GAMBLING Taxele plătite statului de sectorul jocurilor de noroc au depăşit, anul trecut, 150 milioane de euro

Ziarul BURSA #Companii #Gambling / 31 martie 2014

Taxele plătite statului de sectorul jocurilor de noroc au depăşit, anul trecut, 150 milioane de euro

(Interviu cu Irina Siminenco, Director Executiv ROMSLOT)

ROMSLOT - Asociaţia Organizatorilor de Sloturi reuneşte operatori ai pieţei aparatelor tip slot-machine din România, participă activ la elaborarea şi implementarea cadrului legislativ şi de reglementare specific industriei şi susţine interesele membrilor săi în faţa autorităţilor.

ROMSLOT şi-a început activitatea în primele zile ale anului 2011, iar în luna noiembrie a aceluiaşi an, a devenit membru oficial al Euromat - European Gaming and Amusement Federation, ce reuneşte asociaţii profesionale similare din 20 de ţări ale Europei.

Reporter: Cum a evoluat piaţa de gambling în perioada crizei?

Irina Siminenco: Criza economică a afectat toate industriile, dar în cazul pieţei de gambling din România, aceasta s-a suprapus şi peste modificările legislative din 2009 şi 2010 ce au adus schimbări majore în industrie. Este vorba de creşterea extrem de mare a taxelor, introducerea biletelor de intrare, reglementările legate de numărul de aparate. Toate acestea, împreună cu impactul pe care criza economică l-a avut, au dus la o reaşezare a pieţei atât pe plan cantitativ, cât şi calitativ. Dacă în iunie 2009, erau înregistraţi aproximativ 1.200 de operatori de sloturi, în prezent avem puţin peste 400 de operatori activi, dar aceştia se preocupă în mod activ de crearea unui mediu ambiant plăcut pentru jucătorii lor.

Reporter: Ce strategie au abordat companiile din domeniu pentru depăşirea situaţiei economice dificile?

Irina Siminenco: Companiile au acţionat conform propriului model de business şi au luat măsuri în funcţie de propriile nevoi şi dificultăţi întâmpinate, existând o varietate foarte mare în ceea ce priveşte modul de exploatare a sloturilor - de la săli dedicate la baruri şi săli de pariuri. Însă un management strict al costurilor, dar şi o reorganizare a operatorilor au fost necesare pentru ca aceştia să îşi continue evoluţia pe piaţa din România. De asemenea, operatorii au continuat să investească în mod constant în modernizarea locaţiilor şi a echipamentelor.

Reporter: La ce valoare se ridică piaţa jocurilor de noroc?

Irina Siminenco: Este dificil de cuantificat nivelul întregii pieţe de sloturi, dar doar taxele plătite către bugetul de stat ca taxe specifice sectorului depăşesc, la nivelul anului 2013, 150 milioane de euro. Industria este foarte bine reglementată, reprezentând un contributor semnificativ la bugetul de stat, plătind în avans toate taxele aferente de organizare şi exploatare a acestor jocuri. În afară de aportul direct la bugetul de stat, industria generează venituri suplimentare prin cei circa 30 de mii de angajaţi implicaţi într-un fel sau altul în această industrie, contribuţiile la asigurările sociale, TVA-ul nedeductibil plătit şi TVA-ul colectat din consumul angajaţilor etc.

La nivel general piaţa jocurilor de noroc este dificil de cuantificat, din cauza faptului ca există foarte multe tipuri de jocuri de noroc, sloturile reprezentând doar o mică parte din ele.

Reporter: Cât la sută din aceasta reprezintă piaţa neagră?

Irina Siminenco: Nu există date statistice cu privire la mărimea pieţei negre sau la numărul de aparate operate în mod ilegal. Romslot este un susţinător puternic al unei industrii corecte şi responsabile, iar aparatele la negru nu numai că reprezintă o concurenţă neloială pentru organizatorii care îşi desfăşoară în mod legal activitatea, dar reprezintă şi un pericol pentru participanţii la joc, fiindcă, aşa cum menţionăm cu fiecare ocazie, AUTORIZAT înseamnă PROTEJAT. Doar în locaţiile autorizate aceştia au garanţia primirii câştigurilor, garanţia unor aparate verificate de Biroul Român de Metrologie Legală, fiind protejaţi împotriva fraudelor. Pentru a vă crea o imagine corectă, vă pot spune că aparatele autorizate şi verificate returnează jucătorului generic până la 94% din sumele introduse. În cazul pieţei negre procentul poate scădea până la jumătate, ducând la frustrări şi ocazional chiar violenţă din partea jucătorului.

Reporter: Au avut loc exituri, insolvenţe, falimente sau noi investiţii în domeniu?

Irina Siminenco: Piaţa este în continuă mişcare şi adaptare, în special ţinând cont de faptul ca există un număr semnificativ de operatori în comparaţie cu situaţia altor tipuri de jocuri de noroc. Momentan investiţiile în domeniu se concentrează pe ridicarea standardelor de calitate şi înlocuirea echipamentelor vechi. Cel mai probabil, după finalizarea reformei legislative din domeniu, operatorii vor reconsidera situaţia.

Reporter: Ce estimări aveţi legate de evoluţia pieţei în acest an?

Irina Siminenco: La mijlocul anului 2013 s-a putut observa că piaţa de sloturi a rămas constantă faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, datorită unei stabilizări a cererii şi a ofertei. Faţă de luna august 2013, modificările nu sunt majore. Se poate constata o uşoară creştere a numărului de aparate autorizate, diferenţele datorându-se fluctuaţiilor naturale ale pieţei, sezonalităţii industriei, dar şi aducerii aparatelor din zona neagră şi gri a industriei în legalitate, în urma controalelor efectuate de Oficiul Naţional al Jocurilor de Noroc.

Reporter: Ce lipsuri are domeniul pe care îl reprezentaţi? Ce soluţii ar trebui adoptate pentru remedierea acestora?

Irina Siminenco: Romslot a promovat întotdeauna o industrie corectă şi transparentă, cu o legislaţie echitabilă şi aplicabilă, care să favorizeze atât statul, cât şi operatorii şi participanţii la joc. Astfel, credem că este necesar un proces de elaborare a iniţiativelor legislative bazat pe nevoile reale ale pieţei. Ne referim aici la definirea clară a noţiunilor de venit şi câştig, dar şi eliminarea impozitului de 25% şi a biletului de intrare, ambele prevederi fiind inaplicabile. Primele măsuri pentru remedierea acestora au fost deja luate de către Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc prin propunerile legislative de la finalul anului 2013.

De asemenea, o altă problemă a industriei este reprezentată de piaţa neagră. Şi în acest caz, Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc ia deja măsurile necesare pentru combaterea ilegalităţilor, iar rezultatele încep să se vadă.

Reporter: Noul proiect legislativ iniţiat de ONJN prevede că persoanele fizice vor fi scutite de taxele pe câştigurile din jocurile de tip slot machine, videoloterie, pariuri în cotă fixă, cazinou, club de poker şi cele de noroc online. Cum comentaţi acest aspect? Ce efecte vor avea noile efecte în piaţa de profil?

Irina Siminenco: Noul proiect legislativ îşi propune să aducă modificări ce vor conduce la o mai bună reglementare a industriei şi vor aduce beneficii atât statului, cât şi participanţilor la joc şi în acelaşi timp îi va responsabiliza pe operatori. Este vorba de înlocuirea impozitului pe venitul jucătorului cu alte taxe, şi nu eliminarea acestuia. Foarte important de reţinut este că aceste măsuri vor duce de fapt la o creştere a taxelor în domeniul jocurilor de noroc. Mai exact, se preconizează un impact pozitiv la bugetul de stat de circa 50 de milioane lei la nivelul anului 2014.

Mai mult, în nicio altă ţară nu există prevederi legislative asemănătoare cu cele în vigoare în acest moment în România, referitoare la impozitarea venitului jucătorilor cu 25%. Acest lucru se întâmplă tocmai din cauza faptului că este imposibilă evidenţierea venitului jucătorului în contabilitatea operatorilor. Astfel, noile prevederi vor alinia cadrul legislativ al jocurilor de noroc din România cu cel din alte ţări europene. De asemenea, vor oferi posibilitatea intrării în legalitate a jocurilor de noroc online, care în momentul de faţă nu se pot autoriza, în lipsa unui operator de monitorizare al acestora şi din cauza imposibilităţii de aplicare a impozitului de 25%.

Ţinând cont că vorbim despre înlocuirea unor impozite care, în momentul de faţă, nu se pot colecta, demersul iniţiat de către Oficiul Naţional al Jocurilor de Noroc nu face decât să îmbunătăţescă legislaţia încasărilor la bugetul de stat în domeniul jocurilor de noroc şi suntem încrezători că va fi aprobat.

Reporter: Guvernul vrea să ia această măsură pe motiv că nu ar exista metode de monitorizare a celor care câştigă din jocurile menţionate mai sus. Este adevărat acest lucru?

Irina Siminenco: Impozitul de 25% aplicat participanţilor la joc pe venitul obţinut din jocuri de noroc este, într-adevăr, imposibil de colectat, nefiind posibilă evidenţierea acestuia în contabilitatea operatorilor de jocuri de noroc. Mai precis, nu se poate determina şi evidenţia în contabilitate ce venit a obţinut jucătorul.

Reporter: Cum vedeţi activitatea din cadrul Loteriei Române şi procedurile netransparente prin care aceasta a încheiat ultimele contracte?

Irina Siminenco: Asociaţia Romslot nu este în măsură să facă declaraţii cu privire la activitatea unui membru sau a altuia, ci doar pe aspecte care ţin de piaţa de sloturi per ansamblu. Cu privire la acest subiect particular, competenţa aparţine organelor abilitate în acest sens.

Reporter: Ce activităţi are ROMSLOT pentru o evoluţie pozitivă a domeniului?

Irina Siminenco: De la înfiinţare şi până acum, ROMSLOT a militat pentru un cadru legislativ echitabil şi aplicabil şi şi-a arătat disponibilitatea spre adoptarea unor direcţii comune de acţiune împreună cu reprezentanţii statului şi celelalte asociaţii ale industriei. Astfel, împreună cu acestea ne-am asumat un angajament comun bazat pe principiile şi programele care promovează o industrie transparentă şi orientată către un joc responsabil.

De asemenea, în misiunea noastră de a oferi o imagine clară şi analitică la nivel naţional, pentru prima oară în istoria industriei organizatorilor de sloturi din România, ne-am supus unui audit transparent realizat de o instituţie de cercetare şi am prezentat rezultatele primului studiu autohton, ce analizează profilul jucătorului de sloturi din România. Acesta a fost realizat de GfK România la iniţiativa Romslot.

Un alt proiect important la nivelul Romslot este "Joc Responsabil", desfăşurat împreună cu asociaţia Romanian Bookmakers. În cadrul programului, operatorii de jocuri de tip slot machine şi pariuri pun la dispoziţia jucătorilor o linie telefonică gratuită de tip TelVerde, prin intermediul căreia jucătorii cu probleme de joc au posibilitatea de a lua legătura telefonic cu un psiholog şi de a se programa la o şedinţă gratuită de evaluare şi consiliere. Astfel, se menţine jocul de noroc în sfera distracţiei şi a raţionalului, protejând totodată persoanele al căror comportament poate excede zona recreaţionalului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb