COMISIA EUROPEANĂ: "Pardon! V-au putrezit castraveţii buni!"

IOANA POPA
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 iunie 2011

Comisia Europeană a anunţat, ieri, că a anulat avertizarea lansată în legătură cu castraveţii spanioli. "Ultimele teste realizate în Spania şi Germania pe castraveţii produşi în Spania nu au demonstrat prezenţa bacteriei E.coli", informează un comunicat al Comisiei Europene, care precizează că anularea avertizării reprezintă "un pas foarte important pentru revenirea la normalitate, cât de repede posibil, pentru sectorul agricol spaniol. Toate statele membre au fost informate în legătură cu această decizie".

Spania ia poziţie împotriva Germaniei şi cere despăgubiri Comisiei Europene

Fermierii spanioli nu şi-au revenit încă de pe urma "psihozei castravetelui", care a transformat leguma spaniolă suspectată de bacteria E.coli într-un produs-paria pe pieţele din Europa şi a plasat toate produsele agricole spaniole pe o listă neagră neoficială, potrivit ziarului The Independent.

Valul de panică creat îi costă pe fermierii spanioli 200 de milioane de euro pe săptămână. Industria transporturilor a pierdut alte 15 milioane de euro, în condiţiile în care camioanele care livrau legumele au fost refuzate la frontierele spaniole. Aproximativ 3 milioane de kilograme de fructe şi de legume nedorite au putrezit din momentul în care acuzaţiile au ieşit la suprafaţă. Sindicatele spaniole au mai spus că sunt puse în pericol aproximativ 70.000 de locuri de muncă, mai ales în Almeria, Malaga, dar şi în alte regiuni greu lovite de criza economică din Spania.

Spania a anunţat că va solicita despăgubiri pentru prejudiciile cauzate agricultorilor din acest stat. Ministrul spaniol de Externe, Trinidad Jimenez, a anunţat că ţara sa va evalua cuantumul daunelor provocate şi va cere, apoi, despăgubiri Comisiei Europene.

Autorităţile germane au avansat, săptămâna trecută, ipoteza că sursa contaminării ar putea fi două ferme din provinciile spaniole Almeria şi Malaga, de unde au fost exportate mai multe loturi de castraveţi în Germania.

Guvernul spaniol spune că acuzaţiile au fost făcute "fără nicio dovadă", iar Bruxelles-ul analizează în prezent modalităţile prin care industria poate fi compensată.

Spania a anunţat că ia în calcul şi o acţiune în justiţie împotriva autorităţilor din Hamburg, care au desemnat castraveţii spanioli drept posibilă sursă de infecţie cu bacteria E.coli enterohemoragică.

Autorităţile sanitare din Hamburg au recunoscut, marţi, că testele parţiale resping pentru moment ideea că produsele importate din Spania ar putea fi sursa propagării acestei infecţii. Ministrul de Interne, Alfredo Perez Rubalcaba, a precizat că "bacteria nu este în Spania şi că odată adevărul restabilit, rămâne să reparăm pagubele, care sunt importante".

Sectorul agricol din Spania generează 15% din PIB-ul ţării şi oferă peste 300.000 de locuri de muncă. În fiecare an, ţara produce aproximativ 16 milioane de tone de fructe şi legume, dintre care peste jumătate sunt destinate exportului în restul Europei, ceea ce o face deosebit de vulnerabilă la un boicot provocat de panică.

Pagubele spaniolilor:

- Rusia a interzis importarea tuturor legumelor spaniole

- Austria, Belgia, Germania şi Republica Cehă au instituit interdicţii parţiale.

- Livrările de legume spre Franţa au fost blocate

- Vânzătorii din mai multe ţări au anulat comenzile pentru fructe precum piersicile şi nectarinele.

- Vânzările de castraveţi au scăzut dramatic de la 70.000 de tone în mod obişnuit, la 2.000 de tone..

Un nou deces înregistrat în Germania din cauza bacteriei E.coli. Bilanţul total se ridică la 18 morţi. Portul Hamburg rămâne epicentrul contaminării, a cărei origine rămâne necunoscută. Spitalul unde s-a înregistrat noul deces tratează în prezent 102 pacienţi care suferă de sindromul hemolitic şi uremic (SHU), tulburări renale grave provocate de bacteria E.coli enterohemoragică. Dintre ei, 27 sunt copii, iar dintre pacienţii adulţi două treimi sunt femei. De la început, bacteria a afectat în special femeile.

Circa 2.000 de persoane s-au îmbolnăvit în Germania, în principal în nord, dar au fost semnalate cazuri şi în restul Europei, chiar şi în Statele Unite, la pacienţi care au legătură cu Germania.

OMS: Cazurile din Germania, provocate de o tulpină nouă a bacteriei E.coli, puternic infecţioasă şi toxică

Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că îmbolnăvirile din Germania sunt provocate de o tulpină complet nouă a bacteriei E.coli. Tulpina este O104, foarte rară şi nu a fost indentificată într-o altă epidemie înainte, a declarat Aphaluck Bhatiasevi, purtător de cuvânt al OMS. "Aceas-tă E.coli este o tulpină nouă a bacteriei, care este puternic infecţioasă şi toxică", au declarat oamenii de ştiinţă de la Beijing Genomics Institute, din China.

Cercetătorii din Germania au afirmat, de asemenea, că analizele genetice sugerează că bacteria este unică. Ei susţin că aceasta are gene din două grupuri distincte de E.coli: E.coli enteroagregativ (EAEC) şi E.coli enterehemoragic (EHEC).

Directorului institutului, Robert Koch, care monitorizează infecţia din Germania, a declarat că aceasta poate dura mai multe luni şi că este posibil să nu se afle niciodată care a fost sursa originală.

Comisarul european pentru Sănătate, John Dalli, a făcut presiuni asupra Germaniei ca să identifice sursa acestei contaminări aflate la originea unei grave crize de sănătate în Uniunea Europeană şi a unei prăbuşiri a pieţei fructelor şi legumelor.

Rădulescu (MADR): Contaminarea castraveţilor cu toxina E.coli, un accident nefericit care a ţinut de comunicare

Contaminarea cu toxina E.coli a castraveţilor reprezintă un accident nefericit care a ţinut mai degrabă de comunicare, a declarat ieri Adrian Rădulescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Domnia sa a adăugat: "Va fi un proces între Spania şi Germania, dar deocamdată nu se cunoaşte sursa infecţiei. S-a demonstrat, însă, că sursa nu provine de la castraveţi sau din culturile bio".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb