CMS: "UE schimbă regulile responsabilităţii financiare în litigiile dintre investori şi statele membre"

V.B.
Companii #Legislatie / 23 septembrie 2014

Gabriel Sidere

Gabriel Sidere

Noul Regulament al Uniunii Europene (912/2014) "schimbă regulile jocului" în ceea ce priveşte responsabilitatea financiară în litigiile dintre investori şi statele membre, consideră firma de avocatură CMS, într-un comunicat trimis astăzi redacţiei.

Gabriel Sidere, Managing Partner CMS România, a declarat: "Începând cu 17 septembrie 2014 a intrat în vigoare un nou Regulament european ce stabileşte cadrul legal pentru gestionarea litigiilor între investitori şi statele membre UE. De la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona în 2009, Uniunea Europeană are competenţă exclusivă în ceea ce priveşte acordurile internaţionale referitoare la investiţiile străine directe. Până acum, a fost neclar pentru investitori unde să adreseze pretenţiile rezultate din astfel de tratate, fie către Uniune ori către statul membru, şi cine anume răspunde financiar. Noul Regulament stabileşte în mod practic cum se asigură atribuirea răspunderii financiare în aceste litigii, inclusiv cine suportă costurile unui astfel de litigiu şi cine va plăti în final despăgubirile acordate".

Noile norme "sunt o evoluţie pozitivă şi au ca scop dezvoltarea în continuare a unui mecanism transparent, responsabil şi echilibrat de soluţionare a litigiilor dintre investitori şi ţările membre, ca parte a politicii comerciale şi de investiţii a UE", punctează CMS.

Firma de avocatură aminteşte că regulile stabilesc atât principiile de atribuire a eventualelor costuri sau despăgubiri financiare, cât şi procedura de coordonare a litigiilor şi negocierea unei înţelegeri pentru evitarea costurilor unui arbitraj investiţional.

"Această procedură permite Comisiei Europene să ajungă la o înţelegere într-o cauză care implică răspunderea financiară a Uniunii ori a unui stat membru. Statul membru îşi asumă răspunderea financiară şi acţionează în calitate de pârât în litigii privind măsurile luate la nivel naţional, în timp ce UE va apăra măsurile adoptate la nivelul Uniunii. Totodată, UE va trebui să-şi asume răspunderea financiară şi să acţioneze în calitate de pârât şi în litigiile care implică măsuri ale unui stat membru ca urmare a implementarii de către acesta a legislaţiei UE. În toate cazurile va exista o cooperare strânsă şi transparentă între ţările membre şi instituţiile europene", se mai arată în comunicat.

"Noutatea acestor norme rezidă în implicarea Comisiei Europene în cazul litigiilor dintre investitori şi statele membre, atât în privinţa coordonării apărărilor, cât şi a deciziei de de stingere a litigiului prin ajungerea la o înţelegere. Noul Regulament defineşte cine este cel mai bine plasat pentru a apăra interesele Uniunii şi ale statelor membre în cazul litigiilor privind încălcarea acordurilor internaţionale la care UE este parte, aşa cum ar fi Tratatul privind Carta Energiei. Astfel, investitorii din ţările non-UE care au în vedere o potenţială acţiune împotriva României în baza Tratatului privind Carta Energiei vor trebui să îşi calibreze eventualele cereri de despăgubire şi strategia de caz în funcţie de nivelul de implicare a Comisiei Europene", a concluzionat Gabriel Sidere.

Gabriel Sidere este un avocat a cărui practică se concentrează pe soluţionarea disputelor complexe de afaceri şi a problemelor de arbitraj internaţional, oferind în special servicii de consultanţă strategică privind litigiile legate de investiţii, precum şi de reprezentare a clienţilor în cadrul negocierilor la nivel înalt cu instituţii guvernamentale. Domnia sa a reprezentat clienţi din numeroase industrii, inclusiv energie, infrastructură, producţie, servicii financiare şi bunuri de consum.

CMS este o firmă de avocatură cu 56 de birouri în 31 de ţări. CMS a înregistrat în 2012 un venit anual de 841 milioane euro. Compania consiliază majoritatea companiilor din DAX 30, precum şi un număr important de companii prezente în topurile Fortune 500 şi FT European 500. Biroul din Bucureşti al CMS s-a specializat în soluţionarea disputelor referitoare la investiţii, echipa din România condusă de Gabriel Sidere operând ca un centru regional de resurse juridice în acest domeniu, cu activităţi în mai multe jurisdicţii din Europa Centrală şi de Est.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb