Aspectele sesizate recent de ANPC cu privire la practici neconcurenţiale stabilite de 19 bănci din ţara noastră vor fi analizate în cadrul unei investigaţii deschise anterior de Consiliul Concurenţei, a precizat, ieri, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele instituţiei.
"ANPC ne-a transmis vinerea trecută o informare. Noi avem deja o investigaţie declanşată pe sistemul bancar şi acum vom analiza în cadrul acelei investigaţii şi informaţiile transmise de către ANPC. Vorbim despre o investigaţie în evoluţie. Am pornit de la anumite suspiciuni, dar investigaţia se poate extinde", a declarat Bogdan Chiriţoiu, reprezentanţilor mass-media prezenţi la conferinţa "Concurenţa în actualul context economic - asigurarea funcţionării pieţelor".
Întrebat de ziarul BURSA ce ar trebui să facă în acest caz consumatorii - care sunt îndemnaţi de ANPC să solicite băncilor noi grafice de rambursare a creditelor - şi care este mesajul pe care preşedintele Consiliului Concurenţei îl transmite către cetăţeni, Bogdan Chiriţoiu a răspuns: "Există o investigaţie a ANPC, în urma căreia s-au luat nişte decizii în baza legii protecţiei consumatorului. Dacă are ceva de comunicat pe această zonă ANPC, o va face instituţia respectivă. Noi avem investigaţia noastră care, repet, priveşte funcţionarea băncilor.
Ne uităm la coordonarea comportamentului lor, la schimbul de informaţii între ei, nu ne uităm la modul în care calculează efectiv dobânzile, şi dacă există coordonare ilegală, înţelegeri ilegale între bănci. Ne uităm în special la indicatorii financiari, din piaţa financiară, cum e ROBOR-ul, dar ne putem uita şi la alte aspecte. Repet: ANPC are baza lui legală, are investigaţia lui şi ia deciziile pe care le consideră legale şi potrivite, iar noi avem investigaţia noastră ale cărei concluzii sperăm să le avem la finalul acestui an, pe care le vom comunica la începutul anului viitor".
Preşedintele Consiliului Concurenţei a precizat că, potrivit legii concurenţei, o bancă, o companie poate să facă ce vrea ea, singură, dar nu are voie să se înţeleagă cu alţii pentru acest lucru.
"Atât timp cât nu se înţelege cu alţii poate să ia ce decizii vrea: bune sau proaste. Dacă ia decizii proaste, piaţa o va pedepsi, clienţii vor pleca de acolo", a menţionat Bogdan Chiriţoiu.
Referitor la cutuma, practica existentă în sistemul bancar cu privire la aspectele constatate de ANPC, Bogdan Chiriţoiu a mai spus: "Avem un cadru legal, iar deciziile luate de noi trebuie să treacă de instanţe, adică şi de judecător. Atunci vrem să venim pe cât se poate cu dovezi clare de înţelegere".
• Ministrul Economiei va analiza argumentele ARB împotriva deciziei ANPC
Ministerul Economiei nu poate interveni în decizia luată de ANPC, aşa cum au solicitat reprezentanţii sistemului bancar, a precizat ministrul Florin Spătaru, prezent şi la el la evenimentul organizat de Consiliul Concurenţei.
"ANPC este în coordonarea Ministerului Economiei, este un organism independent. În acest caz a fost întocmit un proces-verbal prin care s-au constatat anumite practici neconcurenţiale şi urmează să analizez solicitarea pe care reprezentanţii sistemului bancar susţin că mi-au trimis-o. Eu, ca ministru al Economiei, nu pot interveni într-o acţiune de control pe care o realizează ANPC. Deocamdată nu am văzut nicio hârtie la minister. Vreau să văd acest document trimis de Asociaţia Română a Băncilor şi argumentele pe care le au aceştia şi în funcţie de acestea voi analiza. Ţin să spun că am încredere în ANPC şi în profesionalismul oamenilor de acolo care au făcut această analiză şi au evidenţiat aceste practici neconcurenţiale", a declarat Florin Spătaru.
Întrebat de reprezentanţii mass-media dacă cei din conducerea ANPC vor fi sancţionaţi în cazul în care instanţa va da dreptate băncilor care au contestat sancţiunile impuse, ministrul Florin Spătaru a precizat:
"În situaţia în care instanţa se va pronunţa şi va constata că respectivele procese-verbale şi deciziile luate de ANPC nu sunt fundamentate corespunzător, vom analiza şi vom lua măsurile care se impun".
Amintim că, în urmă cu zece zile, 11 bănci au fost sancţionate de ANPC din cauza constatării unor practici înşelătoare. Valoarea totală a amenzilor a fost de 550.000 lei şi ele au fost aplicate pentru modul în care societăţile bancare calculează ratele lunare la creditele pe termen lung cu dobândă variabilă.
Asociaţia Română a Băncilor şi reprezentanţii sistemului bancar au contestat deciziile ANPC şi au solicitat intervenţia Ministerului Economiei în coordonarea căruia funcţionează Autoritatea.
Cu toate acestea, ieri, ANPC a anunţat sancţionarea, pentru aceleaşi practici, a încă opt bănci, cu valoarea totală de 400.000 lei.
Băncile sancţionate în cele două săptămâni sunt: ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank, OTP Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, BCR, Patria Bank, Unicredit Bank, BRD Groupe Societe Generale, EXIM Bank, Procredit Bank, Intesa Sanpaolo, Techventures Bank (fosta Banca Comercială Feroviară), Libra Bank, CEC Bank, Garanti Bank, Vista Bank.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.05.2023, 08:51)
1. Pentru clientii bancilor, cel mai convenabil scadentar ar trebui sa fie acela la sfarsitul caruia suma totala achitata bancii (principal + dobanzi) are valoarea cea mai mica. Acesta ar trebui sa fie criteriul principal.
2. Raiffeisen nu a despagubit toti clientii care au luat credite in anii 2007 - 2008, asa cum prevad sentintele judecatoresti. Banca refuza sa despagubeasca clientii care au rambursat creditele in avans, desi pentru perioada respectiva (de la semnarea actelor si pana la data rambursarii totale a creditului + dobanzile, acestia au fost excrocati de banca care le-a majorat dobanda in mod artificial si astfel le-a perceput in plus bani in mod nejustificat pentru toata perioada de creditare). Trebuie rezolvata si aceasta problema pentru ca Raiffeisen continua astfel cu abuzurile la adresa clientilor (fosti clienti, dar abuzati in continuarea prin neplata de catre banca a unor obligatii catre acestia stabilite prin sentinte judecatoresti).
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.05.2023, 14:07)
Acest comportament al bancilor este supravegheat, acceptat si dirijat de ASF.
Oare cei de la ASF care primesc "PRIME DE PERFORMANTA" le p[rimesc degeaba? ( Le primesc pentru jefuirea romanilor)
Personal am luat un imprumut de 5 000 Euro pe 5 ani. Dupa 2,5 ani am achitat toata suma. In 5 ani trebuia sa returnez 5000 Euro principalul si 2500 Euro dobanda. Dupa 2,5 ani am returnat 5000 Euro imprumutul si 2400 Euro dabanda. Plata cu 2,5 ani mai devreme a dus la exconomisirea a 100 Euro.
Concluzie: in 2,5 ani mai aveam de achitat 100 Euro dobanda (platisem in primii 2,5 ani 2400 Euro dobanda din totalul de 2500 Euro).
3. fără titlu
(mesaj trimis de sabin în data de 26.05.2023, 14:53)
A baut si Chiritoiu apa dupa Constantinescu!! Il credeam mai destept...
4. puscarie
(mesaj trimis de oooooo în data de 26.05.2023, 16:13)
chiritoiu si isarescu
sa dea banii inapoi la stat
apoi puscarie
a delapidat statul cu acte in regula
furt intelectual si subminarea economiei
cine ii acopera?
DNA CE FACI?
PREMIERUL SI PRESEDINTELE STATULUI?
DE ACEEA SUNT ATATEA NEAJUNSURI IN TARA DIN CAUZA LOR!!!!
LA PUSCARIE!!!!
ABUZ IN SERVICIU SI ABUZ DE AUTORITATE!!!!!