GAMBLING Peste 1 miliard de lei - veniturile Loteriei Române în 2013

Ziarul BURSA #Companii #Gambling / 31 martie 2014

Peste 1 miliard de lei - veniturile Loteriei Române în 2013

Compania Naţională Loteria Română (CNLR) a obţinut venituri de peste 1 miliard de lei, anul trecut, din jocurile de noroc, după cum ne-au spus reprezentanţii CNLR.

Aceştia ne-au precizat că, potrivit datelor financiare preliminate la data de 31.12.2013, profitul net a fost de 119,57 milioane de lei, anul trecut, pentru anul în curs compania propunându-şi realizarea unui profit net în sumă de 134,7 milioane de lei.

Valoarea taxelor aferente anului 2013, plătite catre bugetul de stat până în prezent, se ridică la aproape 96 milioane de lei.

După 108 ani de existenţă, Loteria Română este una dintre cele mai longevive companii din ţara noastră, desfăşurând activităţi în domeniul jocurilor de noroc.

În prezent, CNLR organizează şi exploatează, în calitate de unic organizator, jocuri loto şi pariuri mutuale, deţinând 1.900 de agenţii, pe întreg teritoriul ţării. În ceea ce priveşte pariurile în cotă fixă, Loteria activează pe o piaţă concurenţială. Jocul vedetă al CNLR este Loto 6/49, alte produse ale companiei fiind Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 si Super Noroc.

Consiliul Concurenţei a amendat Loteria cu 2 milioane de euro pentru unul dintre contractele încheiate cu grecii

La începutul acestui an, Compania Naţională Loteria Română a fost amendată cu peste 2 milioane de euro (circa 9 milioane de lei) de Consiliul Concurenţei (CC) pentru contractul încheiat în 2003 cu grupul de firme greceşti Lotrom-Intralot-Intracom.

Pe parcursul celor peste zece ani de colaborare cu consorţiul menţionat, CNLR ar fi dat grecilor mai mult de un miliard de euro, potrivit reprezentanţilor domeniului.

Autoritatea de Concurenţă a aplicat amenzi pentru unul dintre contractele încheiate cu firmele greceşti, respectiv pentru contractul pe video-loterie, susţinând că a fost încălcată legislaţia naţională şi cea comunitară.

Potrivit CC, societăţile în cauză au realizat o înţelegere privind implementarea programului videoloterie în ţara noastră, prin stabilirea unei obligaţii de neconcurenţă în cadrul Contractului de credit-furnizor, încheiat pe zece ani (2003-3013).

Obligaţia de neconcurenţă prevedea că, în timpul derulării contractului, Loteria Română nu avea voie să desfăşoare un alt program de videoloterie sau unul similar în cooperare cu alte companii.

"Deşi au existat oferte primite din partea altor companii privind implementarea unui alt program de video-loterie, clauza de neconcurenţă cuprinsă în contractul încheiat între cele patru societăţi a condus la restrângerea concurenţei, atât pe piaţa exploatării maşinilor electronice cu câştiguri din România, cât şi pe pieţele aferente producţiei/comercializării de echipamente", potrivit Consiliului Concurenţei.

Bogdan Chiriţoiu ne-a spus: "Exclusivitatea grecilor în activitatea Loteriei pe acest segment era nejustificată de nevoia de recuperare a investiţiei, întrucât, potrivit rapoartelor de specialitate, investiţia a fost recuperată destul de repede. Conform legislaţiei din domeniul jocurilor de noroc, Loteria Română deţine exclusivitate pentru activitatea de video-loterie, iar restricţia cuprinsă în contract a eliminat concurenţa de pe această piaţă prin derularea unui singur asemenea program pe o perioadă de zece ani".

Una dintre problemele controversatului contract dintre greci şi compania de stat a fost reprezentată de faptul că firmele greceşti nu au furnizat aparate de tipul video-lottery-terminal (VLT), aşa cum presupunea contractul şi pentru care CNLR are monopol, ci slot machine, fapt pentru care Loteria nu a operat VLT-uri, ci slot machine, ca orice alt agent economic, după cum ne-a explicat Sorin Constantinescu, fost consilier în cadrul Loteriei Române.

O altă problemă a acestui contract a fost faptul că societăţile greceşti nu au realizat toate investiţiile asumate prin contract, deşi Loteria a plătit comisionul pe parcursul întregii perioade, după cum ne-au spus reprezentanţii Consiliului Concurenţei.

După ce controversatul contract a expirat, Compania Naţională Loteria Română a încheiat, în toamna anului trecut, un nou contract pe videoloterie, cu austriecii de la Novomatic, parteneriatul fiind, de data aceasta, pe o perioadă de 15 ani.

Novomatic deţine circa 5% din Intralot, una dintre cele trei companii greceşti menţionate mai sus.

Sursele noastre spun că în spatele noului partener al Loteriei Române ar fi, pe lângă Grupul Novomatic, şi Benny Steinmetz (acţionar în proiectul Roşia Montană), Tal Silberstein (fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, pe vremea când acesta din urmă era premier, şi consultant actual al preşedintelui Traian Băsescu, potrivit presei) şi omul de afaceri Remus Truică.

În vederea încheierii noului parteneriat cu Loteria, pentru furnizarea de VLT-uri, au trimis oferte următoavele companii: Novomatic (Atstria), Gtech/Spielo (Canada), Inspired Gaming International (Marea Britanie), Scientific Games (SUA) şi Synot (Cehia).

Conform cerinţelor, contractul semnat prevede ca veniturile nete să fie împărţite între cei doi parteneri în cotă de 50%-50%. Acesta mai stipulează ca sistemul de video-loterie să fie implementat în limitele unui grafic de timp bine delimitat, iar instalarea aparatelor să se desfăşoare în conformitate cu planul de execuţie. În baza noului contract, Loteriei Române i se garantează un venit proporţional, de minim 75 de milioane de euro, potrivit anunţului făcut, toamna trecută, de companie.

Compania de stat a încheiat mai multe contracte considerate "păguboase" cu Grupul grecesc Lotrom-Intralot-Intracom, pe lângă cel amendat de Autoritatea de Concurenţă numărându-se şi un contract pe 6/49, unul pe pariuri şi unul pe online. Acesta din urmă a fost semnat în 2005 şi expiră în 2015. Potrivit lui Sorin Constantinescu, "grecii nu au activat niciodată pe online, dar nici nu putem aduce o altă firmă, pentru că ei au exclusivitate până în 2015. În afară de loz în plic, toate jocurile Loteriei au avut exclusivitate la greci. Au luat grecii din România peste un miliard de euro".

Ministerul Finanţelor Publice este unic acţionar al Loteriei Române, din primăvara anului trecut directorul general al companiei fiind Adrian Manolache.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb