City-ul londonez constată o lipsă de interes a UE pentru o perioadă de tranziţie în procesul Brexitului

A.I.
Internaţional / 14 august 2017

City-ul londonez constată o lipsă de interes a UE pentru o perioadă de tranziţie în procesul Brexitului

Reprezentantul pe lângă Uniunea Europeană (UE) al City-ului londonez (centrul financiar al capitalei britanice), Jeremy Browne, a avertizat că Bruxelles-ul nu consideră o prioritate ca în negocierile privind condiţiile Brexitului să se stabilească o perioadă specială de tranziţie în procesul ieşirii Marii Britanii din UE, relevă un document preluat vineri de agenţia EFE din presa britanică.

De partea instituţiilor Uniunii Europene există "voinţa de a se ajunge la un acord corespunzător pentru definirea relaţiei dintre Marea Britanie şi UE, însă nu şi o dorinţă evidentă pentru un pact separat (...) care să acopere faza de tranziţie", semnalează Browne într-un raport, potrivit Agerpres.

"Mulţi în UE cred că actualul cadru legal este suficient pentru această perioadă (de tranziţie). Aceasta evident că presupune o dificultate extremă pentru guvernul britanic", subliniază reprezentantul centrului financiar londonez. El recomandă guvernului condus de Theresa May să-şi evalueze cu atenţie strategia de negociere şi cât de departe poate merge la aceste negocieri.

Jeremy Browne a făcut referire în raportul său şi la atitudinea inflexibilă pe care unele state ale UE o au faţă de Marea Britanie în negocierea condiţiilor Brexitului, făcând aluzie mai ales la Germania şi Franţa. El a apreciat că ţări precum Suedia şi Finlanda sunt cele mai înţelegătoare faţă de poziţia Londrei la negocieri, dar a deplâns că altele deţin "cârma" negocierilor.

În interiorul guvernului de la Londra există opinii diferite cu privire la stabilirea unei perioade de tranziţie, despre care se spune că ar ajuta mediul de afaceri să se adapteze mai bine schimbărilor implicate de părăsirea blocului comunitar, ce urmează să devină efectivă în martie 2019. În timp ce unii miniştrii, cum este cel de finanţe, Philip Hammond, susţin o asemenea idee pentru o perioadă de tranziţie care să dureze minim doi ani, alţii au opinii mai nuanţate sau consideră că până în martie 2019 trebuie definitivate atât condiţiile Brexitului, cât şi cadrul viitoarei relaţii cu UE, această ultimă variantă fiind sprijinită de premierul Theresa May.

Hammond este considerat unul dintre susţinătorii aşa-numitului "soft Brexit", adică a menţinerii unei legături cât mai strânse cu UE, mai ales la capitolul comercial, ceea ce presupune însă concesii din partea Londrei în demersul de limitare a imigraţiei.

La rândul său, ministrul britanic al comerţului, Liam Fox, a spus că este de acord cu o perioadă de tranziţie în procesul ieşirii din UE, dar cu condiţia să fie stabilită o limită clară de timp pentru ea şi UE să accepte libertatea Marii Britanii de a-şi negocia propriile acorduri comerciale. El a subliniat însă că statelor UE trebuie să li se transmită clar mesajul că Marea Britanie preferă mai degrabă lipsa unui acord decât un acord prost, care să nu îi fie convenabil.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb