CIFRĂ INFERIOARĂ ESTIMĂRILOR INIŢIALE Băncile spaniole au un deficit de capital de 59,3 miliarde euro

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 octombrie 2012

Băncile spaniole au un deficit de capital de 59,3 miliarde euro

Spania va cere ajutor european de numai 40 miliarde euro pentru recapitalizarea băncilor, din cele 100 de miliarde aprobate

Băncile spaniole au un deficit de capital de 59,3 miliarde euro (76,3 miliarde dolari), cifră inferioară estimărilor anterioare, potrivit rezultatelor auditului independent realizat de compania "Oliver Wyman" şi dat publicităţii vineri seara, de Banca Spaniei şi Ministerului Economiei de la Madrid.

În luna iunie, "Oliver Wyman" anticipa că băncile spaniole au nevoie de circa 62 de miliarde euro.

Conform testelor de stres realizate de "Oliver Wyman", "Bankia" - bancă naţionalizată în luna mai - are nevoie de 24,7 miliarde euro, iar "Banco Popular Espanol" SA - de 3,22 miliarde euro. Celelalte bănci care necesită recapitalizare sunt "Catalunyabank" (10,8 miliarde euro), "NCG Banco" (7,2 miliarde de euro), "Banco de Valencia" (3,4 miliarde de euro), "Banco Mare Nostrum" (2,2 miliarde de euro) şi entitatea care va rezulta din fuziunea "Liberbank" - "Ibercaja"  şi "Caja 3" (2,1 miliarde de euro).

Analiza efectuată pe 14 instituţii de credit din Spania relevă că şapte bănci nu au nevoie de capital suplimentar. În această situaţie sunt "Banco Santander" SA (cea mai mare bancă din ţară), "Banco Bilbao Vizcaya Argentaria" SA (BBVA), "Banco Sabadell" SA, "Bankinter", "Banca Civica", "Caixabank" şi entitatea care va rezulta din fuziunea "Unicaja" - "Caja Espana-Duero".

Spania a efectuat aceste teste de stres ca o condiţie pentru obţinerea de sprijin financiar de la zona euro. Cel mai pesimist scenariu al testelor a prevăzut un declin economic pe trei ani: -4,1% în 2012, -2,1% în 2013 şi -0,3% în 2014.

Rezultatul testelor de stres a fost salutat de Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană, însă unii analişti sunt sceptici în privinţa situaţiei băncilor din Spania.

Executivul spaniol vrea să ceară Uniunii Europene 40 de miliarde de euro pentru recapitalizarea sectorului bancar, iar restul până la 59,3 miliarde de euro să fie completat din vânzarea de active sau investiţii private.

Viceministrul Economiei din Spania, Fernando Jiménez Latorre, a precizat că guvernul de la Madrid va cere aproximativ 40 de miliarde de euro din suma totală de maximum 100 de miliarde de euro agreată de Eurogrup pentru recapitalizarea sectorului bancar spaniol.

"Banco Santander" are un excedent de 25,3 miliarde euro, iar BBVA - de 11,2 miliarde euro, potrivit testelor de stres.

Grupul "Unicaja" - "Caja Espana-Caja Duero" are un surplus de capital de 128 milioane de euro, iar "CaixaBank" şi "Banca Civica", împreună, de 5,7 miliarde euro. Excedentul "Bankinter" însumează 399 de milioane de euro.

Spania intenţionează să împrumute 207,2 miliarde euro (266,5 miliarde dolari) de pe pieţe, în 2013, conform anunţului făcut sâmbătă, de Ministerul Bugetului de Madrid.

Zeci de mii de spanioli au ieşit în stradă la finele săptămânii trecute, protestând faţă de măsurile de austeritate. Manifestanţiile din capitala Madridului au devenit violente în urma altercaţiilor cu Poliţia. Săptămâna trecută, în Spania au avut loc trei proteste anti-austeritate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb