COMISIA EUROPEANĂ, DESPRE VALUL DE ADERARE DIN 2004: Extinderea Uniunii Europene a fost un succes economic evident

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 mai 2006

Big Bang-ul extinderii Uniunii Europene de la 15 la 25 de state, în urmă cu doi ani, a fost un succes economic evident, atît pentru vechii, cît şi pentru noii membri ai blocului, informează publicaţia britanică Financial Times, citînd un raport pe care Comisia Europeană îl va da publicităţii astăzi. În documentul menţionat, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Joaquin Almunia, afirmă că extinderea ambiţioa-să din 2004 a impulsionat creşterea economică şi a intensificat schimburile comerciale în interiorul UE. În plus, domnia sa consideră că previziunile economice optimiste lansate anterior extinderii din 1 mai 2004 s-au dovedit a fi corecte.

Studiul îşi propune să înlăture temerile Europei Occidentale legate de faptul că extinderea Uniunii ar fi dus la "delocalizarea" pe scară largă a locurilor de muncă spre ţările foste comunis-te, mai avantajoase din punctul de vedere al costurilor de producţie. Raportul lui Joaquin Almunia evidenţiază beneficiile extinderii pentru cei zece noi membri şi notează că, în 2005, veniturile acestora au reprezentat, în medie, 50% din cele ale vechii UE, faţă de 44% în 1997 (cînd a avut loc primul val de extindere).

În ce priveşte extinderea relaţiilor comerciale, cota importurilor provenite din noile state membre, care au avut ca des-tinaţie statele din vechea UE, a sărit de la 5% la 13% în intervalul 1993-2005, cei mai importanţi exportatori fiind Republica Cehă şi Polonia. În schimb, ţările din Europa Occidentală şi-au sporit comerţul cu Estul, beneficiind de pe urma excedentelor comerciale mari pe care le au pe relaţiile cu ţările respective.

Extinderea a adus, aşadar, avantaje de ambele părţi. Afluxul masiv de investiţii străine directe în noile state membre a atins 191 miliarde de euro în 2004. Ţările din vechea Europă au realizat 75% din investiţiile străine din Est. Germania este cel mai mare investitor, activ în special în Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia. În schimb, ţările scandinave sînt principalii inves-titori în statele baltice, constată raportul, care aminteşte şi de investiţiile băncilor austriece în fostele ţări comuniste.

În ce priveşte temerile legate de "delocalizare", raportul comisarului Almunia le consideră "nejustificate". Studii recente evidenţiază că numai 1-1,5% din reducerile de locuri de muncă din vechea UE pot fi atribuite "delocalizării". Doar o parte dintre aceste posturi merg către noile state membre. Potrivit Financial Times, Comisia Europeană reafirmă astfel că migraţia către Vest a lucrătorilor din noile state membre a fost benefică pentru ţările care au decis să le permită accesul liber pe piaţa muncii (Marea Britanie, Irlanda şi Suedia). Preşedintele executivului comunitar, Jose Manuel Barroso, este conştient, însă, că vor fi necesare eforturi însemnate pentru a garanta că presiunea politică occidentală nu va conduce la închiderea porţilor pentru noi potenţiali membri. România şi Bulgaria au garantată intrarea în UE, Croaţia are promisiuni ferme, însă perspectivele în cazul ţărilor din Balcanii de Vest, Turciei şi, posibil, Ucrainei, sînt mai puţin sigure, conchide Financial Times.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb