Combaterea încălzirii globale aduce profituri masive companiilor energetice europene

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 27 august 2007

Companiile energetice europene obţin miliarde de euro ca profituri suplimentare, în contextul bătăliei Uniunii Europene (UE) pentru combaterea încălzirii globale prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon, iar clienţii plătesc pentru aceste câştiguri, spun economiştii, citaţi de Reuters.

Generatoarele de electricitate obţin gratis cote pentru a emite de milioane de tone de dioxid de carbon, care valorează curent aproape 20 de euro/tonă, dar apoi încarcă facturile clienţilor ca şi cum companiile ar fi trebuit să plătească pentru aceste permise.

Economistul şef de la compania "Carbon Trust" şi director al Climate Strategies, Michael Grubb, a calculat că această practică pe care o consideră justificabilă din punct de vedere economic aduce anual indus­triei energetice profituri neaşteptate de aproape 20 miliarde de euro (27,14 miliarde de dolari).

"Sunt bani obţinuţi fără efort", a declarat Grubb pentru Reuters, citat de NewsIn. "Ne aşteptăm ca o companie să se comporte astfel, dar politic şi moral va fi greu să justifice obţinerea unor câştiguri atât de mari dintr-o schemă al cărei scop este să reducă emisiile, în contextul în care clienţii susţin facturile", a adăugat Michael Grubb.

Şeful departamentului pentru fabrici europene de la J.P. Morgan, Chris Rogers, a spus însă că nu este sigur de dimensiunea excesului acestor profituri, deoarece aces­tea se bazează pe generarea de electricitate folosind energie provenită din cărbune şi ignoră în schimb generarea cu conţinut scăzut de carbon, cum ar fi cea nucleară sau eoliană. Rogers a observat însă că şi energia generată nuclear sau eolian se vinde la preţuri care reflectă şi inflaţia asociată carbonului.

"Să spunem că în faza a doua a schemei de tranzacţionare a UE, companiile energetice vor obţine încă profituri foarte solide. Ceea ce trebuie să stabilească cu guvernele însă este o strategie pentru investirea profiturilor în obţinerea de energie ecologică", a mai spus Rogers.

În prima fază a schemei de tranzacţionare a emisiilor a Uniunii Europene care a început în 2007, industriilor poluante, printre care şi cea de generare a energiei electrice, le-au fost date gratis cote pentru emiterea de dioxid de carbon şi li s-a permis să vândă orice exces companiilor care şi-au depăşit plafoanele.

În faza a doua, fixată pentru perioada 2008-2012, plafoanele pentru emisii au fost reduse iar un procent mic va fi scos la licitaţie, deşi marea majoritate a acestora vor fi gestionate gratis în continuare.

Ştirea legată de profiturile neaşteptate ale companiilor a creat controverse în Olanda şi Germania, dar în Marea Britanie, unde clienţilor li s-a spus repetat că scumpirile permanente ale facturilor pentru energie sunt determinate de probleme de furnizare, mai ales din partea Rusiei, reacţia a fost minoră.

"Companiile energetice au ajuns până aici deoarece scumpirile sunt deghizate în creşterea preţului gazelor naturale şi deoarece oamenii nu reacţionează imediat la scumpirea energiei", a spus un analist de la Institutul de cercetare a politicilor publice (Institute for Public Policy Research), Matt Lockwood.

Carbonul reprezintă aproape 12% din preţurile electricităţii de piaţa internă în Germania şi res­pectiv 6% în Marea Britanie, potrivit datelor agenţiei europene de statistică, Eurostat.

"Cotele pentru aceste emisii au o valoare chiar dacă sunt distribuite gratis", a spus un economist de la Universitatea din Cambridge, Karsten Neuhoff. "Întrebarea care ar trebui pusă ar fi de ce au fost aces­tea date gratis de la bun început", a adăugat Neuhoff.

Unul dintre răspunsurile care au fost date este că aceste cote ar reprezenta un fel de mită dată companiilor energetice pentru a accepta schema de la bun început, relatează Reuters. Un alt răspuns arată că acestea ar fi un fel de plată de tranziţie pentru firmele care au cumpărat staţii electrice care funcţionează doar cu cărbuni şi care îşi vor pierde valoarea într-o lume care renunţă la carbon, adaugă agenţia de ştiri.

Compania germană E.ON, cea mai mare fabrică din lume, a decis după o bătălie în consiliul de administraţie vânzarea în proporţie de 100% a cotelor pentru emisii după 2012.

"Va fi foarte greu pentru fabrici să explice şi să justifice preţurile pe care le vor fixa la licitaţiile publice", a spus Grubb, care consideră că această schemă este un succes în pofida problemelor.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb