Comisarul european pentru cercetare şi inovare, Máire Geoghegan-Quinn, a anunţat ieri acordarea a aproape 7 miliarde de euro, destinate să dea un impuls inovării prin cercetare. Este cel mai mare pachet financiar de acest gen al Comisiei Europene, acordat în temeiul celui de-al şaptelea Program-cadru pentru cercetare (PC7), şi se preconizează că va genera în jur de 174 000 de locuri de muncă în viitorul apropiat, precum şi circa 450 000 de locuri de muncă şi o creştere a PIB-ului de aproape 80 de miliarde de euro în 15 ani.
Granturile vor promova cercetarea în vederea abordării celor mai mari provocări sociale cu care se confruntă Europa şi lumea în ansamblu. Printre cei peste 16 000 de beneficiari ai fondurilor se vor număra universităţi, organizaţii de cercetare şi întreprinderi. Se va acorda o atenţie specială IMM-urilor, care vor beneficia inclusiv de un pachet de aproape 1 miliard de euro. De asemenea, va exista un nou premiu UE pentru femeile inovatoare a căror activitate a fost finanţată de PC7 sau de programe anterioare, informează un comunicat de presă al Comisiei Europene.
Majoritatea "cererilor de propuneri" (invitaţii la licitaţie pentru obţinerea de fonduri) vor fi publicate la data de 20 iulie.
În total, pentru activităţile care au ca scop abordarea provocării reprezentate de satisfacerea necesităţilor unei populaţii îmbătrânite vor fi acordate 220 de milioane de euro din cele 656 de milioane de euro disponibile pentru cercetarea în domeniul sănătăţii, precum şi 240 de milioane de euro din cele 3,1 miliarde de euro care reprezintă finanţare pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor (TIC).
Restul fondurilor pentru TIC se vor duce către proiecte esenţiale de dezvoltare în domeniul infrastructurilor de reţea şi de servicii, al nano-/microsistemelor, fotonicii şi roboticii, al conţinutului digital şi tehnologiilor lingvistice şi pentru aplicaţii precum TIC pentru sănătate şi TIC pentru eficienţă energetică.