CHRISTOPHER DEMBIK, DIRECTOR ANALIZĂ MACRO SAXO BANK: "Nouă economii mari se află în prag de recesiune"

M.G.
Internaţional / 30 august 2019

Christopher Dembik (Sursa foto: Twitter)

Christopher Dembik (Sursa foto: Twitter)


August a fost din nou o lună plină de evenimente, arată Christopher Dembik, director departament macro la Saxo Bank într-o analiză pe luna august, în care trece în revistă principalele evenimente economice şi influenţa lor asupra economiei globale.

"Statele Unite au etichetat China ca fiind «manipulator de valută», deschizând o rundă de negocieri cu câteva luni înainte de implementarea noilor sancţiuni tarifare. Şi, din nou, băncile centrale au salvat pieţele financiare prin confirmarea faptului că au lansat un nou ciclu de relaxare. Volatilitatea (din pieţele financiare) a crescut destul de abrupt, atingând aproape cel mai înalt nivel al său de la începutul anului încoace şi, deloc surprinzător, investitorii au căutat active sigure, în special aur. Pe frontul macroeconomic, am avut confirmarea faptului că nu va exista o redresare a creşterii economice şi a comerţului în a doua jumătate a anului, aşa cum am afirmat în mod repetat, iar riscul recesiunii creşte în mod clar", arată Dembik.

 Economia chineză dă noi semne de stabilizare

În comparaţie cu luna anterioară, perspectiva macroeconomică în China nu s-a schimbat prea mult în luna august, arată directorul analiză macro al Saxo, care mai scrie: "Există noi semne de stabilizare a economiei chineze care apar ici şi colo, dar cererea domestică este încă slabă, iar obstacolele impuse de evenimentele comerciale mondiale continuă să afecteze negativ economia. Indicatorul principal în ceea ce priveşte economia chineză, impulsul de creditare, care urmăreşte fluxul creditelor noi ca procentaj din economie, este încă în contracţie la minus 3,8% din PIB. Acesta reflectă impactul crizei de lichidităţi onshore şi al măsurilor de reglementare luate de către PBOC (n.r. banca centrală a Chinei) ce afectează în mod special băncile mici".

"Majoritatea indicatorilor de realizare ai Chinei sunt în scădere, mai ales generarea de electricitate (-2,7% în iulie faţă de anul anterior), cu excepţia volumului transportului feroviar de marfă care este încă bine orientat (creştere de 9,1% în iulie faţă de anul anterior). Din motive evidente, nu ne aşteptăm ca recenta ameliorare din sectorul manufacturier să dureze. Noile comenzi pentru export au crescut uşor în iulie, la 46,9, dar de la un nivel foarte scăzut. Dinamica este încă negativă pentru întreprinderile mici şi mijlocii. O mare parte a ameliorării priveşte companiile mari care pot găsi contra-măsuri împotriva tarifelor şi care au cote de piaţă mari peste hotare", arată Christopher Dembik.

"Încă de la începutul lunii august, în pofida încercărilor Chinei de a reduce devalorizarea monedei naţionale, renminbi-ul chinez (n.r. RMB) a scăzut cu 2,8% faţă de USD, ceea ce este o devalorizare mai mare decât cea din august 2015. Este foarte posibil ca RMB să continue să scadă în lunile următoare, reflectând în mare parte riscuri în ceea ce priveşte creşterea PIB-ului Chinei, fricţiunile legate de războiul comercial şi dobânzi mai scăzute. Analiza tehnică tinde să confirme acest scenariu: la începutul lunii USD/RMB a depăşit media mobilă de 50 de zile şi a evoluat peste media mobilă de 200 de zile, începând din luna mai. Contrar celor întâmplate în anii 1990 (n.r. criza financiară asiatică din 1997) riscul de contagiune pentru celelalte valute asiatice este mai degrabă limitat. Până în 1997, ţările asiatice se confruntau cu rezerve monetare străine mai scăzute şi cu un deficit de cont curent mai mare, ceea ce nu mai e cazul. Ceea ce e, însă, mai probabil să se întâmple, este o presiune de scădere a capitalurilor proprii asiatice în cazul unei deprecieri şi mai mari a RMB", mai comentează analistul Saxo. (Vezi

grafic 1)

Într-o notă mai pozitivă, scrie analistul, creşterea investiţiilor totale în active fixe din China a fost în mare parte stabilă în ultimele luni, investiţiile de stat compensând investiţiile private mai scăzute. Dembik mai arată: "Acelaşi efect de substituţie a avut deja loc în trecut în perioade cu nivel scăzut al creşterii economice. Cu toate acestea, investiţiile în infrastructură sunt în continuare dezamăgitoare, atingând doar 3,5% creştere anuală, ceea ce înseamnă că există probabilitatea anunţării foarte curând a unor noi măsuri pentru stimulare a infrastructurii". (Vezi grafic 2)

 În restul lumii, riscurile de recesiune tehnică sunt tot mai mari

"În restul lumii, perspectiva se deteriorează în multe ţări. Toate regiunile economice majore (pieţele dezvoltate şi pieţele emergente) au un indice Markit PMI (n.r. purchasing managers index - indice al tendinţelor economice) apropiat sau sub 50 şi nici măcar una dintre economiile din G7 nu are un PMI peste 51. În prezent există nouă economii principale în recesiune sau în pragul recesiunii: Argentina, Brazilia, Germania, Italia, Mexic, Rusia, Singapore, Coreea de Sud şi Marea Britanie. Pentru unele dintre ele, acest lucru se datorează politicilor greşite, dar, pentru altele, se leagă direct de evoluţia recentă a comerţului global. Mulţi analişti s-au grăbit să pună vina pe războiul comercial pentru impactul macroeconomic negativ. În opinia Saxo Bank, încetinirea din China şi faptul că China importă mai puţin din restul lumii reprezintă factori determinanţi mai importanţi pentru comerţul global în scădere şi pentru riscul de recesiune. Dacă ne uităm la ţările care s-ar putea confrunta cu o recesiune tehnică în acest an - Germania, Coreea de Sud şi Singapore - acestea au, toate, o expunere foarte mare la China", mai spune Christopher Dembik. (Vezi grafic 3)

În acest moment, diferit de cel de acum câteva luni, este faptul că impactul negativ al încetinirii economiei chineze nu se mai limitează doar la sectorul manufacturier, spune analistul, adăugând: "În multe ţări, mai ales în Germania, se observă o contaminare a scăderii dinspre sectorul de producţie către servicii. Cel mai recent indice german PMI pentru servicii a fost 54,4 în august, însă în scădere de la cel mai înalt punct anual al său de 55,8. Distanţa observată între sectorul manufacturier şi sectorul serviciilor va fi redusă în lunile ce vin, sectorul serviciilor urmând să scadă, cu excepţia cazului în care autorităţile decid să implementeze stimulente (fiscale) orientate spre cerere". (Vezi grafic 4)

 În septembrie, toate privirile pe băncile centrale

Privind către viitor, ţinta principală a pieţelor va fi reprezentată de şedinţele băncilor centrale din septembrie, mai spune oficialul Saxo Bank.

"Nu este aşteptat niciun rezultat pozitiv în urma discuţiilor comercial SUA-China, care sunt în desfăşurare, ceea ce ar creşte presiunea ca băncile centrale să susţină economia. Întâlnirea din cadrul Simpozionului de la Jackson Hole a reprezentat confirmarea aşteptată de către investitori că băncile centrale sunt gata să intervină din nou, dar nimeni nu se lasă păcălit cu privire la impactul preconizat al unei noi runde de măsuri de stimulare monetară asupra economiei reale. Dobânzile pe termen lung şi pe termen scurt sunt scăzute, pot să mai scadă puţin, dar acest lucru nu va schimba drastic condiţiile financiare care sunt deja foarte flexibile. În plus, dacă relaxarea cantitativă ar putea împinge inflaţia înapoi către ţintă, am şti deja acest lucru. Ne aflăm din nou într-o nouă fază extinde-şi-pretinde (n.r. extend and pretend). Cu toate acestea, de această dată poate fi diferită situaţia deoarece guvernele par să fie pregătite de stimulente fiscale pentru a evita recesiunea. Dezbaterile despre bugetul (Germaniei) pentru 2020 vor fi interesante în săptămânile ce urmează, căci putem observa cum politica fiscală preia conducerea din nou", scrie Dembik.

Domnia sa mai notează: "Între timp, ne aşteptăm ca băncile centrale să încerce să liniştească investitorii anunţând viitoare reduceri ale dobânzilor. În doar câteva săptămâni, Rezerva Federală a renunţat la menţiunea «ajustări la mijloc de ciclu». Sunt tot mai multe dovezi care arată că nu ne aflăm la mijloc de ciclu, ci mai degrabă la final de ciclu. Fiind dependentă de războiul comercial, evoluţia politicii monetare a SUA va depinde foarte mult de evoluţia războiului comercial din următoarele luni. Credem că actualul termen limită de la 1 septembrie, când se preconizează că administraţia SUA va implementa noile tarife împotriva Chinei, a fost deja evaluat de către Fed. La acest lucru se adaugă perspectiva pozitivă pentru economia SUA livrată de Jerome Powell la Jackson Hole, drept pentru care estimăm că Fed va reduce dobânzile cu 25 de puncte de bază în septembrie, dar probabilitatea unei alte reduceri de 25 de puncte de bază până la finalul anului este foarte mare".

În final, scrie analistul, citându-l pe Oli Rehn, membru în boardul Băncii Centrale Europene (BCE), BCE ar trebui să dezvăluie în septembrie "un pachet de politici semnificative şi de foarte mare impact".

"Motivul oficial este de a contracara îndoielile cu privire la capacitatea de a resuscita inflaţia, dar motivul principal real este riscul de recesiune din Germania. Credem că BCE va încerca să oficializeze noua cale politică monetară pe termen mediu şi lung înainte ca Lagarde (n.r. Christine) să intre în funcţie, după confirmarea din octombrie. Credem că BCE ar putea scădea cu 20 de puncte de bază dobânda la depozite şi ar putea reporni relaxarea cantitativă cu 30 de miliarde de euro pe lună. Un sistem cu mai multe niveluri

(de ţintire a inflaţiei), care a fost deseori menţionat, a ieşit din noul instrumentar al politicii deocamdată deoarece «au apărut îngrijorări cu privire la posibilele consecinţe neintenţionate», conform celui mai recent raport de şedinţă de la BCE", conchide Christopher Dembik.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb