CNPC - credit de 30 de miliarde de dolari pentru achiziţii externe

Ancuţa Stanciu
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 septembrie 2009

China National Petroleum Corp (CNPC), cea mai mare companie petrolieră chineză şi numărul doi mondial, a obţinut o linie de credit în valoare de 30 miliarde de dolari de la o bancă de stat chineză pentru finanţarea expansiunii sale pe pieţele externe. CNPC, firma mamă a societăţii PetroChina, a semnat un acord cu China Development Bank, una din primele trei bănci de stat din China, pentru a primi un credit de 30 de miliarde de dolari în următorii cinci ani la o dobândă favorabilă. Acordul va avea un impact semnificativ asupra implementării strategiei de expansiune mondială a CNPC şi va ajuta la asigurarea securităţii energetice a Chinei, a anunţat compania într-un comunicat.

Cele 30 de miliarde de dolari vor asigura CNPC fondurile necesare pentru a-şi finanţa viitoarea expansiune, după ce în acest an a semnat mai multe acorduri de tip "credite pentru petrol" în valoare de 46 miliarde de dolari cu o serie de importante state producătoare de petrol, incluzând Rusia, Venezuela, Brazilia, Kazahstan şi Angola.

China Development Bank a finanţat şi anterior activităţile externe ale CNPC, inclusiv acordurile petroliere cu Rusia şi Venezuela, proiectul de construcţie a unui gazoduct în Asia centrală şi achiziţionarea companiei Petroleum Kazahstan. De asemenea, China Development Bank a fost banca care a sprijinit investiţia de 19,5 miliarde dolari a producătorului chinez de stat Chinalco în grupul minier anglo-australian Rio Tinto, investiţie care până la urmă a eşuat. Guvernul chinez, care dispune de rezerve de valută de peste 2.000 de miliarde de dolari, şi-a sporit în acest an sprjinul oferit companiilor de stat care încearcă să obţină active în sectoarele materiilor prime din Australia, Africa, Rusia şi America de Sud.

La finele lunii august, firma PetroChina a anunţat un acord pentru achiziţionarea cu 1,9 miliarde dolari a unei participaţii de 60 de procente în două proiecte petroliere din Canada. În luna iunie, compania chineză Sinopec, o subsidiară a China Petrochemical Corporation, a convenit preluarea cu 7,24 miliarde dolari a companiei elveţiene de explorare petrolieră Addax Petroleum.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb