CITR ARUNCĂ BOMBA: "Nu putem exclude scenariul unui eşec major de guvernanţă corporativă la unele bănci"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 martie 2017

CITR: "Sectorul bancar se confruntă cu dificultăţi; băncile care nu se pot consolida pot recurge la formula transferului de active şi falimentul părţii reziduale, la rezoluţia bancară sau, în ultimă instanţă, la insolvenţa bancară"

Adrian Vasilescu: "Sistemul bancar se confruntă cu foarte multe riscuri, dar băncile au fost şi sunt în continuare solide"

Sergiu Oprescu: "Trebuie să ne aşteptăm la o consolidare a pieţei bancare"

CITR face afirmaţii grave la adresa băncilor, susţinând, într-un comunicat, că sistemul bancar se confruntă cu dificultăţi şi aducând în discuţie posibilitatea pe care o au instituţiile financiare de a recurge inclusiv la rezoluţia bancară sau la insolvenţă.

Casa de insolvenţă subliniază că sectorul bancar se confruntă cu probleme din cauza mai multor factori: aglomerarea din piaţă, tipurile de operaţiuni similare pe care le oferă şi, în ce priveşte majoritatea acestora, cotele de piaţă prea reduse pentru a fi rentabile la un nivel competitiv.

Specialiştii de la CITR menţionează: "În timp ce băncile puternice îşi vor continua consolidarea, în special prin fuziuni şi achiziţii, cele care nu pot implementa această soluţie şi nici nu pot susţine continuarea activităţii pot recurge la formula transferului de active şi falimentul părţii reziduale, la rezoluţia bancară sau, în ultimă instanţă, la insolvenţa bancară".

Toate aceste soluţii se încadrează în cerinţele de reglementare specifice sectorului, subliniază analiştii CITR, care nu se aşteaptă la eşecul soluţiilor controlate, datorită interesului ridicat al investitorilor faţă de acest sector. Casa de Insolvenţă conchide: "În ultimă instanţă, mandatul de intervenţie al reglementatorului este puternic, iar resursele sale sunt solide. Cu toate acestea, nu se poate exclude scenariul unui eşec major de guvernanţă corporativă la nivelul unor bănci, în special în cazul unor evoluţii economice naţionale dramatice în ţara de origine a acţionarului".

Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), reiterează că sistemul bancar din ţara noastră este solid. Domnia sa ne-a precizat: "Întrucât vorbim despre o casă de insolvenţă, sigur că trebuie să luăm în seamă ce spune CITR, mai ales că este un avertisment care conturează un risc. Noi ştim că în piaţa bancară sunt foarte multe riscuri. Chiar BNR a spus, în mai multe ocazii, că sistemul bancar se confruntă cu foarte multe riscuri, dar băncile au fost şi sunt în continuare solide.

Casa de insolvenţă poate face o analiză a unor aspecte, dar nu poate studia foarte multe elemente, singura instituţie care poate face o analiză completă a sistemului bancar fiind BNR, în speţă Direcţia de Supraveghere a Băncii Centrale".

Indicatorii bancari continuă să fie solizi şi să indice un sistem solid, ne-a spus domnul Vasilescu, apreciind: "CITR este în situaţia unui arheolog care a găsit câteva monede şi vrea să descrie un sistem monetar din epoca respectivă. Va reuşi parţial, dar nu va reuşi cu exactitate să facă o analiză a întregului sistem monetar din perioada respectivă".

Sergiu Oprescu, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), ne-a spus, recent, că trebuie să ne aşteptăm la o consolidare a pieţei bancare. Domnia sa ne-a precizat: "Vor fi instituţii financiare care vor aplica strategia de creştere numai pe baze pur organice, dar vor fi şi altele care vor aborda o strategie mixtă, şi anume de achiziţionare fie de bănci, fie de portofolii performante ale unor bănci, cuplată cu o strategie de creştere organică. Există oportunităţi de consolidare, ceea ce înseamnă că avem un excedent de bănci de dimensiuni nu foarte ridicate din punct de vedere al cotei de piaţă. Ca să poţi să ai o activitate comercială sustenabilă, trebuie să ai o anumită masă critică. Şi probabil că sunt încă bănci care sunt sub această masă critică şi la care rezolvarea ecuaţiei de viitor nu poate să fie făcută decât fie prin adoptarea de strategii rapide de creştere, fie prin adoptarea unor strategii de cumpărare a unor portofolii de la alte bănci care vor fi obligate să recunoască faptul că trebuie să iasă din piaţă".

Potrivit domnului Oprescu, sistemul bancar şi-a reafirmat stabilitatea structurală, reconfirmându-şi, pe de o parte, nivelul foarte ridicat de capitalizare - indicatorul de solvabilitate a fost de circa 19%, la septembrie 2016 - şi, pe de altă parte, lichiditatea imediată, de aproape 38% (una dintre cele mai mari lichidităţi imediate din zona euro).

"Cei doi indicatori arată ceea ce eu numesc stabilitate structurală a sistemului", ne-a declarat Sergiu Oprescu, concluzionând că aceşti doi indicatori sunt importanţi întrucât arată nivelul de pregătire a sectorului bancar pentru îndeplinirea mandatului pe care îl are, de principal finanţator al economiei naţionale.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Cum e posibil?

    Au o bagheta magica ca cei de la BT?

    Bancile nu mai sunt ancorate in realitate. Bce, Fed a distorsionat f tare sistemul bancar tinand banci in perfuzi. 

    1. Tare analfabet mai esti. Tu ai o placere diabolica sa te faci de ras sau iti da Necula cativa lei spor de rusine?

      Nu, doar BCR are bagheta magica. 

    Traduceti si explicati ce e e aia CITR.

    Normal ca daca nu sunt insolvente n-au obiectul muncii si atunci fac tot ce se poate sa fie cumva niste falimente sa castige si ei o paine. 

    Scopul scuza mijloacele. 

    Eu nu as publica chiar asa orice, numai sa fie impotriva bancilor.

    Ne facem de ras. 

    1. Sunt facuti de ras de multa vreme, asta e mai light asa. Cele mai misto erau alea inspirate din minciunile aprodului din Singureni sau din aberatiile financiar-bancar-constitutiona le ale unuia care n-are ca studii decat un curs de pastori facut prin corespondenta.

      Voi râdeți în buza prăpastiei.

      Care prapastie cioculet? Creditarea duduie, tinerii fac cozi la birourile bancilor pentru credite de locuinte, populismele unor haimanale care pozeaza in salvatori, au fost trantite...Care prapastie? Cumva aia in care i-a aruncat "Nicolae" pe cotizantii GCCC/AURSF/Parakletos? Pai, cred si eu, el a batut palma cu banca, a suspendat dosarul din instanta, in urma lui lasa potopul ca e conditie in actul ala aditional pe care l-a semnat impreuna cu Tiberia.

    Din putul gsndirii marca Vasilescu: Adrian Vasilescu: "Sistemul bancar se confruntă cu foarte multe riscuri, dar băncile au fost şi sunt în continuare solide" .

    Deci, sistemul este sublim, dar lipseste cu desavarsire. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb