Toate companiile care activează în sectorul cultivării cerealelor, a plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase înregistrează venituri în creştere semnificativă, dar care nu se regăsesc în profituri mai mari, conform datelor financiare disponibile pentru anul 2014, citate de Coface.
"Investiţiile în retehnologizare sunt necesare, în condiţiile în care România înregistrează o productivitate de trei ori mai mică faţă de media înregistrată în UE pentru acest sector. Deşi ritmul de tehnologizare a activelor a depăşit de peste două ori dinamică uzurii acestora pentru al treilea an consecutiv, impactul nu este vizibil din perspectiva performanţei economice. Companiile din sectorul analizat au făcut apel din ce în ce mai mult la creditul furnizor, durata medie de plata crescând până la 269 de zile, în timp ce creanţele sunt colectate la 153 de zile", prezintă sursă citată.
Conform situaţiilor financiare publicate de Ministerul Finanţelor, firmele care au domeniul principal de activitate "Cultivarea cerealelor (exclusiv orez), a plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase" au generat în 2014 o cifra de afaceri totală de 19,06 miliarde lei, în creştere cu 24% comparativ cu anul anterior. 40% din avansul veniturilor este generat de companiile nou înregistrate pe parcursul anului 2014, iar 50% din creştere este raportată de companiile cu cifra de afaceri peste 1 MIL EUR. Astfel, doar 2% dintre companiile care activează în acest sector au raportat venituri în scădere în 2014.
"636 de companii din acest sector au înregistrat o cifra de afaceri anuală mai mare de 1 MIL EUR în 2014, în creştere comparativ cu nivelul înregistrat în 2013, respectiv 555 de companii. Acest segment al firmelor reprezintă aproximativ 9% din totalul firmelor active, dar generează aproximativ 72% din veniturile înregistrate la nivelul întregului sector. Aproximativ 14% dintre companiile care au depus declaraţiile pentru anul 2014 nu au desfăşurat în realitate nicio activitate; aproape jumătate dintre companiile active înregistrează o cifra de afaceri mai mică de 100K EUR/ an (2014), însă ponderea valorică în total cifra de afaceri a acestui segment este de doar 2%", arată documnetul amintit.
De asemenea, rezultatul net consolidat la nivel sectorial pentru anul 2014 a fost de 4,7%, înregistrând o dinamică descrescătoare faţă de nivelul înregistrat în trecut, respectiv 5,8% pentru anul 2013 şi 8,9% pentru anul 2012. Marginea operaţională a scăzut de la nivelul înregistrat în 2012, respectiv 13%, la 9,1% în 2013. Chiar şi în aceste condiţii, media înregistrată în Europa Centrală şi de Est pentru sectorul analizat a fost de doar 6,5%, România fiind depăşită din acest punct de vedere doar de Bulgaria şi Cehia. 44% dintre companiile care activează în acest sector au raportat o deteriorare a rezultatului net în 2014 comparativ cu anul anterior, aproximativ 20% dintre acestea trecând din profit în pierdere, precizează comunicatul citat.
Această dinamică se înregistrează pe fondul datoriilor foarte mari contractate de firmele autohtone, acestea având un grad de îndatorare total de 65%, comparativ cu media înregistrată pe plan regional de doar 45%. Companiile din România înregistrează cel mai ridicat grad de îndatorare pe plan regional.
Potrivit Coface, firmele româneşti au înregistrat cel mai ridicat nivel al investiţiilor în active fixe şi în terenuri, ponderea acestora în totalul activelor fixe fiind de 23%, de două ori mai mare decât media înregistrată pe plan regional. Productivitatea medie în agricultură (valoarea adăugată brută raportată la numărul de ore lucrate anual) este de trei ori mai mică în România comparativ cu media UE. Din acest punct de vedere, dinamică investiţiilor foarte ridicată în România este justificată de necesitatea retehnologizării şi de eficientizarea acestui sector. În ciuda acestui fapt, rezultatele obţinute (profituri în scădere), precum şi modalitatea nesustenabilă de finanţare a acestor investiţii, generează presiuni majore asupra lichidităţilor acestor companii, amplificând riscul de insolvenţă.
Potrivit comunicatului Coface, companiile din agricultură înregistrează cel mai lent nivel de colectare a creanţelor. "Modalitatea de finanţare a acestor investiţii realizate de către companiile autohtone nu este sustenabilă. Ponderea datoriilor pe termen scurt în totalul capitalurilor împrumutate a crescut la peste 70%. În ciuda creşterii duratei medii de colectare a creanţelor la 153 de zile (cel mai ridicat nivel din regiunea ECE), situaţia de lichiditate s-a îmbunătăţit marginal, rată de acoperire a datoriilor pe termen scurt prin trezoreria netă crescând la 11%. În orice caz, sursă de conservare a lichidităţii nu este una sustenabilă pe termen lung, în condiţiile în care furnizorii sunt plătiţi foarte târziu. Durata medie de plata a datoriilor pe termen scurt a crescut în anul 2014 până la 269 zile, în creştere cu 54 de zile faţă de nivelul înregistrat în anul 2012, în condiţiile în care durata cumulată de rotaţie a creanţelor şi a stocurilor (ciclul operaţional) a crescut cu 22 de zile. Practic, extinderea duratei de plata a datoriilor pe termen scurt (avans de 54 de zile) cu 32 de zile peste avansul stocurilor şi al creanţelor (avans de 22 de zile), a permis companiilor din sectorul analizat să finanţeze investiţii importante pe termen lung (de două ori peste nivelul amortizării) şi să poată conservă marginal situaţia de lichiditate.
Companiile din sectorul analizat care activează pe plan local înregistrează cel mai lent nivel de colectare a creanţelor, respectiv 153 de zile, cu peste 50 de zile mai mult decât media regională;
Astfel, doar companiile din sectorul analizat care activează în România, Croaţia şi Slovenia înregistrează un ciclu de conversie a banilor cu valori negative, confirmând faptul că aceste companii îşi plătesc furnizorii mai târziu decât media colectării creanţelor şi rotaţiei stocurilor", prezintă documentul amintit.
"Anul 2014 a înregistrat un rezultat remarcabil din punctul de vedere al veniturilor, nivelul acestora crescând cu 24% şi doar 2% dintre companii raportează venituri în scădere. 40% din creştere este alimentată de companiile nou înfiinţate în acest sector, 346 de companii, în timp ce 50% din creştere este alimentată de companiile foarte mari, cu cifra de afaceri peste 1 MIL EUR. Totuşi, avansul veniturilor nu se regăseşte în profituri suplimentare, dinamică acestora fiind descrescătoare. Rezultatul net consolidat la nivel sectorial pentru 2014 a fost de 4,7%, înregistrând o dinamică descrescătoare faţă de nivelul înregistrat în trecut, respectiv 5,8% pentru 2013 şi 8,9% pentru 2012. În acest context, pentru a putea susţine finanţarea investiţiilor pe termen lung, companiile din sectorul analizat au extins termenul mediu de plata a datoriilor pe termen scurt la 269 de zile, cu 11 zile peste ciclul operaţional şi la cel mai extins nivel comparativ cu media înregistrată la nivel regional (Europa Centrală şi de Sud-Est). În acest context, companiile autohtone care activează în acest sector prezintă cea mai slabă situaţie a indicatorilor financiari, comparativ cu media înregistrată în Europa Centrală şi de Est, România raportând pentru acest sector, prin comparaţie cu media regională, cea mai mare pondere a companiilor cu risc major de insolvenţă, precum şi a companiilor care efectuează plăţile cu întârziere", a declarat Iancu Gudă, Services Director, Coface România Credit Management Services.