China: Active de 14,5 miliarde dolari, confiscate de la un fost oficial

V.B.
Internaţional / 31 martie 2014

Autorităţile din China au blocat sau confiscat active de cel puţin 90 miliarde yuani (14,5 miliarde dolari) de la membrii familiei şi asociaţi ai lui Zhou Yongkang, fostul şef pentru securitate internă, aflat în centrul celui mai mare scandal de corupţie din ultimele şase decenii, potrivit Reuters.

Peste 300 de apropiaţi ai lui Zhou (rude, aliaţi politici, protejaţi şi angajaţi) au fost reţinuţi sau interogaţi în ultimele patru luni, au declarat pentru Reuters două surse apropiate situaţiei.

Mărimea activelor blocate şi a investigaţiei din jurul lui Zhou, despre care nu s-a ştiut nimic până în prezent, face acest caz unul fără precedent în istoria modernă a Chinei şi demonstrează că preşedintele Xi Jinping vrea să combată corupţia la cel mai înalt nivel. Pe de altă parte, investigaţia ar putea fi şi o răzbunare politică, după ce Zhou a nemulţumit mai mulţi lideri, printre care şi preşedintele Xi, opunând-se la înlăturarea fostului politican de rang înalt Bo Xilai, condamnat, în septembrie, la închisoare pe piaţă, pentru corupţie şi abuz de putere, mai punctează Reuters.

Zhou Yongkang (71 ani) se află în arest la domiciliu de la sfârşitul anului trecut, fiind politicianul chinez de cel mai înalt rang investigat pentru corupţie, de la venirea la putere a Partidului Comunist (1949).

Guvernul nu a făcut niciun anunţ oficial în legătură cu investigaţia, iar Zhou, familia, asociaţii şi angajaţii săi nu au putut fi contactaţi. Nu este clar dacă ei au avocaţi care să îi reprezinte.

Xi a cerut înfiinţarea, în acest an, a unei comisii, la sfârşitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie, pentru analizarea acuzaţiilor împotriva lui Zhou. Nu se cunosc acuzaţiile, în afară de faptul că sunt legate de încălcarea disciplinei de partid.

A treia sursă a precizat pentru Reuters că Zhou a refuzat să colaboreze cu anchetatorii, insistând că este victima unei lupte pentru putere.

Zhou a făcut carieră în sectorul petrolului şi gazelor, înainte de a intra în elita Biroului Politic Permanent, în 2007, ca şef pentru securitate internă, cu un buget alocat mai mare decât cel al apărării, dar s-a pensionat în 2012.

Primele două surse au declarat că procuratura şi autoritatea anticorupţie au îngheţat conturi bancare şi depozite în valoare de 37 miliarde yuani (5 miliarde dolari) şi au blocat obligaţiuni şi acţiuni din străinătate cu o valoarea combinată de 51 miliarde yuani (peste 7 miliarde dolari), după ce au percheziţionat locuinţe din Beijing, Shanghai şi cinci provincii.

Totodată, investigatorii au confiscat circa 300 apartamente şi vile în valoare de aproximativ 1,7 miliarde yuani, antichităţi şi picturi contemporane evaluate la 1 miliard yuani şi peste 60 vehicule. Printre alte bunuri confiscate, se numără băuturi scumpe, aur, argint şi bani în monedă locală şi în valută. Activele confiscate aparţineau persoanelor reţinute, au mai relatat sursele Reuters, fără să precizeze câte persoane au fost reţinute şi câte au fost doar interogate. Cele mai multe dintre active nu erau pe numele lui Zhou. Activele blocate au o valoare cumulată de cel puţin 90 miliarde yuani (14,5 miliarde dolari), dar nu este clar care dintre ele au fost obţinute ilegal şi vor reveni statului. Autorităţile ar putea să nu facă publică valoarea reală a bunurilor, pentru a nu pune partidul într-o lumină proastă şi să nemulţumească oamenii de rând, au mai arătat sursele.

Primele două surse au spus că peste 10 rude ale lui Zhou Yongkang au fost reţinute, printre care soţia acestuia, Jia Xiaoye, fost reporter de televiziune, fiul său mai mare din prima căsătorie, Zhou Bin, rude prin alianţă ale lui Zhou Bin, precum şi fratele lui Zhou Yongkang.

Persoanele investigate includ circa 10 oficiali cu funcţii echivalente cel puţin cu cea de secretar de stat, printre care Jiang Jiemin (fost preşedinte al PetroChina şi compania mamă China National Petroleum Corporation - CNPC), fostul secretar de stat pentru securitate publică Li Dongsheng şi un fost viceguvernator al provinciei Hainan, Ji Wenlin. Cei trei (protejaţi sau colaboratori ai lui Zhou) sunt investigaţi pentru încălcarea gravă a disciplinei.

În 2012, când a preluat conducerea Partidului Comunist, preşedintele Xi s-a angajat să combată corupţia care pune în pericol existenţa partidului. Totuşi, sursele Reuters au precizat că dilema liderului de la Beijing sa este dacă să îl judece sau nu pe Zhou Yongkang într-un proces care ar submina încrederea publică în partid. Xi ar risca, astfel, şi nemulţumirea altor lideri de partid, care se tem că va veni şi rândul lor şi al familiilor lor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb