COLLIERS:  Valoarea tranzacţiilor imobiliare din România a crescut de două ori şi jumătate în primul semestru

Cristina Radu
Companii / 26 iulie 2017

Logo Colliers (Sursa foto: Wikipedia)

Logo Colliers (Sursa foto: Wikipedia)

Valoarea tranzacţiilor imobiliare din România a depăşit 400 milioane euro în prima jumătate a anului, în creştere cu 156% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, reiese din analiza publicată azi de compania de consultanţă imobiliară Colliers, care mai arată că volumul total al investiţiilor poate ajunge la 1 miliard euro în 2017, potrivit News.ro. Specialiştii din piaţă estimează că România a înregistrat în 2016 tranzacţii imobiliare în valoare de 850-900 de milioane de euro, în creştere cu peste 30% faţă de 2015.

Directorul departamentului de analiză strategică al Colliers International, Mihai Pătrulescu, a declarat: "Valoarea medie a tranzacţiilor a crescut semnificativ în comparaţie cu anul trecut şi estimăm că 2017 va fi în continuare un an foarte bun pentru piaţa de investiţii. Volumul ridicat de tranzacţii demonstrează că piaţa devine mai lichidă, iar investitorii sunt interesaţi de diversificarea portofoliului. Observăm o tendinţă a investitorilor internaţionali de a crea parteneriate cu dezvoltatori locali. Acest dinamism va duce la un volum total al investiţiilor de 1 miliard de euro în acest an, marcând cel mai bun an pentru această piaţă din perioada post-criză".

Mihai Pătrulescu a afirmat: "Luând în considerare activitatea de pe piaţa industrială de până acum, ne putem aştepta la livrări de aproximativ 250.000 mp în Bucureşti şi încă 100.000 mp în restul ţării, până la finalul acestui an. Dezvoltatorii îşi îndreaptă din ce în ce mai mult atenţia către locaţii în curs de dezvoltare precum Timişoara, Sibiu, Piteşti, Cluj-Napoca, Râmnicu Vâlcea, Braşov sau Roman".

Potrivit Colliers, au fost încheiate tranzacţii mari în sectoarele de industrial şi retail, cele mai importante fiind vânzarea depozitului Dacia Piteşti către Globalworth pentru un total de 42,5 milioane euro şi tranzacţia dintre Iulius Group şi Atterbury Group.

Stocul de spaţii comerciale a crescut cu doar 30.000 mp, urmând ca încă 150.000 mp să fie livraţi până la final de an, potrivit Colliers. Noile proiecte vor include parcuri de retail în oraşele mici şi extinderi ale centrelor comerciale existente în oraşele mari. Stocul de spaţii de birouri a ajuns la 2,2 milioane de mp în Bucureşti în urma livrării a 50.000 de mp, din care 30.000 de mp sunt reprezentaţi de primele două clădiri ale proiectului Timpuri Noi Square, dezvoltat de Vastint, conform analizei Colliers.

Pe piaţa de spaţii industriale din zona capitalei au fost livraţi circa 150.000 mp, mai ales în zonele de vest şi de nord şi în apropiere de autostrada A1, potrivit Colliers. Suprafaţa totală închiriată a însumat 170.000 mp, iar cererea nouă venită în special de la firmele IT şi BPO/SCC, a depăşit pragul de 85.000 mp. Cele mai solicitate zone sunt Floreasca-Barbu Văcărescu (45.000 mp închiriaţi), Piaţa Victoriei, Centru Vest.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb