Volumul cifrei de afaceri din industrie - piaţa internă şi piaţa externă - din luna august 2007 a crescut cu 3,7% comparativ cu luna august a anului 2006, însă a scăzut cu 6,5% faţă de luna iulie 2007, potrivit unui comunicat remis, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Creşterea volumului cifrei de afaceri din august 2007 faţă de luna corespunzătoare a anului precedent a fost susţinută de creşterile înregistrate de industria prelucrătoare (+4,1%) şi industria energiei electrice şi termice, gaze şi apă (+7,5%). În acelaşi timp, industria extractivă a înregistrat o scădere cu 14,0%, precizează INS.
Pe marile grupe industriale cele mai mari creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în industria bunurilor de capital (+9,2%), industria bunurilor intermediare (+8,5%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+5,9%). Totodată, datele INS arată că industria energetică a înregistrat o scădere cu 9,3%. În ceea ce priveşte scăderea cu 6,5% a volumului cifrei de afaceri din industrie din august 2007 faţă de luna iulie a aceluiaşi an, aceasta s-a evidenţiat în industria extractivă (-9,4%) şi industria prelucrătoare (-7,1%), în timp ce industria energiei electrice şi termice, gaze şi apă a înregistrat o uşoară creştere cu 0,1%. Pe marile grupe industriale scăderi ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în industria bunurilor de capital (-26,4%), industria energetică (-3,9%) şi industria bunurilor intermediare (-2,8%).
Industria bunurilor de folosinţă îndelungată şi industria bunurilor de uz curent au înregistrat creşteri cu 4,6%, respectiv 2,5%. În perioada ianuarie-august 2007, comparativ cu perioada corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri din industrie a crescut cu 12,8%, creştere susţinută de industria prelucrătoare (+15,8%) şi industria extractivă (+1,0%).
Industria energiei electrice şi termice, gaze şi apă a înregistrat o scădere cu 4,2%. Pe marile grupe industriale, cele mai importante creşteri s-au înregistrat în: industria bunurilor de capital (+25,4%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+21,6%), şi în industria bunurilor intermediare (+19,1%). Industria energetică a înregistrat o scădere cu 9,5%.