Combinatul Azomureş a început să vândă marfa de pe stoc, azotat de amoniu, întrucât se apropie însămânţările de primăvară, a declarat, ieri, Maria Dăndărău, secretar general al CNSLR-Frăţia Mureş, aceasta precizând că în prezent în societate lucrează circa 600 din cei peste 2000 de angajaţi.
"Aceştia se ocupă de verificarea şi întreţinerea instalaţiilor. Azomureş a început să vândă marfa de pe stoc, azotat de amoniu, având în vedere că se apropie însămânţările de primăvară. Este posibil ca vreo 200 de muncitori să fie chemaţi la lucru înainte de 1 februarie, pentru a începe lucrul la secţia de azotat. Sperăm că până atunci şi ordonanţa comună a ministerelor Economiei şi Agriculturii privind subvenţiile acordate agricultorilor să iasă în forma corectată, astfel încât să intre şi Azomureşul la subvenţii", a declarat Dăndărău, citată de NewsIn.
Potrivit proiectului de ordonanţă, fiecare fermier ar urma să primească 400 de lei pentru un hectar, sub forma unor bonuri valorice, cu care să cumpere exclusiv îngrăşăminte chimice produse într-o ţară membră UE. Sindicaliştii prezenţi la întâlnirea care a avut loc în această lună cu ministrul Adriean Videanu au precizat că această ordonanţă nu ajută Azomureş întrucât prevede că este subvenţionată de către stat numai achiziţia de îngrăşăminte cu conţinut de substanţă activă de minimum 46%.
Toţii angajaţii Azomureş, 2000 de persoane, sunt în şomaj tehnic de la 1 decembrie 2008. Se apreciază că reluarea activităţii va avea loc pe 1 februarie. Muncitorii au primit 75% din salariu, prime de Crăciun, dar şi prime din profit, fiecare peste o mie de euro.
Conducerea Azomureş a decis oprirea temporară a producţiei din cauza problemelor economice legate de criza financiară mondială, dificultăţi care se concretizează în planul valorificării produselor, atât din cauza scăderii preţului acestora pe piaţa externă, cât şi din cauza scăderii drastice a cererii de îngrăşăminte chimice, în condiţiile lipsei de comenzi de pe piaţa internă.