CIRCUL POLITIC CONTINUĂ Băsescu: Vor fi mai mulţi alegători pe listele electorale, actualizate corect

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Politică / 6 august 2012

Băsescu: Vor fi mai mulţi alegători pe listele electorale, actualizate corect

Circul de pe scena politică continuă şi se anunţă a fi din ce în ce mai aprig. USL cere refacerea listelor electorale, Curtea Constituţională amână pentru o lună decizia cu privire la validarea referendumului, premierul vrea să suplimenteze fondurile INS pentru ca procesul de inventariere a populaţiei să meargă mai repede, iar preşedintele suspendat promite că va vorbi în fiecare zi în faţa presei despre situaţia din ţară.

Între timp, leul scade, la fel şi încrederea investitorilor în ţara noastră, seceta pârjoleşte şi ce-a mai rămas din culturi, iar criza economică îşi face loc până şi în cele mai ascunse colţuri ale buzunarelor.

În acest context, nimic nu se anunţă promiţător, nici în politică, nici în agricultură, nici în energie, nici în sănătate...

Ponta: Executivul vrea să aloce fonduri suplimentare INS pentru a grăbi numărătoarea populaţiei

Băsescu: Actualizarea listelor electorale trebuia făcută în cinci zile de la data stabilirii referendumului

Actualizarea listelor electorale permanente trebuia făcută în maxim cinci zile de la data când a fost stabilită ziua de desfăşurare a referendumului, a declarat sâmbătă preşedintele suspendat Traian Băsescu.

Acesta a precizat: "Practic, să ceri actualizarea până la 29 iulie este împotriva legii, actualizarea trebuia făcută conform legii până la maxim cinci zile de la data stabilirii datei referendumulu. Asta înseamnă că pe data de 7 iulie s-a stabilit data referendumului ca fiind 29 iulie, listele electorale trebuie să cuprindă situaţia de la 11 iulie. E în regulă!

Dacă este o cerere a CCR, aceas­ta trebuie respectată şi trebuie îndeplinită, dar îndeplinirea acestei solicitări trebuie să ţină cont de timpul dat de lege pentru actualizarea listelor electorale".

Traian Băsescu a adăugat: "Au şansa să o facă până pe 31 august, dar pregătirea falsificării listelor electorale prin recensământ, pentru că fiind perioadă de vacanţă destui cetăţeni sunt plecaţi şi alte vreo 3 milioane sunt plecaţi în afară, mi se pare unul din cele mai mari trucuri. Această abordare, care a devenit publică ieri (n.r. vineri), cu recensă­mântul, este de natură să descalifice total România. Ştiu reacţiile politicienilor din UE şi dacă aceşti oameni nu se opresc vor face ca România să fie pentru mulţi ani de acum înainte o pată albă pe harta UE. Nu ameninţ, eu doar atenţionez cu maturitatea unuia care de 8 ani construieşte la credibilitatea României în interiorul UE. (...) Compromiterea României trebuie oprită, s-a mers prea departe, iar efectele economice sunt deja dramatice. Trebuie stopată această cavalcadă a nerespectării legii, Constituţiei şi valorilor europene".

Preşedintele suspendat a declarat că va face zilnic declaraţii despre situaţia politică actuală, până la momentul deciziei Curţii Constituţionale, privind referendumul din 29 iulie.

Traian Băsescu mizează pe o creştere cu cel puţin 300.000 a numărului cetăţenilor cu drept de vot la data de 29 iulie, dacă Guvernul va face corect şi legal actualizarea listelor electorale.

El a arătat că, potrivit legii, actualizarea listelor electorale se face prin contactarea de către Guvern a instituţiilor, nu prin "numărători pe coclauri şi prin vecini, apelând la nea Vasile şi la nemţi", aşa cum a afirmat ministrul de Interne.

Traian Băsescu i-a îndemnat, vineri, pe primarii care trebuie să actualizeze listele electorale la corectitudine şi i-a atenţionat "să nu intre într-un joc din care ieşirea să nu fie decât într-o celulă".

"Presiunea pusă pe primari să modifice drastic listele electorale nu face decât să-i pună pe aceştia în situaţia de infractori, pentru că ei au comunicat listele electorale anterioa­re, iar falsurile făcute iniţial care eventual ar fi îndreptate acum sau falsurile care se fac acum şi nu cores­pund cu ce au dat pentru referendumul din 29 nu fac decât să-i pună pe primari în situaţia de infractori", sus­ţine preşedintele suspendat.

Băsescu: Ce se întâmplă la noi nu s-a mai întâmplat de la al doilea război mondial

Traian Băsescu susţine că ceea ce se întâmplă la noi nu s-a mai întâmplat "de la al doilea război mondial". Preşedintele suspendat opinează că România va pierde din banii europeni şi nu va putea fi un partener credibil care să îşi impună punctul de vedere în negocierea din UE pentru bugetul exerciţiului financiar 2014-2020. De asemenea, acesta a declarat că oamenii politici Victor Ponta, Dan Voiculescu, Crin Antonescu şi Ioan Rus au adus prejudicii enorme ţării prin acţiunile lor din ultima perioadă, fiind responsabili de respingerea oricărei şanse a României de a mai intra în spaţiul Schengen.

Potrivit lui Traian Băsescu, toate aceste semnale vin dinspre Europa.

Băsescu: Întoarcerea la Cotroceni nu mai este principala miză

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a afirmat, vineri, că pentru el revenirea la Palatul Cotroceni nu mai este principala miză, mai important fiind ca instituţiile să constate dacă la referendum au fost produse fraude.

Băsescu a afirmat, de asemenea, că acţiunile începute cu nerecunoaşterea referendumului organizat de Guvern accelerează profund procesul de decredibilizare a României.

"Pentru mine, revenirea la Palatul Cotroceni nu mai este principala miză. Ce s-a întâmplat la acest referendum trebuie să fie ultima întâmplare de acest gen - fraudarea referendumului, prin acte normative, prin voturi multiple, prin liste plimbate, prin urne", a spus Traian Băsescu.

Potrivit acestuia, "pentru sănătatea României şi sănătatea democraţiei", este esenţial ca referendumul din 29 iulie să fie analizat în toate detaliile lui din punct de vedere al legalităţii.

Totodată, Traian Băsescu a declarat că nu are din ce funcţie să demisioneze, pentru că este suspendat: "Trebuie să fiu în funcţie ca să demisionez. Eu sunt suspendat. Din postura de suspendat nu pot demisiona".

Senatorul PSD Dan Şova susţine, însă, contrariul: "Traian Băses­cu minte cu nonşalanţă. Citez din domnul Bogdan Deaconu, din < Constituţia comentată pe articole >, unde Deaconu spune: < Pe toată perioada des­făşurării activităţii de suspendare şi demitere a preşedintelui, el are posibilitatea de a demisiona, iar procedura ia sfârşit şi în trei luni se organizea­ză noi alegeri pentru funcţia de preşedinte >. Domnul Deaconu e un consilier bun, pe care Traian Băses­cu l-a avut aproape patru ani".

Antonescu: Băsescu este un cetăţean în tricou bleu, aparent fără ocupaţie

Preşedintele interimar Crin Antonescu a spus, sâmbătă seara, într-o emisiune televizată, că, în prezent, este greu ca Traian Băses­cu să fie aşezat "într-o condiţie de vreun fel", apreciind că acesta este "un cetăţean, în tricou bleu, aparent fără ocupaţie, care, din când în când, iese în faţa unei porţi" şi face declaraţii.

Antonescu: România risca să înregistreze violenţe sociale mai grave dacă suspendarea lui Traian Băsescu şi referendumul nu ar fi avut loc

Preşedintele interimar consideră că România risca să înregistreze, în toamnă, violenţe sociale mai grave decât cele de la începutul anului dacă suspendarea lui Traian Băses­cu şi referendumul de demitere nu ar fi avut loc.

Antonescu s-a adresat celor care afirmă că devalorizarea leului ar fi cauzată de referendum, întrebându-i care ar fi fost valoarea monedei naţionale dacă în toamnă ar fi existat tensiuni sociale intense şi violente.

Prim-vicepreşedintele PDL Cezar Preda a arătat, ieri, într-o conferinţă de presă, că protestele din luna ianuarie au avut o dimensiune de 10-20 de ori mai mică decât cea la care face referire Crin Antonescu. Potrivit lui Preda, nu se justifică faptul ca un om politic responsabil, care are în mâna sa destinele unei ţări, să pronunţe termeneul "tensiuni sociale" când nu este cazul.

Ponta: Afirmaţia lui Ioan Rus conform căreia 18,2 milioane de persoane au drept de vot este falsă

Premierul Victor Ponta susţine că afirmaţia ministrului de interne Ioan Rus, din 24 iulie, conform căreia numărul total al cetăţenilor cu drept de vot este de 18,2 milioane de persoane, nu a fost adevărată, precizând că acest lucru "s-a dovedit".

Întrebat, în cadrul unei emisiuni televizate de zilele trecute, dacă vor "cădea capete", premierul a precizat că doreşte ca mai întâi să rezolve solicitarea primită din partea Curţii Constituţionale şi abia apoi să vadă cine este responsabil.

Ponta: INS nu are un soft care să permită procesarea rapidă a datelor de la recensământul din 2011

Primul-ministru Victor Ponta afirmă că Executivul este dispus ca, la următoarea rectificare bugetară, să fie alocate fonduri Institutului Naţional de Statis­tică pentru a grăbi finalizarea tuturor datelor privind numărul populaţiei.

Premierul a spus că i-a întrebat pe reprezentanţii INS când vor fi gata rezultatele recensământului efectuat în 2011. Potrivit lui Victor Ponta, aceştia i-au răs­puns că, prin mijloacele pe care institutul le are în prezent, finalizarea rezultatelor acestui proces va fi posibilă în 2013.

Ponta a mai arătat că fostul Guvern nu a suplimentat bugetul INS pentru achiziţionarea soft-ului care să permită procesarea rapidă a datelor adunate la ultimul recensământ al populaţiei, desfăşurat anul trecut.

PDL cere demisia ministrului de Interne

PDL a cerut demisia ministrului de Interne Ioan Rus, pe care îl consideră descalificat de "mascarada" pe care a făcut-o în legătură cu organizarea mini-recensământului.

"Cerem ca ministrul Ioan Rus să demisioneze imediat. A fost în afara oricărui profil de ministru de Interne al UE cu ce a spus public în faţa a 22 de milioane români, că mini-recensământul în mediul rural se rezumă la primari şi la 2-3 oameni vajnici care o întreabă pe ţaţa Maria dacă Vasile e acasă, iar dacă ţaţa Maria spune că nu e acasă şi e plecat în străinătate, acest cetăţean european îşi pierde dreptul de vot", a precizat Cezar Preda.

Ministrul Administraţiei şi Internelor Ioan Rus a declarat, săptămâ­na trecută, că actualizarea listelor electorale va presupune un "mini-recensământ", care va fi făcut de autorităţile locale până în 24 august, prin vizite foarte scurte, de "trei secunde", de la domiciliul românilor. Rus a precizat că Guvernul ar urma să emită la începutul acestei săptămâni un act normativ prin care să împuternicească primăriile pentru activitatea de verificare a datelor în teren.

"O facem direct pe secţiile de vot. Fiecare secţie de votare are o mie şi ceva de persoane. Acolo sunt listele. Nu verificăm altceva decât concordanţa între componenţa nominală a listei şi exis­tenţa persoanei fizice. Şi va trebui să meargă. (...) La nivelul comunităţilor rurale, de exemplu, întrebi vecinul: < mă, Popescu, Vasile există? >. < Există de-adevăratelea >. Acolo, dacă merg primarul şi câţiva locuitori de nădejde ai satului, rezolvă asta în trei zile, în fiecare sat. La oraş va fi mai complicat. O să vedem", a mai spus Ioan Rus.

Biroul Electoral Central şi-a suspendat activitatea până când CCR se va pronunţa asupra modului de organizare a referendumului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb