Comisia Europeană a acreditat Cluj IT Cluster cu eticheta Bronz

Elena Deacu
Companii #IT / 16 februarie 2015

Cluj IT Cluster, unul dintre cele mai importante clustere în domeniul IT la nivel naţional, a obţinut eticheta Bronz, oferită ca urmare a unei evaluări făcute după o metodologie acreditată de către Comisia Europeană, realizată de European Cluster Excellence Initiative (ECEI).

Această acreditare este acordată entităţilor de management ale clusterelor, evaluarea urmând o procedură europeană standard, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Dobândirea acestei etichete de certificare presupune evaluarea Clusterului prin parcurgerea unui set standard de chestionare, împreună cu experţi certificaţi ai Secretariatului European pentru Analiza Clusterelor (ESCA) de Benchmarking de Clustere. Pe baza evaluării este prezentat un raport de analiză şi un set de recomandări în vederea dezvoltării şi consolidării Clusterului.

Pentru obţinerea etichetei Bronz, Cluj IT Cluster a fost evaluat pe paliere multiple, ca de pildă tipurile de organizaţii membre şi gradul de implicare al acestora, modul de organizare, activităţile principale, serviciile oferite, profilul echipei de management, finanţarea de care dispune, proiectele atrase, etc.

"Rezultatul benchmarking-ului reprezintă recunoaşterea Clusterului la nivel european conform clasificărilor specifice, însă presupune în mod special o responsabilizare, prin faptul că reflectă poziţionarea clusterului în raport cu obiectivele strategice declarate pentru dezvoltarea socio-economică", a declarat Alexandru Tulai, Preşedintele Cluj IT Cluster.

Acreditarea a fost înmânată reprezentanţilor Cluj IT Cluster în cadrul unui eveniment desfăşurat în Amfiteatrul Verde al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, unde au luat cuvântul preşedinţii şi managerii clusterelor ce au primit certificarea Bronz, reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Nord-Vest şi Rectorul USAMV, prof. dr. Doru Pamfil.

Eticheta bronz este valabilă 2 ani şi poate fi utilizată în scop de promovare, pentru a facilita accesul la oportunităţi de colaborare cu alte clustere din Europa, la parteneriate şi dezvoltarea de proiecte comune.

Proiectul ADR NV prin care s-a realizat evaluarea clusterelor se numeşte ClustArs (Benchmarking of Cluster Management Organizations Proiect ClustArs) şi este un proiect cu finanţare europeană.

"Această etichetare este pentru noi şi o recunoaştere a eforturilor depuse de echipa de management a clusterului şi de membrii organizaţiei pentru a crea o structură viabilă care poate genera valoare adăugată la nivelul industriei de IT din Cluj şi nu numai. De asemenea, ne afirmăm interesul pentru a parcurge cât mai curând paşii pentru treptele superioare de etichetare la nivel european", a declarat, la rândul său, Andrei Kelemen, Directorul Executiv al Cluj IT Cluster.

Reprezentanţii clusterului au mai precizat că sunt interesaţi de parcurgerea procesului de auditare pentru obţinerea certificării silver, însă acest lucru presupune etape ce durează, conform evaluatorilor, între un an şi jumătate şi doi ani.

În România nu există deocamdată niciun cluster cu certificarea Silver sau Gold. La nivel internaţional există 7 clustere cu certificarea Silver, aflată în acest moment în faza de proiect-pilot la nivel european. Există însă 689 de clustere din 37 ţări cu certificarea Bronze, iar certificarea Gold este deţinută de 48 de clustere din 9 ţări, majoritatea din Vestul Europei.

Cluj IT este o asociaţie de tip cluster inovativ, înfiinţată în octombrie 2012, având ca membri 30 de companii de IT, 4 instituţii de învăţământ superior şi de cercetare, Universitatea Babeş-Bolyai, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca şi Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice si Moleculare din Cluj-Napoca, precum şi 7 instituţii publice şi organizaţii catalizator.

Cluj IT Cluster este o iniţiativă de business cu scopul de a creşte competitivitatea în IT, de a face mai vizibilă şi mai atractivă industria IT din România, respectiv de a poziţiona Clujul ca un hub regional inovator. Clusterul are susţinerea guvernului şi a autorităţilor locale, care consideră Cluj IT o iniţiativă de importanţă naţională.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb