaţia financiară mai aminteşte că aşteptările de pe piaţă indicau o creştere a ratei şomajului până la aproape 20%, de la 14,7% în luna precedentă. Raportul oficial a arătat o scădere până la 13,3%.

În aceste condiţii, o serie de analişti au încercat să privească raportul ca pe un motiv de îngrijorare, deoarece "datele arată o economie a SUA mult mai rezilientă", care nu ar avea nevoie de numeroasele programe de susţinere fiscale şi monetare, adică o economie predispusă la inversarea tendinţei pentru dobânzi, cu efecte deosebit de negative asupra burselor.

Euforia generată pe pieţe a fost generală, în condiţiile în care toţi "investitorii" erau ocupaţi să ignore o serie de "ciudăţenii" din raportul de la BLS.

Una dintre acestea, destul de "nevinovată", se referă la datele din modelul CES, utilizat pentru estimarea numărului de locuri de muncă rezultat în urma "naşterii" şi "morţii" firmelor.

Revizuit pentru a surprinde efectele pandemiei, modelul de la BLS a arătat crearea unui număr de 345 de mii de locuri de muncă, deşi economia a fost practic închisă, după o scădere de 553 de mii în luna anterioară. Evoluţia pozitivă a fost explică de BLS prin introducerea unor noi variabile în modelul de regresie.

Dar nu aceste este principalul motiv pentru care datele sunt considerate lipsite de credibilitate. Într-o notă separată, BLS a precizat că datele din sondajul de la nivelul gospodăriilor, pe baza cărora se estimează rata şomajului, au fost afectate de o "eroare de clasificare", după cum scrie FT.

"Dacă muncitorii care au fost înregistraţi ca angajaţi dar absenţi de la muncă ar fi fost clasificaţi în categoria de şomaj temporar, atunci rata şomajului ar fi fost cu 3 puncte procentuale mai mare decât cea raportată", se subliniază în comunicatul de presă de pe site-ul BLS. Adică numărul şomerilor din sondajul de la nivelul gospodăriilor nu ar fi scăzut cu peste 2 milioane de persoane, până la circa 21 de milioane, ci ar fi crescut cu aproape 2 milioane, până aproape de 25 de milioane.

Din păcate, problema clasificării eronate pentru datele din luna mai 2020 nu pare să fie o excepţie nefericită. "BLS şi Census Bureau investighează de ce continuă să apară această eroare de clasificare şi vor lua măsuri suplimentare pentru soluţionarea problemei", se mai arată în comunicatul BLS.

Se pare că şi Federal Reserve a considerat că ultimele date de pe piaţa muncii sunt doar o iluzie statistică, care arată necesitatea continuării programului de relaxare cantitativă şi menţinerea la zero a dobânzii de politică monetară cel puţin în următorii doi ani, pe fondul ignorării complete a bulei speculative fără precedent de pe bursele americane.

Mai există oare şanse ca o iluzie din economia reală să poată fi "corectată" cu ajutorul unei iluzii monetare, căreia nimeni nu ştie cum să-i pună capăt?

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. America trăiește în minciuna iar asta se vede pe bursă - scădere abrupta, de 7% doar intr-o singură ședință. Sistemul capitalist e putred și scârțâie din toate încheieturile iar acum a trecut într-o nouă fază - mințitul cu statistici.

    Ministerul minciuni și cel al falsificării istoriei sunt in curs de înființare. Lovitura e pe mai multe fronturi - distrugerea de statui, interzicerea difuzării de filme cu sclavi, falsificarea datelor din economie. Toate pentru a perpetua iluzia capitalismului. 

    Conceptul de"munca flexibila" va ridica minciună statistica pe noi culmi - milioane de oameni cu timp parțial sau plătiți la ora sau platiti numai când firma are nevoie de ei, vor apărea în cifre ca populație ocupată chiar daca ei vor câștiga o fracție din salariul nominal. 

    Va fi un fel de"Cooperativa Cucu, care nu dă bani, dar dă de lucru", vom avea milioane de oameni "cu servici" doar pe hârtie, în statistici. 

    Bursa americana însă a înțeles despre ce e vorba și se vede pe grafic.

    Propaganda Rusiei e inutila, prăbușirea Americii fiind evidenta. 

    1. E doar o corecţie în marele trend ascendent Cristian. Poate ca unele lucruri din ce ai scris sunt valabile, dar probabil ca bursa va creste. Bazooka Fed-ului e prea puternica.

      Ce ma bucur ca sunt contemporan cu Cristian... Mare om, stie el ca sunt interese mari la mijloc... De Hitler si Ceausescu care traiesc bine mersi pe o insula cand ne spui ceva ?

      Nu sistemul capitalist e putred. Nu exista un sistem capitalist unic. Exista forme de capitalism care variaza in timp si spatiu. Una este cel german/renan, alta cel sudcorean, alta cel chinez, alta cel american din anii '60 si alta forma actuala americana (capitalimul financializat). Numai stanga are rationamentul simplist, fals si profund interesat (telurile se cunosc) ca orice porcarie dintr-o societate capitalista se datoreaza existentei unei forme unice, atotcuprinzatoare, putrede de capitalism.

    Ferma animalelor in timpul capitalismului. Încet dar sigur America își adâncește groapa. Până la urmă statistica va fi demontata de realitate. Că număr din 2 in 2 sau din 3 in 3 când mi-e foame, mi-e foame. Nu mă satur din indici bursieri și statistici.

    Acesta criza mondiala a fost provocata.. pentru ca exista interese sa apara "salvatori" peste noapte care sa preia fraiele puterii mondiale asa cum a facut Iliescu in 89... care a aparut calare pe un tanc sa ne scape de teroristi...

    Nu punem botul la asa ceva... Boicotam banci, guverne, corporatii.. Combatem religia virusului...  

    1. Imbecil. Nevindecabil in veci! În vecii vecilor. Sper să nu ai copii si soție!

      Si eu am crezut ca-l vad numai eu imbecil.

      Este doar un propagandist prorus. Atat.

      prietene, vezi ca vine dupa tine oculta mondiala, sapa-ti buncarul si nu mai accesa internetul!

    Lume!Lume!Lume! PNL vinde aurul tarii normal cu ajutorul PSD care in 2018 a modificat legea privind regimul ariilor naturale protejate, iar acum ministrul mediului Costel Alexe a pus proiectul de ordin pe site privind scoaterea de suprafete din arii naturale protejate in scopuri miniere. Pentru cine a facut acest ordin? Ma gandesc ca pentru firma care a obtinut licenta de la ANMR pe 20 de ani sa exploateze aurul de la Rovina judetul Hunedoara. Exploatarea se face cu cianuri. Si mai vorbiti de Green Deal, iar aia o sa distruga toata zona si o sa lase un munte cianuri care nu se vor duce nici in 2000 de ani de acum incolo.Si ce credeti vor angaja 200 de persoane pe salariul minim. Normal aurul va fi luat aproape pe gratis. PSD a dat licenta, PNL da drumul la exploatare. PSD=PNL aceeasi mizerie.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb