CHIRIŢOIU, CONSILIUL CONCURENŢEI: "Comercianţii sunt liberi să-şi stabilească singuri preţul la pâine"

ALEXANDRA OANCĂ
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 30 august 2013

"Comercianţii sunt liberi să-şi stabilească singuri preţul la pâine"

Mai multe voci din industrie susţin că vânzătorilor nu le poate fi impus să practice un anumit preţ la produsele de panificaţie

Vecinii bulgari se tem că nordul ţării lor va fi invadat de pâine ieftină românească

Preşedintele Consiliului Concurenţei (CC), Bogdan Chiriţoiu, a susţinut ieri în cadrul unei conferinţe de presă că fiecare comerciant are libertatea să stabilească "ce preţ doreşte la pâine", Concurenţa neputând interveni în această privinţă. Afirmaţiile sale vine după ce Ordinul comun al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi al Ministerului Finanţelor Publice, ce stabileşte că pâinea şi specialităţile din panificaţie fără umplutură vor avea TVA de 9%, a fost publicat în Monitorul Oficial.

"Fiind o piaţă concurenţială, ne aşteptăm ca diminuarea TVA să se ducă în preţ. Înţeleg că există demersuri la nivelul asociaţiilor de comercianţi care ar vrea să dea o indicaţie către membrii lor de reducere a preţului. Dacă este vorba de o sugestie, de o recomandare mi se pare un lucru firesc. Nu e nimic nelalocul lui ca firmele să facă şi ele un efort şi să transmită spre consumator această reducere", a spus şeful Consiliului Concurenţei.

Bogdan Chiriţoiu a explicat că instituţia pe care o conduce s-ar autosesiza numai în situaţia în care asociaţiile de comercianţi ar impune un preţ anume prin încălcarea legilor concurenţei. "Unde am avea noi probleme - să se strângă toţi la un loc şi să ia o decizie privind un preţ anume", a explicat Chiriţoiu.

Declaraţiile preşedintelui CC vin în contextul în care părerile sunt împărţite cu privire la efectele acestei măsuri fiscale asupra preţului efectiv al pâinii la raft. Pe de o parte, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin şi o parte din membrii Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase afirmă că preţul pâinii va scădea. Pe de altă parte, ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, precum şi voci din industrie consideră că măsura va avea mai degrabă efect asupra reducerii evaziunii fiscale decât asupra preţurilor.

Preşedintele Rompan, Aurel Popescu, este unul dintre cei care rămân încrezători în scăderea preţul la pâine. "Avem certitudinea că toţi comercianţii vor ieftini pâinea şi produsele din panificaţie atât în hipermarketuri cât şi în magazinele proprii ale brutăriilor de la 1 septembrie pentru că vom avea TVA redusă de 9%, iar consumatorii vor mânca o pâine fiscalizată şi mai sigură din punct de vedere igienico-sanitar. Practic, începând de duminică nu numai pâinea se va ieftini ci şi produsele de panificaţie care au compoziţia pâinii, cornuri, covrigi sau chifle, dar fără umpluturi", a spus domnia sa.

În ceea ce priveşte proiectul privind vânzarea pâinii numai în magazine specializate sau în raioane organizate în acest scop în magazinele generale, şeful ROMPAN a subliniat că, deocamdată, se află în circuitul de avizare la instituţiile de profil, dar este optimist ca va fi aprobat în cursul lunii septembrie. "Cred că proiectul privind vânzarea pâinea numai în magazine specializate sau în raioane organizate în acest scop în magazinele generale va fi aprobat în luna septembrie iar în circa 3-4 luni, respectiv din 2014, va putea intra în vigoare. În baza acestui proiect estimez că se vor reduce cel puţin o treime din cele 150.000 de magazine existente", a subliniat Popescu.

Bulgarii se tem de invazia pâinii româneşti ieftine

Presa din Bulgaria a anunţat deja că, de la 1 septembrie, este posibil ca pâinea românească să fie preferată pe piaţa bulgară. Producătorii de pâine din ţara vecină sunt îngrijoraţi că în România a scăzut TVA-ul în acest sector, notează site-ul Vsekiden. Brutarii bulgari au avertizat autorităţile de la Sofia că pâinea românească, mult mai ieftină, va pătrunde nu numai în zonele din apropierea graniţei cu România, ci în toată Bulgaria de nord. Pentru a contracara situaţia de pe piaţa românească, producătorii de pâine din Bulgaria au solicitat ca şi Guvernul bulgar să aprobe reducerea TVA-ului la pâine de la 20% la 10%.

Ancheta de pe piaţa cerealelor, în stadiu de analiză

Preşedintele Consiliului Concurenţei s-a referit ieri şi la ancheta care se desfăşoară cu privire la comercianţii de cereale, afirmând că până la acest moment au fost colectate documentele necesare şi urmează să fie analizate.

Ancheta a început săptămâna trecută, după ce autorităţille dar şi producătorii au făcut sesizări la CC cu privire la posibile situaţii de manipulare a preţurilor la achiziţia cerealelor.

"Până nu finalizăm ancheta nu putem da publicului datele parcurse. Investigaţia noastră este complicată, laborioasă. De-abia a fost declanşată şi am avut inspecţia prin care s-au cules documentele atât în format de hârtie, cât şi electronic. Urmează ca datele să fie analizate, iar companiile să ni le explice. Vom discuta cu avocaţii lor. Sunt multe etape procedurale şi este prea devreme să vorbim de concluzii", a adăugat acesta.

Potrivit studiilor efectuate de ROMPAN, evaziunea fiscală din sectorul de morărit şi panificaţie s-ar putea reduce de la 67% la 20%, în circa 8 luni după introducerea TVA de 9% la pâine, respectiv de la un miliard de lei în prezent, la circa 200 de milioane de lei. Industria autohtonă de morărit şi panificaţie din România s-a confruntat în 2012 cu cel mai greu an din istorie, în condiţiile în care multe societăţi s-au închis şi au fost pierdute locuri de muncă, iar evaziunea fiscală în sector s-a apropiat de 70%. ROMPAN este prima asociaţie constituită în România în 1990 şi cuprinde 300 de societăţi din toate domeniile din industrie. Cota de piaţă este de 65% pe morărit, 40% la panificaţie, 70% la paste făinoase şi 55% la biscuiţi. În industrie lucrează 6.178 de unităţi înregistrate, dar există şi multe alte unităţi neînregistrate. În industria de panificaţie lucrează 80.000 de salariaţi, mai mult de jumătate din toată industria alimentară, unde sunt 150.000 de salariaţi.

TVA de 9% pentru pâine şi specialităţi din panificaţie, de la 1 septembrie

Pâinea şi specialităţile din panificaţie fără umplutură vor avea TVA de 9%, începând cu data de 1 septembrie, potrivit unui Ordin comun al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi al Ministerului Finanţelor Publice, publicat în data de 28 august în Monitorul Oficial. Ordinul defineşte care sunt produsele cărora li se va aplica o cotă redusă de TVA de 9%. "Prin pâine se înţelege produsul preparat dintr-un aluat obţinut din diferite sortimente de făină, utilizate în amestec ori singure, cu sau fără alte ingrediente, frământat cu apă, afânat prin fermentaţia drojdiei şi precopt/copt, inclusiv în stare congelată, dar la care nu s-au adăugat miere, ouă, brânză sau fructe şi care are un conţinut de zahăr şi de grăsimi în substanţă uscată de maximum 5%, din greutate", se menţionează în Ordin. De asemenea, vor avea o cotă redusă de TVA produsele de panificaţie care au compoziţia pâinii, aşa cum este definită în ordin, respectiv cornurile, chiflele, batoanele, covrigii, minibaghetele, franzeluţele şi împletiturile, dar care se încadrează în grupa produse de brutărie la codul CAEN/CPSA 1071.

Potrivit Ordinului, covrigii se încadrează în aceste prevederi, indiferent de gramaj sau dacă sunt sau nu sunt afânaţi prin fermentaţia drojdiei, în schimb produsele cu umplutură de orice fel nu se încadrează în categoria produselor de panificaţie pentru care se va aplica o cotă redusă de TVA. Direcţiile regionale ale finanţelor publice, prin structurile teritoriale subordonate acestora, precum şi Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili vor lua măsuri pentru îndeplinirea prevederilor prezentului ordin.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb