Parteneriatul dintre Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi ţara noastră s-a dovedit benefic din punct de vedere fiscal, consideră Christine Lagarde, directorul general al FMI. Domnia sa a adăugat că "ar fi păcat" ca ţara noastră să nu continue parteneriatul, pentru a consolida cadrul macroeconomic şi creşterea economică.
"Vreau să remarc faptul că avem un parteneriat de durată cu România şi a fost benefic din punct de vedere fiscal pentru că a restaurat stabilitatea pentru a genera investiţii, a restaurat încrederea în fundamentele economice ale ţării", a declarat Christine Lagarde, răspunzând întrebării dacă Fondul a fost un doctor bun pentru ţara noastră, având în vedere că oficiali ai FMI care au vizitat în trecut România au afirmat că instituţia este un doctor care administrează pastile amare pacienţilor.
FMI are vocaţia să i se solicite ajutorul de către ţări, atunci când acestea se confruntă cu situaţii dificile sau au nevoie de expertiza şi disciplina pe care acesta le oferă, a declarat şeful Fondului, în cadrul unei conferinţe prilejuite de vizita pe care a realizat-o în ţara noastră.
"Vom fi foarte încântaţi să ne continuăm discuţiile cu autorităţile pentru a ajuta la stabilizarea cadrului macroeconomic, care a fost restaurat cu mare eficienţă. Ştiu că nu a fost uşor, dar ar fi păcat să nu îl consolidaţi, să nu păstraţi acest cadru macroeconomic pentru a consolida creşterea economică, pentru a crea locuri de muncă, pentru a vă asigura că oamenii beneficiază de aceste eforturi", a mai susţinut Christine Lagarde. Domnia sa a adăugat că instituţia pe care o conduce nu impune niciun fel de tratament sau reţetă, doar negociază cu autorităţile, le respectă părerile, viziunile, pe care apoi le înaintează comunităţii internaţionale.
"Vom merge pe un drum pe care l-am ales împreună", a conchis Christine Lagarde.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la întâlnirea cu directorul general FMI, că ţara noastră are nevoie să fie asistată încă doi ani, arătând că autorităţile au reuşit să finalizeze al doilea acord cu Fondul, deşi au fost câteva probleme, dar au fost depăşite.
Şeful statului a afirmat că economia privată performează, în timp ce economia ce aparţine statului este "un dezastru", arătând că unul dintre principalele probleme este managementul neperformant.
• Reformele din companiile de stat vor fi incluse în noul acord cu FMI al ţării noastre
Ţara noastră a realizat progrese considerabile în domeniul fiscal, al sănătăţii şi în sectorul energetic pe parcursul ultimelor două acorduri cu FMI, dar în privinţa companiilor de stat sunt necesare mai multe măsuri, care vor fi incluse în viitorul acord, a declarat Christine Lagarde.
"Ce are România? Aveţi un capital uman extraordinar, surse de energie, finanţare disponibilă care trebuie fructificată şi administraţie care poate fi eficientizată. Aţi progresat mult şi dacă mă uit la parteneriatul dintre FMI şi România văd lucruri bune. Performanţă mai ales în domeniul fiscal, al sănătăţii, în sectoarele de energie", a afirmat domnia sa.
Directorul general al FMI a arătat că în privinţa companiilor de stat sunt necesare mai multe reforme pentru a se ajunge la productivitatea maximă, pentru a beneficia de întreg potenţialul uman şi tehnic din aceste societăţi.
"Acest set de reforme va face parte din noul program", a subliniat domnia sa. Christine Lagarde a apreciat progresele ţării noastre în sectorul energetic, prin liberalizarea preţurilor la energie, care, în opinia sa, urmează să îşi arăte roadele pe termen lung, oricât de dureros pare pe termen scurt.
"Sunt şi alte reforme care să vă ajute să fiţi mai competitivi şi România va avea o creştere mai mare, o creştere economică cu incluziuni şi aici mă gândesc la transport, la infrastructură. Banii trebuie să fie folosiţi bine pentru a ne asigura că toţi actorii folosesc bine banii", a afirmat directoul general al FMI.
Îmbunătăţirea climatului investiţional, care să nu fie orientat doar către sectorul privat, înseamnă creşterea capacităţii ţării noastre de a folosi eficient şi la timp fondurile europene, cu o bună guvernanaţă pentru a da roade şi pentru a ajusta nevoile de finanţare cu cheltuielile care se realizează, potrivit domniei sale.
"Viitorul României este un viitor împărtăşit de o generaţie de tineri, cărora trebuie să le daţi un viitor pe care trebuie să-i ajutaţi să dea formă viitorului lor. Dacă vă uitaţi, problemele nu sunt specifce doar României. Există, consider eu, o discriminare aici. Tinerii respectivi care nu au acces la piaţa muncii aşa cum ar trebui să aibă. Avem peste 20% dintre tineri în şomaj, iar această situaţie este un strigăt al tinerilor către noi toţi", a arătat domnia sa.
• "Statul ar trebui să se implice mai mult şi să garanteze creditele pentru IMM-uri"
Statul ar trebui să se implice mai mult şi să garanteze creditele pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) şi pentru alte sectoare care nu par "aşa prietenoase la risc" cum ar dori băncile, a mai declarat Christine Lagarde.
"Am vorbit aseară (n.r. luni) despre programele Viena 1 şi Viena 2, poate va fi nevoie şi de Viena 3, este un lucru care va fi discutat de parteneri. Viena 1 a funcţionat bine, iar Viena 2 a funcţionat nu aşa de bine. Cred că sunt şi alte forţe care trebuie implicate, participarea statului care ar trebui să garanteze creditele pentru IMM-uri, dar şi pentru alte sectoare care nu par aşa prietenoase la risc cum ar vrea băncile. Vor mai fi câţiva ani până când băncile vor constitui acele fonduri tampon", aprecizat domnia sa. Şeful FMI a arătat că nu trebuie să aibă loc o capitalizare prea rapidă a băncilor pentru Basel III, iar statul trebuie să se implice mai activ pentru a contribui la reducerea acestor riscuri.
"Această cultură ar trebui să minimizeze riscurile din economia reală şi să pună banii băncilor în ceea ce înseamnă economie reală şi mai puţin în produse sofisticate", este de părere Christine Lagarde.
Directorul general al FMI susţine că reformarea pieţelor financiare trebuie să continue, astfel încât acestea să fie transparente, reglementate eficient şi supravegheate comprehensiv. "Aceştia sunt cei trei parametri care, consider eu, ne arată că pieţele financiare servesc economia şi că nu operează de capul lor. Şi nu suntem încă acolo", a afirmat domnia sa.
Christine Lagarde susţine că datoria publică a ţării noastre se plasează la un nivel care nu reprezintă un motiv de îngrijorare. "Sunt tentată să spun că atunci când există datorii prea mari ne plângem, însă dacă datoria este redusă şi încă foarte eficient a fost redusă, dacă sunteţi la 40% datorie din PIB nu m-aş plânge prea mult. Această dezintermediere publică are un curs, este un lucru bun şi care nu va duce la o datorie publică mare. Luând în considerare previziunile noastre România a trecut deja prin procesul de dezintermediere de ceva timp şi acum trebuie să treacă la finanţare, mai ales în sectorul privat", a afirmat şeful FMI.
• Exporturile, cererea internă şi investiţiile - cele trei locomotive economice ale ţării noastre
Exporturile, cererea internă şi investiţiile sunt cele trei locomotive care ar trebui să alimenteze creşterea economică a ţării noastre, pentru că dependenţa de un singur motor de creştere poate determina dezechilibre greu de stabilizat, afirmă Christine Lagarde. Domnia sa a precizat: "Abordarea mea despre creşterea economică este relativ simplă, aceasta este alimentată de trei locomotive diferite: una externă, care pentru România a fost foarte activă mai ales în prima parte a anului, consumul intern şi cheltuielile de capital în formă de investiţii. Luând în calcul nivelul de dezvoltare a economiei româneşti, aceasta poate fi susţinută de toate cele trei locomotive şi să nu fie dependentă doar de un singur motor, pentru că s-ar putea crea dezechilibre care ar fi greu de stabilizat".
În opinia directorului general al FMI, consolidarea fiscală şi creşterea economică nu se exclud mutual, Christine Lagarde menţionând însă că este nevoie de "decidenţi de politici foarte serioşi" şi obiective pe termen mediu.
"Dacă investitorii au sentimentul că decidenţii de politici sunt foarte serioşi în consolidarea fiscală şi văd obiective stabilite pe termen mediu şi un drum cum se ajunge acolo, o ancoră, acest lucru va alimenta investiţiile necesare, care vor contribui la creşterea economică. Dacă ai creştere, consolidarea fiscală este mai uşoară decât dacă nu ai creştere, este un principiu circular şi se pare că România s-a angajat în acest principiu şi-mi doresc să continue", a afirmat domnia sa. Oficialul FMI a arătat că investiţiile în educaţie, în traininguri profesionale sunt investiţii eficiente şi trebuie făcute toate eforturile pentru a nu se tăia aceste cheltuieli. În rest, orice cheltuială trebuie analizată cu atenţie, a subliniat Christine Lagarde.
Directorul general al FMI încheie marţi o vizită de două zile în ţara noastră, iar miercuri o misiune a Fondului urmează să vină la Bucureşti pentru discuţii privind un nou acord.
Acordul ţării cu FMI şi UE, în valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autorităţile române ca preventiv, fără să fie trase fonduri.
Consiliul Director al FMI a avizat, la sfârşitul lunii trecute, ultimele evaluări ale acordului cu ţara noastră. Înţelegerea ar fi trebuit să se încheie la finele lui martie, însă Guvernul a obţinut o prelungire de trei luni, astfel încât să finalizeze listarea a 15% din acţiunile Transgaz, să selecteze intermediarul pentru oferta publică iniţială (IPO) pentru 15% din titlurile Complexului Energetic Oltenia (CEO), să desemneze câştigătorul licitaţiei pentru vânzarea pachetului majoritar la CFR Marfă, precum şi să reducă arietatele bugetului de stat sub 20 de milioane de lei şi pe cele ale autorităţilor locale sub 300 de milioane de lei.
• "Acordul cu România va fi unul de disciplină, consolidare macroeconomică şi reforme structurale"
Următorul acord cu România, de tip preventiv, va fi unul de consolidare macroeconomică şi de reforme structurale, urmărind în principal disciplina politicilor, şi va presupune privatizarea şi restructurarea unor companii de stat, a declarat Christine Lagarde.
"Acordul poate merge pe două planuri - consolidare bugetară şi reformele structurale. În ceea ce priveşte societăţile aflate sub controlul statului, unele ar trebui privatizate, iar altele restructurate. Acesta este un program de disciplină, care poate justifica de ce FMI continuă înţelegerea cu titlu preventiv", a spus domnia sa.
Directorul general al FMI a insistat şi pe importanţa fondurilor europene pentru infrastrcutră, care ar trebui utilizate integral.
"Fondurile europene nu au fost utilizate şi ar trebui să fie folosite pentru a avea drumuri, altă infrastructură, ca să asigure un mediu prielnic pentru investiţii în România", a continuat Lagarde.
Întrebată cum explică o atitudine mai puţin intransigentă a FMI pe parcursul ultimelor două acorduri comparativ cu programele care s-au derulat în perioada pre-criza financiară, Lagarde a afirmat că România a făcut eforturi importante în ultimii patru ani.
"Au fost eforturi masive în special în domeniul consolidării fiscale, au fost reforme semnificative şi presiuni pe sectorul financiar, care a rămas solid, au fost reforme structurale aplicate în sectorul energetic, electricitate şi gaz, distribuţie de energie, care este în proces de implementare, au fost începute reformele în domeniul privatizării, unde cu siguranţă mai sunt multe lucruri de făcut", a explicat Christine Lagarde.
Aderarea la zona euro aduce beneficii multiple, dar se pierde instrumentul de politică monetară, astfel că procesul nu trebuie grăbit şi presupune mai întâi finalizarea tuturor reformelor şi consolidarea macroeconomică necesară unei creşteri durabile, a declarat directorul FMI.
"Este un exemplu pe care îl am în minte - Letonia, care a fncut reforme semnificative într-un timp scurt. Dar 10% din populaţie a emigrat pe parcursul reformelor (...) Cel mai bine este să te consolidezi, să ai o creştere sustenabilă, un set solid de reforme structurale înainte de a adera la zona euro, decât să te grabeşti, să accelerezi procesul de aderare, iar apoi să te regăseşti vulnerabil şi slăbit în faţa şocurilor externe", a afirmat Christine Lagarde.
Directorul general al FMI a adăugat, însă, că nu are motive să se îndoiască că procesul de aderare al Letoniei a fost bine parcurs, că s-au verificat toţi parametrii şi au fost îndeplinite toate criteriile.
"În momentul în care aderi la zona euro pierzi instrumentul de politică monetară, care poate fi utilizat la stabilizarea economiei. Trebuie să fii într-adevăr foarte încrezător că poţi să funcţionezi cu un singur instrument. Ai un instrument mai puţin pe care poţi să-l foloseşti când lucrurile merg prost", a explicat Christine Lagarde. Domnia sa a adăugat că este elocvent exemplul unor state aflate în zona euro şi care au dificultăţi în a folosi puţinele instrumentele interne pentru a se echilibra, în lipsa politicii moentare, care este apanajul BCE. "Sunt multiple beneficii, dar ai un singur stabilizator, pe celălalt nu îl mai poţi folosi niciodată", a mai afirmat Christine Lagarde.
•
• Daniel Chiţoiu: "România doreşte un nou acord cu FMI, «arbitru» al reformelor"
După ce a depăşit suferinţele crizei economice datorită unei cure de austeritate încurajate de FMI, România doreşte un nou acord cu Fondul, un "arbitru" care le dă încredere investitorilor, a declarat ieri ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, într-un interviu acordat AFP. Un nou acord cu FMI, cel de-al treilea din 2009, "le va da încredere investitorilor străini şi creditorilor internaţionali", a afirmat Daniel Chiţoiu, înaintea începerii de negocieri în acest sens. Dacă FMI a fost criticat într-o serie de ţări, ca de pildă Grecia, pentru că a impus reduceri bugetare draconice, care au subminat creşterea, ministrul Chiţoiu a apreciat că în România acordurile din 2009 şi din 2011 şi-au atins scopul, reaşezând economia pe făgaş. "Acele acorduri au adus numeroase beneficii", a subliniat domnia sa, evocând macrostabilitatea economică şi reducerea pierderilor companiilor de stat cu deficite.
În condiţiile în care guvernele succesive de la Bucureşti au fost frecvent criticate pentru lentoarea reformelor, FMI joacă rolul de "arbitru internaţional" care atestă faptul că măsurile vizând îndeosebi însănătoşirea finanţelor publice şi restructurarea companiilor de stat nerentabile "au fost puse în aplicare în mod adecvat", a subliniat ministrul.
Afectată de recesiune, România a obţinut în 2009 un împrumut de 20 de miliarde de euro de la FMI şi de la UE în schimbul reducerii cu 25% a salariilor din sectorul public şi a creşterii TVA cu cinci puncte, la 24%. În martie 2011, România a încheiat un nou acord, de tip preventiv, pentru o linie de credit de 5 miliarde de euro, din care însă nu a fost tras niciun euro, notează AFP. Luna trecută, FMI a anunţat că acel acord a fost "încununat de succes", Bucureştiul îndeplinindu-şi cea mai mare parte din angajamente.
Între altele, România şi-a redus drastic deficitul bugetar, care ar urma să ajungă în 2013 la 2,1%, reuşind astfel să evite procedura de deficit excesiv a UE.
Valoarea liniei de credit ce va însoţi viitorul acord cu Fondul nu a fost decisă încă, dar Bucureştiul nu preconizează să se folosească de acei bani, potrivit ministrului Chiţoiu. "Ceea ce ne interesează este să continuăm reformele structurale care vor contribui la limitarea pierderilor din economie şi la stimularea creşterii", a precizat domnia sa.
Daniel Chiţoiu a explicat că România mizează pe o creştere a PIB de la 2,1% la 2,3% în 2013, mai mult decât cea de 1,6% prevăzută la începutul anului, cu condiţia ca producţia agricolă să se ridice la înălţimea aşteptărilor. În 2012, agricultura, marcată de secetă, a determinat scăderea creşterii sub 1% (0,7%), aminteşte AFP.
Ministrul finanţelor a afirmat că motorul principal al creşterii îl va reprezenta absorbţia fondurilor structurale puse la dispoziţie de către UE, adică 20 de miliarde de euro până în 2014. Până în prezent, Bucureştiul a folosit doar 15% din această sumă, mai ales din cauza unei capacităţi administrative insuficiente, dar şi a dificultăţilor întâmpinate de autorităţile locale în a asigura cofinanţarea necesară.
Daniel Chiţoiu a dat, totodată, asigurări că România va continua programul de vânzare la bursă a unor pachete de acţiuni de la societăţi energetice şi de transporturi, care a cunoscut întârzieri importante în ultimii ani. Potrivit ministrului român, un pachet de acţiuni de 10% de la Nuclearelectrica, societatea care operează centrala nucleară de la Cernavodă, va fi vândut în septembrie-octombrie, iar un alt pachet de 15% din acţiunile producătorului de gaz Romgaz urmează să fie vândut în octombrie.
1. Biet pamflet
(mesaj trimis de Oarecare în data de 17.07.2013, 07:26)
O, ce frumos, viitorul luminos ...
Sunt mandru ca datoria noastra e de numai 40 % din PIB si ca FMI ne va conduce mai departe pe cele mai inalte culmi de progres si civilizatie. Ce noroc pe noi ca vom fi in continuare asistati social de mamuca. Sper sa nu ne intarce niciodata, ca doar ne facem temele, chiar daca nu avem chef cateodata.
2. fără titlu
(mesaj trimis de BOGDAN în data de 17.07.2013, 09:18)
Ba da ce fata are???????
Zici ca-i zombi...Mortii care umbla!!!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de BOGDAN în data de 17.07.2013, 10:02)
Putea sa evite si ea disconfortul cauzat prin acoperirea fetei(pe motive religioase) si toata lumea ar fi inteles.
3. file de poveste
(mesaj trimis de Virgill Bestea în data de 17.07.2013, 09:41)
a fost odata un baci care in loc sa aiba oi , avea euroni si a auzit el ca in Romania e loc bun de pascut. Asa ca si-a luat suratele si a purces inspre promised land. Dar aici a aparut lupul. Luat pe neasteptate a vorbit cu regele padurii ursul si atunci pentru a arata fata de clientii sai ca numarul de mioare (euroni) ramane constant si nu sunt mancate de lup s-a gandit sa incheie un pact cu ursul si astfel in loc sa ia oitele drept papa a vorbit sa mai ia de la oameni din batatura cate una , doua de la fiecare gospodarie. Asa e si economie. Niciodata nu stiu daca oita pe care o vezi este chiar ceea ce se doreste a fi :-)
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.07.2013, 11:23)
lagarde a zis ca fmi vrea ca bancile sa fie in continuare principalele vehicule prin care banii ajung in economie, aseara la tvr. cred ca ar fi nevoie de un articol separat pe aceasta tema.bancile sunt protejate de fmo care vine si pune piciorul in prag in tara noastra, iar noi, cetatenii normaili, suntem trecuti cu vederea. dealurile se fac nedemocratic, pe deasupra noastra. cine este fmi si ce legitimitate are? sau mai are?