Depunerea formularului 600, în cazul contribuabililor care obţin venituri din activităţi independente, chirii , investiţii sau alte surse, a fost amânată până la 15 aprilie, iar Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a confirmat sâmbătă că toţi contribuabilii sunt asiguraţi din punct de vedere medical.
Un cititor consideră că Declaraţia 600 îi discriminează pe salariaţi, faţă de cei cu venituri asimilate salariilor, conform opiniei postate pe site-ul www.bursa.ro.
Acesta ne-a transmis: "D-le Teodorovici, vrem acelaşi tratament fiscal!
Tratamentul fiscal trebuie să fie acelaşi pentru diverse forme de venit: 25% CAS şi 10% CASS pentru venitul realizat. Declaraţia 600 nu "loveşte brutal" în nonsalariaţi, cum susţin liberalii, care probabil nici n-au citit-o, ci, mai degrabă, îi discriminează pe salariaţi, conservând avantajul celor cu profesii liberale (avocaţi, notari, PFA, PFI, drepturi de autor) prin aplicarea unui tratament fiscal diferit la diverse forme de venit. Venitul net al unui angajat cu contract individual de muncă (bugetarul cel atât de mult hulit, de pildă) este cu aproape 9,5%/33% mai mic decât al unui angajat cu contract de drepturi de autor, la acelaşi venit brut. La sănătate primul contribuie cu 10% din venitul brut, iar al doilea cu 10% din salariul minim brut (1900 de lei). În al doilea caz, şi la CAS are două posibilităţi: 25% din salariul minim brut sau 25% dintr-un venit mai mare, opţional. La un venit brut de 5.000 de lei, un angajat cu contract individual de muncă rămâne cu 2.925 de lei net, iar un angajat cu contract pe drepturi de autor (şi alte categorii) câştigă 3.204 lei net (+9,5%), cu CAS plătit opţional la 5000 de lei (contributivitate la pensie egală cu cel cu contract individual) sau câştigă 3901 de lei (+33%) cu CAS obligatoriu raportat la salariul minim brut, adică 1900 de lei (va avea o pensie mai mică). Cel cu profesie liberală (avocat, notar, etc.), indiferent de venitul anual, va plăti, anual, doar 2.280 lei CASS.
Exemplu: Conform unei postări din Gandul.Info, din 2015, Radu Tudor de la A3 (n.r. Antena 3), foarte nemulţumit de situaţia din sănătate şi de lipsa autostrăzilor (pe bună dreptate), a avut venituri de 448.335 lei în 2014 (8500 euro/lună), pe contract de drepturi de autor cu A3 (conform declaraţiei de avere a soţiei sale, consilier diplomatic la MAE). La un venit similar, în 2018, va plăti anual doar 2.280 lei CASS (circa 0,5% din venit) în timp ce preşedintele ţării va plăti 2280 lei lunar (10% din salariu). Vi se pare corect? Din păcate, dacă aşa vor fi taxaţi cei câteva sute de mii de nonsalariaţi (mă refer şi la CAS, care poate fi opţional), ţara nu va avea, prea curând, indiferent cine va fi la guvernare, nici autostrăzi şi nici infrastructură performantă în sănătate şi educaţie. Iar voi, politicienii, veţi fi ţapii ispăşitori. Strigător la cer!"
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.02.2018, 11:18)
Are dreptate sa fie suparat cititorul dvs. E strigator la cer ca politicienii sa fie tapi ispasitori. Ca sa fii vinovat trebuie sa fii responsabil de faptele tale, ceea ce nu e cazul la politicienii romani (scuze, era sa scriu politicienii nostrii). Lasand gluma, sunt atatea prostii in actiunile lor ca nici nu stii de unde sa incepi. Astia nu inteleg nici diferenta dintre investitii si economii ! Dar la ce poti sa te astepti de la o adunatura de repetenti, absolventi la distanta, si doctori in copy paste