Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis astăzi că dacă o ţară din Uniunea Europeană nu poate deporta un solicitant de azil către altă ţară membră în termen de şase luni din cauza pandemiei de COVID-19 atunci ţara de rezidenţă actuală devine responsabilă pentru cazul respectiv, transmite DPA, potrivit Agerpres.
În Uniunea Europeană, ţara unde un solicitant de azil intră prima dată în blocul comunitar este responsabilă pentru procesarea cererii lor.
În cazul în care o persoană nu poate fi retrimisă în ţara de primă intrare în termen de şase luni, ţara unde persoana stă trebuie să preia cazul.
Decizia de astăzi a CJUE este legată de cazuri din Germania în care trei solicitanţi urmau să fie transferaţi înapoi în Italia pentru ca cererea lor de azil să fie procesată acolo atunci când a izbucnit pandemia de COVID-19.
Autorităţile germane au susţinut că ele nu devin responsabile pentru aceste cazuri întrucât perioada limită de şase luni a fost întreruptă ca urmare a suspendării generale a deportărilor între Germania şi Italia în timpul pandemiei.
CJUE a confirmat în decizia sa faptul că deportările în interiorul UE trebuie să fie realizate în termen de şase luni, chiar şi în cazul restricţiilor de călătorie impuse în timpul pandemiei de COVID-19.
''Aceasta este o decizie importantă pentru protecţia refugiaţilor în Europa întrucât conferă certitudine juridică celor vizaţi'', a explicat Wiebke Judith, reprezentantă a organizaţiei PRO ASYL.
În iunie 2020, peste 20.000 de solicitanţi de azil au fost informaţi de către autorităţi că Germania a suspendat termenul limită pentru transferurile lor, dintre care peste 9.000 au formulat reclamaţii.