China a anunţat, vineri, că pregăteşte tarife pentru importuri americane în valoare de 3 miliarde de dolari, care includ articole de la carne de porc la oţel, cerând totodată Statelor Unite "să se retragă de pe marginea prăpastiei", după ce, joi, preşedintele Donald Trump a semnat un memorandum ce conţine taxe vamale punitive pentru bunuri chinezeşti în valoare de până la 60 de miliarde de dolari.
Ministerul Comerţului din China a mai menţionat că taxele impuse recent de administraţia Trump importurilor de oţel şi aluminiu încalcă regulile comerciale internaţionale.
Memorandumul semnat de Trump prevede impunerea tarifelor pentru importurile din China numai după o perioadă de consultări de 30 de zile, ceea ce elimină pericolul declanşării unui război comercial imediat.
Pe de altă parte, liderii Uniunii Europene au cerut, vineri, ca preşedintele SUA să excludă permanent blocul comunitar de la tarifele pe importurile de oţel şi aluminiu, anunţând că îşi rezervă dreptul de a răspunde "într-o manieră adecvată" pentru protejarea intereselor UE.
Amintim că, de vineri, SUA au introdus tarife de 25% la importurile de oţel şi de 10% la cele de aluminiu.
Casa Albă a informat suspendarea tarifelor până la 1 mai 2018 pentru importurile de profil din statele membre ale UE, Argentina, Australia, Brazilia, Coreea de Sud, Canada şi Mexic, cei mai mari comerciali ai SUA, iar negocierile pe marginea acestor taxe continuă. După 1 mai, preşedintele SUA va anunţa ce state vor fi exceptate permanent de la taxare.
Liderii Uniunii Europene cred că măsurile impuse de SUA nu pot fi justificate pe motive de securitate naţională, iar protejarea sectorului siderurgic din SUA este un remediu inadecvat pentru problemele reale privind supracapacităţile de producţie.
Analiştii consideră că măsurile americane vizează în principal China, care are supracapacităţi de producţie uriaşe.