Comisia Europeană interzice clonarea animalelor de fermă

F.A.
Companii #Agro-alimentar / 18 decembrie 2013

Comisia Europeană (CE) a adoptat, astăzi, două proiecte legislativ care interzic clonarea animalelor de fermă, importurile de clone animale şi embrioni animali clonaţi, precum şi comercializarea alimentelor din animale clonate, arată un comunicat al CE trimis astăzi redacţiei.

Iniţiativele, ce vor intra în vigoare cel mai devreme în 2016, au ca scop protecţia consumatorilor şi accesul alimentelor noi şi inovatoare pe piaţa Uniunii Europene.

CE subliniază faptul că nu acceptă clonarea agricolă şi nicio astfel de clonă nu va fi importată, atât timp cât există preocupări legate de bunăstarea animalelor.

Cu toate acestea, clonarea nu va fi interzisă în scopuri cum ar fi cercetarea, conservarea raselor rare şi a speciilor pe cale de dispariţie sau utilizarea animalelor pentru fabricarea de produse farmaceutice şi dispozitive medicale, în cazul în care utilizarea acestei tehnici poate fi justificată.

Alimentele noi reprezintă, în general, produsele alimentare care nu au fost consumate în UE la un nivel semnificativ înainte de mai 1997 (când a intrat în vigoare regulamentul actual) şi, în special, alimente produse conform unor tehnici şi tehnologii noi, cum ar fi nanomaterialele.

Comisia subliniază faptul că tehnica de clonare a animalelor este relativ nouă şi nu implică nicio modificare genetică, iar o clonă nu este un organism modificat genetic, întrucât clonarea nu îmbunătăţeşte performanţele unui animal. Cu toate acestea, crescătorii pot avea în vedere clonarea pentru a mări cantitatea de material reproductiv (seminal sau embrioni) pentru un animal deosebit de valoros.

Deocamdată, clonarea nu este folosită în producţia alimentară. În UE, comercializarea alimentelor provenite de la animale clonate ar avea nevoie de o aprobare prealabilă introducerii pe piaţă, pe baza unei evaluări ştiinţifice a siguranţei alimentare de către Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA). Până în prezent, niciun operator din sectorul alimentar european sau străin nu a solicitat o autorizaţie de introducere pe piaţă pentru alimente produse prin clonare.

În 2008, EFSA a efectuat o evaluare ştiinţifică a riscurilor privind clonarea şi a concluzionat că nu există niciun indiciu al unor eventuale diferenţe în materie de siguranţă alimentară în ceea ce priveşte carnea şi laptele clonelor şi ale descendenţilor acestora comparativ cu animalele reproduse prin mijloace convenţionale. Avizul a fost confirmat în 2009, 2010 şi 2012.

Cercetătorii utilizează clonarea pentru anumite investigaţii. Materialul reproductiv (seminal şi embrioni) şi alimentele (carne, lapte) provenind de la aceste animale clonate nu sunt introduse pe piaţă, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb