COMISIA EUROPEANĂ: Spania trebuie să prezinte planul pentru restructurarea "Bankia"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 iunie 2012

Spania trebuie să prezinte planul pentru restructurarea "Bankia"

Spania trebuie să prezinte Comisiei Europene planurile de refinanţare a băncii naţionalizate "Bankia" SA, potrivit anunţului făcut ieri de Amadeu Altafaj, purtător de cuvânt al Executivului de la Bruxelles. Altafaj a adăugat că o soluţie internă pentru rezolvarea crizei din sectorul bancar spaniol ar fi mai bună decât un program de salvare european.

La data de 10 mai, Guvernul Spaniei a naţionalizat parţial "Bankia", a patra instituţie de credit din ţară, urmărind astfel să înlăture temerile referitoare la capacitatea statului de a stabiliza sectorul financiar. Statul a preluat 45% din "Bankia", iar până acum, guvernul de la Madrid nu a reuşit să clarifice modul în care are de gând să finanţeze cu 23,5 miliarde euro această instituţie (4,5 miliarde euro pentru partea naţionalizată şi 19 miliarde euro, sprijin de stat solicitat de bancă). Lipsa unui plan în acest sens a generat tensiuni pe pieţele financiare, iar costurile de creditare ale Spaniei s-au apropiat de 7%, nivel la care Irlanda şi Portugalia au fost nevoite să ceară sprijin extern.

Ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, a declarat, miercuri seara, că "Bankia" va fi recapitalizată prin fondul FROB (destinat sectorului bancar), care va emite obligaţiuni. "Va fi un mecanism neobişnuit, printr-o emisiune FROB", a afirmat De Guindos. În prezent, FROB are fonduri disponibile de pes-te 4 miliarde euro.

Pe de altă parte, Luis de Guindos a declarat ieri, în faţa deputaţilor, că suma necesară pentru refinanţarea sectorului bancar spaniol va putea fi estimată peste aproximativ o lună, deşi la sfârşitul lui iulie vor fi cunos-cute toate datele, la încheierea auditului efectuat de companiile de consultanţă "Oliver Wyman" şi "Roland Berger".

Oficialul spaniol a precizat că Fondul Monetar Internaţional va anunţa în 11 iunie la ce concluzie a ajuns în privinţa analizei sectorului bancar spaniol şi tot atunci vor fi cunoscute datele privind necesarul de capital al sectorului. Ulterior, peste o săptămână, va fi încheiat şi auditul companiilor de consultanţă privind sectorul bancar spaniol.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb