Compania "Romtelecom" - bună de plată aproape 50 de milioane de dolari pentru "Cosmorom"

Răzvan Radu
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 2 februarie 2004

Compania "Romtelecom" s-a văzut nevoită să ramburseze două credite pe termen scurt, în valoare totală de aproape 50 milioa-ne de dolari, pe care le-a garantat în favoarea "Cosmorom" în perioada 2001-2002.

"< Romtelecom > are o situaţie financiară solidă şi va depăşi acest moment", ne-a declarat Dan Pazara, director de comunicare în cadrul companiei. Domnia sa a precizat că "Romtelecom" nu mai are alte garanţii acordate operatorului de telefonie mobilă "Cosmorom", la care deţine aproape 100% din capital.

"Cosmorom" a contractat de la "Alpha Bank", în anul 2001, un credit pe termen scurt în valoare de 30 milioane de dolari, garantat de către "Romtelecom". Din cauza situaţiei financiare precare, "Cosmorom" nu a mai putut rambursa creditul. În aceste condiţii, reprezentanţii celor două companii, împreună cu cei ai băncii creditoare, au convenit ca "Romtelecom" să ramburseze 10 milioane de dolari şi să devină debitor către "Alpha Bank" pentru restul de 20 milioane de dolari. Acţionarii "Cosmorom" au acceptat, anul trecut, creşterea ratei dobînzii pentru creditul de la "Alpha Bank" de la 5,5% la 6%. Linia de credit a fost încheiată, iniţial, la o rată a dobînzii de 4,5%. La scadenţa împrumutului, în anul 2002, părţile au convenit o creştere a ratei dobînzii de la 4,5% la 5,5% şi creşterea facilităţii de credit cu 20 milioane de dolari, precum şi prelungirea scadenţei pînă la sfîrşitul anului 2002. Facilitatea de credit a fost din nou prelungită în vara anului trecut, dar la o rată a dobînzii de 6%. "Cosmorom" a rămas în continuare obligat faţă de acţionarul său majoritar pentru toate plăţile şi costurile suportate de "Romtelecom" în cazul creditului de la "Alpha Bank".

"Romtelecom" a mai garantat, în anul 2002, un împrumut overdraft (pe descoperit de cont), contractat de "Cosomorom" de la "ING Bank", în valoare de 15 milioane de euro.

Operatorul de telefonie mobilă nu a putut să ramburseze creditul şi, la cererea băncii, "Romtelecom" a plătit 455 miliarde de lei. "Romtelecom" a fost de acord să amîne executarea asupra "Cosmorom", numai dacă operatorul de telefonie mobilă se va obliga faţă de acţionarul său majoritar pentru toate plăţile suportate în calitate de garant. Dobînzile la facilitatea de credit de la ING au crescut, anul trecut, cu acceptul acţionarilor "Cosmorom", cu LIBOR plus 5,7% pentru dolari şi euro şi cu 27% pentru lei.

Consiliul de administraţie al "Romtelecom" va madata conducerea companiei să angajeze o bancă de investiţii care va analiza scrisorile de interes şi propunerile primite de Ministerul Comunicaţiilor cu privire la "Cosmorom", ne-a spus Dan Pazara. La jumătatea lunii decembrie 2003, ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica, a declarat că mai mulţi operatori cunoscuţi de telecomunicaţii sînt interesaţi să preia "Cosmorom". "Noi nu am văzut aceste oferte", a precizat Pazara.

"Cosmorom" a raportat în al treilea trimestru de anul trecut pierderi de 7,4 milioane de euro şi venituri operaţionale de 2,3 milioane de euro. "Romtelecom" a încheiat primele nouă luni ale anului 2003 cu venituri operaţionale de 590,8 milioane de euro şi cu un profit net de 47,2 milioane de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb