CNBC: "Datoria naţională a SUA a crescut cu peste 89%, de la începutul pandemiei"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 septembrie 2023

CNBC: "Datoria naţională a SUA a crescut cu peste 89%, de la începutul pandemiei"

Kris Mitchener, profesor de economie: "Este mai uşor să finanţezi prin împrumut decât să împovărezi populaţia cu taxe" Michael Peterson, preşedintele Fundaţiei Peter G. Peterson: "Problema este legată de cum este folosită datoria şi de cât de mult este folosită; din păcate, o folosim atât în zilele ploioase, cât şi în zilele însorite".

English Version

Datoria naţională a Statelor Unite ale Americii se apropie de 33 trilioane de dolari, în condiţiile în care, în fiecare an din 2001 încoace, guvernul SUA a cheltuit mai mult decât a încasat, astfel încât a trebuit să împrumute bani pentru a compensa diferenţa, conform CNBC.

Kris Mitchener, profesor de economie la Leavey School of Business de la Universitatea Santa Clara, a spus: "Datoria are multe scopuri utile. Datoria publică a fost întotdeauna folosită pentru situaţii de urgenţă. Este mai uşor să finanţezi prin împrumut decât să împovărezi populaţia cu taxe".

Potrivit CNBC, datoria naţională a SUA a crescut cu peste 89% de la începutul pandemiei, mulţi economişti de top fiind de acord că anul 2020 nu era momentul îngrijorărilor privind datoriile. Dar acum, că perioada cea mai grea privind starea de urgenţă de sănătate publică a trecut, apare din nou în prim plan modul în care creşterea continuă a datoriei poate fi dăunătoare economiei.

"Există utilizări benefice şi utilizări nocive ale datoriilor", spune William Gale, economist la think tank-ul amercian Brookings Institution, potrivit publicaţie amerciane.

Michael Peterson, preşedinte şi CEO al Fundaţiei Peter G. Peterson, organizaţie dedicată abordării provocărilor privind sustenabilitatea economică şi fiscală a Statelor Unite, afirmă: "Problema este legată de cum este folosită (n.r. datoria) şi cât de mult este folosită. Din păcate, o folosim atât în zilele ploioase cât şi în zilele însorite".

Economiştii raportează datoria unei naţiuni la PIB-ul său, iar în cazul Statelor Unite, datoria deţinută de public se apropie de nivelul de 100%. Or, conform Comitetului pentru Dezvoltare Economică, un raport responsabil datorie-PIB pentru o ţară de dimensiunea Statelor Unite ar fi de 70%.

"Datoria ajută economia, deoarece se pot lua iniţiative de amploare, precum cele de infrastructură", a spus Lori Esposito-Murray, preşedintele Comitetului. "Se poate face faţă unor crize precum pandemia, dar trebuie urmărit raportul datorie/PIB, deoarce este indicatorul de stabilitate, care arată dacă datoria poate fi onorată cu adevărat sau dacă balanţa este înclinată".

Conform CNBC, plata datoriilor poate deveni dificilă atunci când ratele dobânzilor sunt mari. Începând din martie anul trecut, Rezerva Federală a crescut dobânzile cu scopul de a încetini activitatea economică. Dar, există opinii conform cărora, plata datoriei la o rată mare a dobânzii poate stimula de fapt economia.

"Fed creşte ratele dobânzilor ceea ce oferă venituri suplimentare de sute de miliarde de dolari deţinătorilor de obligaţiuni", a declarat Stephanie Kelton, profesor de economie la Universitatea Stony Brook. "Prin urmare, cei care deţin obligaţiuni guvernamentale ce plătesc rate mai mari ale dobânzilor au câştiguri imense sub forma veniturilor din dobânzi, care pot fi cheltuite la fel ca orice altă formă de venit", a adăugat economistul, citat de CNBC.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. eu nu inteleg de ce se ingrijoreaza atat…

    Bulgaria a coborat datoria gov ca peocent din pib destul de bine… 

    deci se poate… prin inflatie anuala nedeclarata si stagnare datorie gov  

    s c c r e t 

    1. pt ca cineva plateste. inflatia. cineva plateste mereu datoria. in acest caz noi. si ii va scoate cu parul intr-o zi poporul pe smecherii "am rezolvat datoria prin printare de bani" de la guvern parlament bnr. intr-un fel abia astept sa-i vad aruncati la tomberon/

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb