Producţia autohtonă de ciment va scădea în acest an cu aproximativ 10% faţă de anul precedent, când s-a ridicat la circa 10,7 milioane tone, în principal din cauza declinului masiv din domeniul construcţiilor, a declarat preşedintele CIROM, Mihai Rohan, citat de NewsIn .
Piaţa cimentului din România este foarte aproape de maturitate, înregistrând în ultimii patru ani un ritm de dezvoltare deosebit, precizează preşedintele Organizaţiei Patronale a Producătorilor de Ciment şi altor produse minerale pentru construcţii din România (CIROM), Mihai Rohan, totodată director general al Carpatcement Holding.
Domnia sa apreciază: "În 2009, ca urmare a crizei financiare şi economice, estimăm că este posibil să asistăm la o uşoară scădere a pieţei de ciment. Lipsa lichidităţilor şi accesul dificil la produsele de finanţare vor avea un impact important asupra consumului".
Preţul de vânzare al cimentului ar putea creşte în acest an cu aproximativ 1-2%, din cauza majorării redevenţelor din industrie, care conduc la o creştere a costurilor de producţie, precum materii prime, energie, combustibili şi transport. Rohan a adăugat că preţurile pentru ciment vor fi influenţate şi de evoluţia cererii de pe piaţă, dar şi de cursul de schimb valutar, deoarece multe contracte de achiziţii sunt negociate în euro.
În plus, statul va fi un generator de falimente, apreciază Rohan, dacă nu îşi va plăti datoriile către unii constructori, care datează din septembrie 2008. "Sunt datorii ce se rostogolesc pe lanţul client-furnizor şi afectează toată piaţa", apreciază Rohan.
În ceea ce priveşte investiţiile producătorului de ciment Carpatcement Holding, directorul general al companiei precizează că îşi menţine planurile pentru dublarea capacităţii de producţie. În 2008, investiţiile în acest tip de proiecte s-au ridicat la aproximativ 60 milioane de euro, iar în acest an sunt estimate la circa 55 milioane de euro