Premierul Nicolae Ciucă a declarat că, în cadrul întâlnirilor pe care le va avea, luni şi marţi, la Bruxelles, cu înalţi oficiali ai instituţiilor UE, va transmite un mesaj referitor la necesitatea căutării de soluţii privind preţurile la energie şi la menţinerea rolului gazului şi al energiei nucleare în perioada de tranziţie, ca element esenţial pentru securitatea energetică şi stabilitatea economică a României, conform Agerpres.
El a menţionat că îşi va începe vizita de lucru la Bruxelles luni seară, cu o cină de lucru alături de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, iar marţi are programate întrevederi cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vicepreşedinţii executiv ai CE responsabili pentru Pactul Ecologic European, Frans Timmermans, pentru o Europă pregătită pentru era digitală, Margrethe Vestager, şi pentru o Economie în serviciul cetăţenilor, Valdis Dombrovskis, precum şi cu Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi.
"Vom folosi acest prilej pentru a transmite interesul pentru consolidarea dialogului României cu instituţiile europene. Pentru Guvern este prioritară respectarea pe deplin a îndeplinirii obligaţiilor României în cadrul Uniunii Europene. Obiectivele Guvernului sunt gestionarea pandemiei, implementarea PNRR, precum şi accelerarea pregătirii pentru tranziţiile din domeniul verde şi cel digital. Ţara noastră şi-a asumat pe deplin promovarea valorilor europene, democraţie, stat de drept, drepturi fundamentale şi consolidarea instrumentelor democratice. În spiritul solidarităţii europene, consider că împreună, la nivel Uniunii Europene, trebuie să căutăm soluţii privind preţurile la energie şi menţinerea rolului gazului şi al energiei nucleare în perioada de tranziţie, pentru România reprezintă un element esenţial pentru securitatea energetică şi stabilitatea sa economică", a afirmat Nicolae Ciucă, luni, în cadrul şedinţei de guvern.
Şeful Executivului a adăugat că la întâlnirile de la Bruxelles va pune accentul asupra interesului crescut pentru tranziţia digitală, inclusiv în contextul relansării economice şi implementării PNRR.
El a subliniat că un alt mesaj va fi acela că România aşteaptă finalizarea aderării la Spaţiul Schengen.
"Voi transmite că ţara noastră aşteaptă finalizarea aderării la Spaţiul Schengen, iar acest subiect constituie prioritate pe agenda guvernamentală. România şi-a asumat finalizarea MCV, insistând pe tranziţia către monitorizarea exclusivă prin mecanismul general european, privind statul de drept valabil pentru toate statele membre", a mai declarat Ciucă.
Premierul le va prezenta oficialilor europeni şi faptul că "asigurarea stabilităţii fiscal-bugetare" reprezintă "o prioritate pentru România".
Referitor la întrevederea pe care o va avea marţi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, acesta a precizat că vor fi abordate teme de actualitate ale agendei de securitate, cu accent pe evoluţiile din Vecinătatea Estică şi Marea Neagră.
"Vom discuta şi despre viitorul concept strategic al NATO, care urmează să fie adoptat, anul viitor, la Summitul Alianţei de la Madrid, în special că România a fost printre primii aliaţi care au susţinut necesitatea actualizării acestuia. Vom reitera determinarea Guvernului României de a contribui activ la misiunile şi operaţiile Alianţei Nord Atlantice şi angajamentele privind cheltuielile aliate pentru apărare", a spus Ciucă.