Irakul a oferit acorduri de partajare a producţiei pentru a-şi renova trei dintre cele mai mari companii producătoare de ciment, dând naştere primei companii cu capital mixt creată împreună cu investitorii privaţi străini, printre care şi firma românească Uzine Export-Import. Din cele opt companii care au licitat, trei consorţii conduse de către companii irakiene, susţinute de firma românească Uzine Export-Import, de compania libaneză Seament şi de cea germană KHD au câştigat un contract pe 15 ani pentru a renova fabrica de ciment din Muthana, situată în regiunea sudică Samawa, fabrica Kirkuk din nord şi fabrica al-Qaem, din regiunea vestică Anbar, aproape de graniţa cu Siria.
Adel Karem, ministrul adjunct al idustriei şi mineralelor, a declarat că cele trei companii au acceptat termenii acordului de partaj al producţiei, prin care 30 până la 45% din producţia uzinelor este oferită gratis guvernului după un plan de reabilitare de trei ani, în urma căruia s-ar reveni la o capacitate de 1,8 milioane tone anual pentru fiecare uzină.
Karem a estimat că fiecare companie ar investi în jur de 150 milioane dolari pentru a-şi reamenaja fabricile, ce funcţionează la o capacitate de 20% din lipsa echipamentelor şi a electricităţii.
Oferta companiei franceze Lafarge pentru centrala din apropiere de oraşul Kerbala a fost refuzată după ce cota de partaj a producţiei, de 12%, a fost considerată mult prea mică, au anunţat oficialii.
Karem a anunţat că afacerile cu ciment ar ajuta la începerea unui plan ambiţios, de miliarde de dolari, de a încuraja şi alte companii de stat să formeze companii mixte cu firme internaţionale în 2008.