CITITORII NE SCRIU Un investitor a reclamat "Certinvest" la ASF

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 februarie 2018

Mihai Dragoş susţine că valoarea unităţilor fondului Certinvest Dinamic este actualizată cu întârziere pe site

Investitorul ridică întrebări privind legăturile dintre administratorii fondului şi companiile şi obligaţiunile necotate din portofoliu

Investitorul Mihai Dragoş a transmis, la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), o reclamaţie legată de fondul deschis Certinvest Dinamic, administrat de Certinvest.

Acesta susţine că valoarea unităţilor fondului Certinvest Dinamic este actualizată cu întârziere pe site şi, de asemenea, el ridică întrebări cu privire la legăturile dintre administratorii fondului şi companiile şi obligaţiunile necotate din portofoliu.

Investitorul a semnalat ASF cu privire la faptul că "acest fond percepe un comision de la investitori de 6% pe an aplicat activului total (0,5% asupra activului total lunar) şi are rezultate îndoielnice, nu-şi publică la timp valorile unităţilor de fond, nu prea vinde unităţi de fond (numărul lor scade constant), valorile unităţilor de fond scădeau anul trecut în timp ce bursa creştea şi fondul avea peste 50% investiţii în acţiuni".

Acesta a mai întrebat: cine a aprobat cumpărarea de obligaţiuni negarantate, nelistate şi pentru care nu se prezintă în mod limpede randamentul (cuponul) anual, cine este în spatele acestui emitent de obligaţiuni şi ce relaţii are conducerea emitentului cu factorii de decizie care administrează fondul, cine a aprobat cumpărarea de acţiuni necotate, dacă există vreo legătură între aceste companii şi managementul FDI Certinvest Dinamic.

La solicitarea ziarului "BURSA" să ne transmită lămuriri cu privire la întrebările investitorului, Horia Gusta, preşedinte - director general al Certinvest, ne-a transmis: "Orice client, dacă are nemulţumiri, poate să ni se adreseze (la telefon, pe email sau la sediul societăţii noastre) sau să depună petiţie la ASF. Astfel, va primi toate răspunsurile, aşa cum este prevăzut de documentele fondului şi de legislaţia în vigoare.

Nu ne permitem să intrăm în logica unui client care face afirmaţii neadevărate, maliţioase şi cu caracter general ("cine aprobă cumpărarea de acţiuni" sau "nu prea vinde").

Punctual, vă pot preciza că fondul Certinvest Dinamic respectă toate prevederile legale în vigoare, realizează doar investiţii permise de cadrul legal şi întocmeşte toate raportările solicitate de legislaţie.

Răspunsul dat unui investitor - sub forma unui articol scris de dumneavoastră - care adresează asemenea întrebari, poate afecta interesele celorlalţi investitori şi, totodată, poate distorsioana percepţia întregii industrii a fondurilor de investiţii în faţa cititorilor şi a investitorilor".

Pe parcursul anului trecut, Mihai Dragoş s-a adresat direct Certinvest cu nelămuririle sale, însă consideră că nu a primit răspunsuri complete.

La 30 iunie 2017, fondul Certinvest Dinamic avea în portofoliu obligaţiuni neadmise la tranzacţionare MW Green Power Export, cu diverse scadenţe, în sumă de 2,89 milioane de lei, care reprezentau 15,5% din activul total. Acţionarii acestei companii sunt Fondul Închis de Investiţi Certinvest Green, cu 99,9% din acţiuni, şi Fondul Închis de Investiţi Certinvest Ro Properties, cu 0,08%.

În aprilie 2017, acţionarii au aprobat divizarea societăţii.

Într-un răspuns transmis de Certinvest către investitorul în cauză se arată că MW Green Power Export SA este o companie care a realizat un proiect de energie regenerabilă fotovoltaică.

În portofoliul fondului Certinvest Dinamic, mai figurau, la jumătatea anului trecut, o participaţie de 0,22% din Rocredit IFN SA, în sumă de 62.463 lei, şi un pachet de 9,72% din Certinvest IMM SA, în sumă de 131.185 lei.

Potrivit răspunsului dat de Certinvest investitorului, Certinvest IMM SA este o societate pe acţiuni unde administrator este SAI Certinvest SA, iar Rocredit IFN SA este o companie financiară nebancară.

Conform investitorului, Certinvest i-a mai transmis că din punct de vedere al evaluării în activele fondului, instrumentele financiare neadmise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată sau în cadrul altor sisteme de tranzacţionare decât pieţele reglementate pot fi evaluate la valoarea contabilă pe acţiune, astfel cum rezultă din ultima situaţie financiară anuală aprobată a entităţii respective. Informaţiile privind metoda de achiziţie şi preţul nu sunt şi nu pot fi publice, i-a mai transmis administratorul clientului, după cum susţine cel din urmă.

La Certinvest IMM, acţionari sunt Fondul Închis de Investiţii Certinvest Ro Properties, cu 21,6%, Fondul Închis de Investiţii Certinvest Leader, cu 27,7%, Fondul deschis Certinvest Dinamic, cu 9,7%, dar şi SIF Transilvania, cu 15,62%.

Mihai Dragoş ne-a mai declarat: "Este absolut halucinant cum acest administrator de fonduri spoliază investitorii cu un comision imens (aplicat la active, nu la rezultate), în condiţiile în care nu are din punctul meu de vedere nici o realizare, doar opacitate.

«Ascunde» informaţii publice, cum ar fi evoluţia numărului de unităţi de fond, neexistând pe site o arhivă în care să poţi intra şi să vezi în detaliu evoluţii zilnice, să poţi face analize economice. Se ascund doar în spatele a două rapoarte pe an şi a faptului că publică «zilnic» structura şi valoarea unităţilor de fond.

Ei publică pe site valorile unităţilor de fond, structura şi numărul lor, când vor ei, sărind zile lucrătoare din calendar. În 23.01.2018, 25.01. 2018, 26.01.2018 bursa a funcţionat, preţurile acţiunilor au variat, iar ei nu au publicat nimic în condiţiile în care 55% din portofoliu este reprezentat de acţiuni. La fel au făcut şi în peri­oada dintre Craciun şi Revelion.

Sunt curios dacă cei care au luat decizia plasării banilor investitorilor în instrumente necotate, negarantate nu au vreun interes personal, ei sau familiile lor în acele companii.

Înainte să plaseze banii în astfel de instrumente au depus o declaraţie sub sancţiunea legii penale că ei sau rudele şi afinii lor pânâ la gradul IV nu au nici un interes în aceste firme".

În 2016, ASF a impus Certinvest un plan de măsuri, în urma controlului din 2015, iar la începutul anului, Autoritatea a anunţat că menţine administratorul în monitorizare.

În februarie 2017, Horia Gusta, directorul general "Certinvest", ne-a spus că societatea este în acord cu aducerea la îndeplinire a aspectelor stabilite de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) prin măsurile comunicate. Domnia sa a precizat, atunci: "În urma controlului periodic de fond desfăşurat în luna iunie 2015, Autoritatea de Supraveghere Financiară a stabilit, la finalul lunii aprilie 2016, mai multe aspecte pe care SAI Certinvest SA trebuie să le îndeplinească. Este o uzanţă a ASF ca ulterior oricărui control să stabi­lească anumite măsuri pe care operatorii pieţei trebuie să le aducă la îndeplinire în anumite termene.

Astfel, s-a dorit alinierea la noile rigori ASF, legate de completarea procedurilor din domeniul conflictelor de interese şi a administrării ris­curilor pentru o perioadă de 18 luni".

Conform deciziei ASF din 10 octombrie 2016, SAI Certinvest a fost amendată cu 18.324 lei, reprezentând 0,3% din cifra de afaceri realizată în anul financiar 2015. ASF a constatat că "Certinvest" a făcut dovada administrării portofoliului colectiv fără a respecta interesele investitorilor, ceea ce a condus la neonorarea unei obligaţii de răscumpărare a unităţilor de fond deţinute de către un investitor la FII Certinvest Properties RO.

SAI Certinvest SA este societate comercială pe acţiuni cu capital integral privat românesc, care acţionează pe piaţa de capital din România din anul 1994.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. ce e nou? randamentul in ultimii ani cat a fost? dezastru

    Se traieste bine pe prostia omeneasca...Administratorii de fonduri nu risca nimic si castiga indiferent daca activul lfondului creste sau scade, daca are profit sau nu, pentru ca obtine comisioane priin raportare la acest activ, in timp ce prostimea isi risca banii si obtin castiguri numai daca activul fondului creste ...Cu toate ca multimea e nemultumita si constata ca i se imputineaza banii depusi sau ca scade valoarea acestora, continua sa riste si sa - si lase banii in continuare in fond in loc sa i investeasca in altceva sau macar sa-i puna la ciorap

    1. Industria de administrare a activelor financiare din Romania este departe de ce se intampla in tarile europene vestice. Exista tipuri diferite de fonduri, iar investitorii au la dispozitie documentele pe care le pot parcurge, In acele documente se regaseste si un indicator de risc care le poate oferi o imagine despre riscul la care se supune. Nimeni nu este obligat sa investeasca. Insa sunt fonduri care au obtinu randamente pozitive in mod constant, in special cele cu venit fix. In acest sens optiunea de a tine banii la ciorap este mai defavorbila.

    Trist este ca “specialiștii”de la Asf nu văd “haiduciile” de acolo. Nu le văd nici pe cele de la sifuri, nici pe cele de la Romcab. Așa supraveghere, așa administratori și manageri!!

    1. Asf e mana in mana cu firmele pe care le supravegheaza. Doar au si comisioane de la ele.

      Certinvest e ok, sunt profesionisti.  

      Nici sa ai direct actiuni si nu unitati de fond nu te acopera de riscuri. Vezi doar cazul Romcab. Sau chimcomplex unde vuza modifica prospectul de majorare capital social cum vrea. Nu e nici o diferenta la mcs intre actionar vechi si posibil investitor. Sau cum vuza stefan nu respecta hotararea agea initiata si votata tot de el pt program rascumparare actiuni. Au dat comunicat ca nu au cumparat actiuni din piata in cele 18 luni. Sau alte magarii pe care face. Deci riwc e peste tot indif ca vb de unitati de fond sau actiuni. Unde riscul e mai mare si castigul e pe masura

    Nu inteleg mirarea.

    La Certinvest nu pot fi investitori decat aceia care nu stiu ca Eugen Voicu a fost suspendat 5 ani pe piata de capital, pentru escrocheria din 1996. 

    Evolutia fondurilor certinvest este f. dubioasa . Vedeti de exemplu evolutia fondului Certinvest Dinamic ...de la criza din 2008 cand s-a prabusit dramatic , are o evolutie jalnica ; in ritmul acesta cred ca va ajunge la valoarea din 2007 peste 1000....ani . ffff dubios

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb