Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) este "îngrijorată" de modificările aduse de recenta versiune a proiectului pentru modificarea legii pieţei de capital, în special de cea vizând scoaterea din proiect a prevederilor referitoare la condiţiile de cvorum pentru desfăşurarea adunărilor generale ale acţionarilor la SIF-uri, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.
Astfel, CDR reclamă că versiunea cea mai recentă a proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital "aduce anumite modificări faţă de variantele anterioare, care nu corespund acestui plan de dezvoltare a pieţei locale".
"Una dintre modificările care ne îngrijorează este scoaterea din proiect a prevederilor referitoare la condiţiile de cvorum pentru desfăşurarea adunărilor generale ale acţionarilor la SIF-uri, precum şi a celor referitoare la eliminarea pragului de deţinere din capitalul social al SIF-urilor, prevederi care se regăseau în versiunea iniţială a proiectului de lege, discutată şi agreată cu actorii din piaţă şi cu reprezentanţii Comisiei Europene", punctează Coaliţia.
CDR mai susţine că o reformă substanţială şi urgentă a legislaţiei pieţei de capital locale, care să permită trecerea sa de la statutul de piaţă de frontieră la cel de piaţă emergentă (conform calendarului de evaluare stabilit de către MSCI, aşa după cum este detaliat în expunerea de motive), "implică în mod necesar nu doar eliminarea birocraţiei excesive, ceea ce reuşeşte cu succes acest proiect de lege, ci şi a restricţiilor artificiale, în categoria cărora intră şi pragurile de deţinere, şi îmbunătăţirea condiţiilor de acces pe piaţa de capital din România pentru toţi investitorii deopotrivă".
"Membrii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României reconfirmă angajamentul de a colabora cu toate părţile implicate pentru a realiza aceasta reformă urgentă, durabilă şi semnificativă a cadrului legislativ şi a pieţei de capital, în vederea obţinerii statutului de piaţă emergentă", conchide comunicatul citat.
Coaliţia pentru Dezvoltarea României este o iniţiativă privată, informală care reuneşte organizaţii reprezentantive ale mediului de afaceri din ţara noastră şi care promovează consultarea prin dialog transparent şi consistent între autorităţi şi comunitatea de afaceri. Obiectivul central al Coaliţiei este acela de a fi un partener activ pentru Guvern şi Parlament în procesul de consultare şi de adoptare a legislaţiei cu impact în activitatea economică din România. Coaliţia este alcătuită din reprezentanţi ai mediului de afaceri autohton, precum: Camera de Comerţ Americană în România (AmCham Romania), Consiliul Investitorilor Străini (FIC), Asociaţia Oamenilor de Afaceri (AOAR), Romanian Business Leaders (RBL), camere de comerţ bilaterale şi reprezentanţe comerciale ale unor state membre UE, din SUA şi Canada.